Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Λίβανος: Υπογραφή συμφωνίας με την Ιορδανία για την εισαγωγή ηλεκτρισμού

Ο Λίβανος υπέγραψε μια συμφωνία με την Ιορδανία για την παροχή ηλεκτρισμού μέσω της γειτονικής Συρίας, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα της χώρας που πλήττεται από πρωτόγνωρη οικονομική κρίση από το 2019.

Στον Λίβανο σημειώνονται διακοπές ρεύματος, που μπορεί να κορυφωθούν και σε περισσότερο από 22 ώρες την ημέρα, και η χώρα δυσκολεύεται να εισαγάγει καύσιμα λόγω της κατάρρευσης του εθνικού νομίσματος.

"Είναι μια ιστορική στιγμή για τον Λίβανο λόγω της συμβολικής διάστασής της", δήλωσε ο Λιβανέζος υπουργός Ενέργειας Ουάλιντ Φαγιάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιορδανό και τον Σύρο ομόλογό του, Σάλεχ αλ-Καράσμπσεχ και Γκασάν αλ-Ζάμιλ αντίστοιχα.

"Σήμερα ενισχύουμε την κοινή αραβική δράση μας... μέσω της ταπεινής αλλά πολύ σημαντικής συμφωνίας για τον λαό του Λιβάνου που χρειάζεται κάθε ώρα ηλεκτρισμό", τον οποίο και μπορεί να αποκτήσει, πρόσθεσε.

Η Βουλή του Λιβάνου πρέπει να επικυρώσει το συμβόλαιο που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Φαγιάντ αναμένει πως οι λεπτομέρειες της χρηματοδότησης θα οριστικοποιηθούν εντός των προσεχών δύο μηνών, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το συμβόλαιο.

Η συμφωνία έρχεται "στη λεπτή και δύσκολη συνθήκη που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στον Λίβανο", δήλωσε από την πλευρά του ο Ιορδανός υπουργός Ενέργειας.

Ο Σύρος υπουργός επιβεβαίωσε πως η χώρα του προέβη σε όλες τις ρυθμίσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Ιορδανία και στον Λίβανο. "Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για την ηλεκτρική σύνδεση", είπε.

Μέσω της συμφωνίας αυτής, ο Λίβανος θα εξασφαλίσει ισχύ έως 250 μεγαβάτ στη διάρκεια της ημέρας και 150 μεγαβάτ στη διάρκεια της νύχτας, κάτι που σημαίνει δύο επιπλέον ώρες τροφοδοσίας, σύμφωνα με τον Φάγιαντ.

Οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών συμφώνησαν τον Οκτώβριο σε έναν οδικό χάρτη προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μέρος των αναγκών του Λιβάνου σε ηλεκτρισμό.

Ο Λίβανος εισάγει εδώ και μήνες μαζούτ από το Ιράκ για τη λειτουργία των εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας. Διεξάγονται επίσης διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για τη διοχέτευση αερίου μέσω της Ιορδανίας και της Συρίας προς τον Λίβανο.

Με την εισαγωγή ηλεκτρισμού από την Ιορδανία, καυσίμου από το Ιράκ και αερίου από την Αίγυπτο, ο Λίβανος ελπίζει ότι θα αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρισμού από οκτώ σε δέκα ώρες την ημέρα τους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Φαγιάντ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Του Δημήτρη Γ. ΜπράνηΠολιτικός Επιστήμων Δημοσιογράφος – Αρθρογράφος ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΗ τελευταία μόλυνση του Φυσικού Περιβάλλοντος, του Παγκόσμιου Φυσικού Περιβάλλοντος ήταν...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων