Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Λόγω έλλειψης πολεμοφοδίων η παραστρατιωτική οργάνωση Wagner θα αποσυρθεί από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου

• Η Ρωσία εκκενώνει περιοχές που έχει καταλάβει κοντά στη γραμμή του μετώπου στον νότο
 

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Βάγκνερ, ανέφερε σε μια ξαφνική και δραματική του δήλωση σήμερα ότι οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν στις 10 Μαΐου από το Μπαχμούτ, το οποίο προσπαθούν μάταια να καταλάβουν από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι θα αποσυρθούν στις 10 Μαΐου --τερματίζοντας την εμπλοκή τους στη μεγαλύτερη σε διάρκεια και πλέον αιματηρή μάχη του πολέμου-- λόγω των μεγάλων απωλειών και της ανεπαρκούς προμήθειας πολεμοφοδίων. Ζήτησε επίσης από τους επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να φέρουν στη θέση των στρατευμάτων της Wagner μονάδες του τακτικού στρατού.

«Έως τις 9 Μαΐου 2023 (Ημέρα της Νίκης), υποτίθεται ότι είχαμε καταλάβει το Μπαχμούτ, αλλά έχοντας αυτό υπόψιν, από την 1η Μαΐου, οι παραστρατιωτικοί γραφειοκράτες πρακτικά μας απέκοψαν από τα πολεμοφόδια πυροβολικού», ανέφερε ο Πριγκόζιν σε δήλωση.

«Δηλώνω εκ μέρους των μαχητών της Wagner, εκ μέρους της διοίκησης της Wagner, στις 10 Μαΐου 2023 είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε θέσεις στον οικισμό του Μπαχμούτ σε μονάδες του υπουργείου Άμυνας και να αποσύρουμε ό,τι έχει απομείνει από τη Wagner σε στρατόπεδα επιμελητείας για να κλείσουμε τις πληγές μας», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

«Αποσύρω τις μονάδες της Wagner από το Μπαχμούτ καθώς λόγω της έλλειψης πυρομαχικών είναι καταδικασμένες να χαθούν ανώφελα».

Το Μπαχμούτ, μια πόλη 70.000 κατοίκων πριν από την έναρξη του πολέμου, απέκτησε τεράστια συμβολική σημασία και για τις δύο πλευρές λόγω της έντασης και της διάρκειας των συγκρούσεων εκεί.

Η Wagner αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη ρωσική προσπάθεια κατάληψης της πόλης και ο Πριγκόζιν δήλωσε πριν από τρεις εβδομάδες ότι οι άνδρες του ελέγχουν πάνω από το 80% του Μπαχμούτ. Ωστόσο οι Ουκρανοί υπερασπιστές αντιστέκονται και ο Πριγκόζιν εκφράζει ολοένα και μεγαλύτερη οργή για την έλλειψη στήριξης, όπως την χαρακτηρίζει, από το ρωσικό αμυντικό κατεστημένο.

Εάν η οργάνωση Wagner αποχωρήσει από το Μπαχμούτ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αυτό θα θέσει τον ρωσικό στρατό σε μια εύθραυστη θέση, τη στιγμή που οι δυνάμεις του Κιέβου δηλώνουν ότι ολοκληρώνουν την προετοιμασία πριν από μια μεγάλη αντεπίθεση, που εμφανίζεται ως επικείμενη.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι δηλώσεις του εκφράζουν μια σταθερή απόφαση ή ένα τελεσίγραφο: ο επικεφαλής της Wagner κάνει συχνά παρορμητικές δηλώσεις, ενώ είναι οργισμένος, πριν ανασκευάσει κάποιες φορές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανακάλεσε δήλωσή του λέγοντας ότι έκανε «ένα αστείο».

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι συχνές δημόσιες επιθέσεις σε βάρος του στρατού έχουν στόχο να ασκήσουν πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να παρέμβει προς όφελός του.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «είδε τις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης», αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Νωρίτερα, σήμερα ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο δίπλα σε δεκάδες πτώματα που είπε ότι ήταν μαχητών της Wagner και εξαπέλυσε οργισμένη επίθεση με προσβολές και βρισιές κατά του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού των γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Έχουμε έλλειψη 70% σε πολεμοφόδια. Σοϊγκού! Γκερασίμοφ! Πού είναι τα ***** πολεμοφόδια;», φωνάζει ο Πριγκόζιν στην κάμερα. Σε αυτό το ξέσπασμά του χρησιμοποιεί οχετό προσβολών, με την υπηρεσία Τύπου του να μην αφήνει να ακουστούν οι προσβλητικές του λέξεις.

Κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο

Η ανακοίνωση του Πριγκόζιν έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον πόλεμο, με την Ουκρανία να αναμένεται να εξαπολύσει άμεσα μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση.

Είναι η δεύτερη δραματική εξέλιξη μέσα σε διάστημα τριών ημερών, αφού η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκτόξευσε drones κατά του Κρεμλίνου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σε μια απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κίεβο το αρνήθηκε αυτό, ενώ οι ΗΠΑ απέρριψαν ως «ψέματα» τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από το περιστατικό. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως το επεισόδιο της Τετάρτης με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε εναντίον του Κρεμλίνου ήταν μια «εχθρική πράξη» και η Ρωσία θα απαντήσει με «συγκεκριμένες ενέργειες».

Η γραπτή δήλωση του Πριγκόζιν --που απευθύνεται στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, το υπουργείο Άμυνας και τον ίδιο τον Πούτιν ως αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων-- συνοδευόταν από βίντεο στο οποίο ο Πριγκόζιν εμφανίζεται με πλήρη εξάρτυση μάχης μπροστά από δεκάδες μαχητές τους.

«Λόγω της έλλειψης πολεμοφοδίων, οι απώλειές μας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε μέρα», ανέφερε η ανακοίνωση. «Οι άνδρες μου δεν θα υφίστανται μάταια και άσκοπα απώλειες στο Μπαχμούτ χωρίς πολεμοφόδια», ανέφερε ο Πριγκόζιν στο βίντεο. «Εάν, λόγω της μικροπρέπειάς σας, δεν θέλετε να δώσετε στον ρωσικό λαό την νίκη της κατάληψης του Μπαχμούτ, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα».

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι ζητά από τον Γκερασίμοφ να αντικαταστήσει τις μονάδες της Wagner στο Μπαχμούτ με τακτικά στρατεύματα και να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό.

Η δεδηλωμένη ημερομηνία αποχώρησης της 10ης Μαΐου δίνει στους επικεφαλής της άμυνας περιθώριο μόλις πέντε ημερών για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει η απόσυρση της Wagner.

Απειλεί επίσης να επισκιάσει τους εθνικούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου, όταν η Ρωσία τιμά τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Πούτιν αναμένεται να απευθυνθεί στο έθνος από την Κόκκινη Πλατεία.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι περιμένει να δεχθεί κριτική.

«Μετά από λίγο, θα υπάρξουν κάποιοι έξυπνοι που θα πουν ότι έπρεπε να είχαμε μείνει παραπάνω στο Μπαχμούτ», δήλωσε. «Όποιος έχει επικριτικά σχόλια -ελάτε στο Μπαχμούτ, είστε ευπρόσδεκτοι, σταθείτε με όπλα στα χέρια στη θέση των νεκρών συντρόφων μας».

Υποσχέθηκε επίσης ότι η Wagner θα επιστρέψει: «Θα κλείσουμε τις πληγές μας και, όταν η Πατρίδα είναι σε κίνδυνο, θα υψώσουμε και πάλι το ανάστημά μας για να την υπερασπιστούμε. Ο ρωσικός λαός μπορεί να βασίζεται σε εμάς».

Περισσότεροι από 22.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία

Η ρωσική υπηρεσία του BBC σε συνεργασία με τον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediazona και μια ομάδα εθελοντών επιβεβαίωσαν από ανοιχτές πηγές τα ονόματα 22.055 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκ των οποίων 2.057 ήταν επίστρατοι.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν 2.367 Ρώσοι.

Από την τελευταία καταγραφή που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 7 Απριλίου μέχρι τη σημερινή, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner στην πόλη Μπαχμούτ. Μεταξύ τους υπάρχουν κανονικοί μισθοφόροι και κρατούμενοι φυλακών, οι οποίοι κηδεύονται μυστικά.

Οι δημοσιογράφοι του BBC και του Mediazona αναφέρουν ότι οι απώλειες στα υπόλοιπα τμήματα του στρατού που πολεμούν στην Ουκρανία είναι «σχεδόν απαρατήρητες». Παράλληλα επισημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός των συνολικών απωλειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς καταγράφουν μόνο τα ονόματα των νεκρών που δημοσιοποιούνται.

Η αναφορά των εν λόγω μέσων, που περιλαμβάνει μόνο ταυτοποιημένα ονόματα, ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.

Η Ρωσία εκκενώνει περιοχές που έχει καταλάβει κοντά στη γραμμή του μετώπου στον νότο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι εκκενώθηκαν μερικώς 18 υπό ρωσική κατοχή κοινότητες στην περιοχή της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο λέει πως προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση.

"Τις τελευταίες ημέρες, ο εχθρός ενέτεινε τους βομβαρδισμούς των κοινοτήτων που βρίσκονται σε άμεση εγγύτητα με τη γραμμή επαφής", ανέφερε στην εφαρμογή Telegram ο Εβγκένι Μπαλίτσκι, περιφερειακός αξιωματούχος τον οποίο εγκατάστησε η Μόσχα.

"Γι΄αυτόν τον λόγο, αποφασίστηκε να απομακρυνθούν κατά πρώτον τα παιδιά με τους γονείς τους, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με αναπηρίες, οι ασθενείς στα νοσοκομεία, από τα πυρά του εχθρού και να μεταφερθούν στο εσωτερικό της περιοχής", συνέχισε, διαβεβαιώνοντας πως η απομακρύνσεις αυτές θα είναι "προσωρινές".

Ανάμεσα στις 18 αυτές κοινότητες είναι η Ενερχοντάρ, η πόλη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που τελεί υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού από τον Μάιο του 2022 και έχει τεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο πυρών, προκαλώντας φόβους για καταστροφή.

Το περασμένο φθινόπωρο, οι ρωσικές κατοχικές αρχές είχαν ανακοινώσει παρόμοιες απομακρύνσεις κατοίκων στην περιοχή της Χερσώνας, λίγο πριν από μια επίθεση που επέτρεψε στον ουκρανικό στρατό να ανακαταλάβει την περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταληφθεί από τους Ρώσους.

Λαβρόφ: Το επεισόδιο με την εκτόξευση μη επανδρωμένου αεροσκάφους εναντίον του Κρεμλίνου ήταν «εχθρική πράξη»

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως το επεισόδιο της Τετάρτης με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε εναντίον του Κρεμλίνου ήταν μια «εχθρική πράξη» και η Ρωσία θα απαντήσει με «συγκεκριμένες ενέργειες».

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκτοξεύει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον του Κρεμλίνου σε μια απόπειρα να σκοτώσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και υποστήριξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από τη φερόμενη επίθεση. Η Ουκρανία το έχει αρνηθεί και ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει τα ρωσικά «ψέματα».

«Είναι ξεκάθαρα μια εχθρική πράξη, είναι ξεκάθαρο πως οι τρομοκράτες του Κιέβου δεν θα μπορούσαν να το έχουν κάνει χωρίς τη γνώση των αφεντικών τους», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην Ινδία.

«Δεν θα απαντήσουμε μιλώντας για 'casus belli' ή μη, θα απαντήσουμε με συγκεκριμένες ενέργειες», πρόσθεσε.

Ο λατινικός όρος «casus belli» που χρησιμοποίησε ο Λαβρόφ σημαίνει «αιτία πολέμου» και χρησιμοποιείται για μια πράξη η οποία προσφέρει δικαιολογία για κήρυξη πολέμου. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται τώρα στο 15ο μήνα του, αν και η Μόσχα συνεχίζει να τον περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».