Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Μακρόν και Σαλμάν ανακοίνωσαν τη σύναψη «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» Γαλλίας- Σαουδικής Αραβίας

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έκλεισαν χθες Δευτέρα στο Ριάντ συμφωνία για τη σύναψη «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και κάλεσαν να γίνουν προεδρικές εκλογές στον Λίβανο, χώρα βυθισμένη σε πολυδιάστατη κρίση.

Ο γάλλος πρόεδρος άρχισε χθες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο βασίλειο, με φόντο την πολιτική κρίση στη Γαλλία, όπου η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει κίνδυνο πτώσης.

«Ενεργειακή μετάβαση, άμυνα, κινητικότητα, πολιτισμός και πολλά περισσότερα: θα πολλαπλασιάσουμε τις συνεργασίες μας σε όλα τα πεδία», ανέφερε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω X έπειτα από δείπνο με τον de facto ηγέτη της περιφερειακής δύναμης, γνωστό επίσης με τα αρχικά του, MbS.

Οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν να εργαστούν συντονισμένα» για την προετοιμασία της συνόδου για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι, ανέφερε το Ελιζέ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Συμφώνησαν επίσης να «καταβάλουν κάθε προσπάθεια» για να υπάρξει «αποκλιμάκωση στην περιφέρεια» της Μέσης Ανατολής.

«Κάλεσαν από κοινού να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στον Λίβανο» ώστε να συσπειρωθούν οι πολίτες της χώρας και να προωθηθούν «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη σταθερότητα και την ασφάλεια», συνέχισε το Ελιζέ.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν ακόμη, πάντα κατά το δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας, να «συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες» για να εδραιωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολά, που κλείστηκε με μεσολάβηση της Ουάσιγκτον και του Παρισιού.

Ο κ. Μακρόν ευελπιστεί το Ριάντ να προσφέρει υποστήριξη στον λιβανικό στρατό, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στα σύνορα με το Ισραήλ αλλά αντιμετωπίζει έλλειψη μέσων, και για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στον Λίβανο, που δεν έχει πρόεδρο για πάνω από δυο χρόνια.

Όμως το βασίλειο, που είχε για καιρό μεγάλη επιρροή στον Λίβανο, έχει απεμπλακεί τα τελευταία χρόνια, εν μέσω του χάους και του αυξανόμενου πολιτικού βάρους της Χεζμπολά. Ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος προτού επανέλθει.

Ο γάλλος πρόεδρος και ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος χαρακτήρισαν εξάλλου «προτεραιότητα» τη σύναψη συμφωνίας «κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας» το συντομότερο δυνατό, έπειτα από αυτή στον Λίβανο.

Η Σαουδική Αραβία, η χώρα όπου βρίσκονται οι δυο ιερότεροι τόποι του ισλάμ, διεξάγει χρόνια τώρα συνομιλίες με την Ουάσιγκτον όσον αφορά το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει και να αποκτήσει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Όμως, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο πρίγκιπας διάδοχος απέκλεισε την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ πριν από «την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους». Το Ριάντ, όπως και το Παρίσι, πιέζει για τη λεγόμενη «λύση των δύο κρατών» - την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Μακρόν, που πιστώθηκε πως διαδραμάτισε ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, εννοεί να αυξήσει όσο περισσότερο είναι δυνατό την επιρροή της Γαλλίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.

Μοιάζει έτσι να ευελπιστεί πως θα εξασφαλίσει σε διεθνές επίπεδο το περιθώριο ελιγμών που απώλεσε στο εσωτερικό από τον Ιούνιο.

Αυτή είναι η τρίτη επίσημη επίσκεψη του κ. Μακρόν στη Σαουδική Αραβία από το 2017. Ο γάλλος πρόεδρος έχει αναπτύξει στενή σχέση με τον πρίγκιπα διάδοχο, για καιρό παρία μετά τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Ο MbS ανταπέδωσε κάνοντας ισάριθμες επίσημες επισκέψεις στη Γαλλία.

Η επίσκεψη του γάλλου προέδρου έχει επίσης σημαντική οικονομική πτυχή, που θα εξεταστεί από σήμερα. Το βασίλειο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, προσπαθεί να επιταχύνει τη διαφοροποίηση της οικονομίας του.

Οι δυο χώρες φιλοδοξούν να «ενισχύσουν σημαντικά» τις οικονομικές ανταλλαγές τους, που δεν έχουν φθάσει στο επίπεδο που θα ήθελαν, σημείωσε το Ελιζέ.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συνοδεύεται έτσι από περίπου πενήντα ηγέτες ή κορυφαία στελέχη γαλλικών μεγάλων ομίλων (TotalEnergies, EDF, Veolia...) καθώς και νεοφυών εταιρειών (Pasqal, Alan, Mistral...).

Παρόντες είναι επίσης ηγέτες γαλλικών βιομηχανιών όπλων (Dassault, Thalès, Naval Group). Γίνονται συζητήσεις για την ενδεχόμενη αγορά μαχητικών Rafale από το βασίλειο. Η επίσκεψη του κ. Μακρόν ίσως «οδηγήσει στη λήψη απόφασης, πάντως όχι κατ’ ανάγκη σε ανακοίνωση», σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενήμερη για τον φάκελο.

Οι δυο χώρες θέλουν την επέκταση της συνεργασίας τους σε όλους τομείς που αφορούν το μέλλον, από την ενεργειακή μετάβαση ως την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς το Ριάντ έχει παρουσιάσει το λεγόμενο «Όραμα 2030» για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας της Σαουδικής Αραβίας.

Η Γαλλία είναι εταίρος-κλειδί του Ριάντ όσον αφορά τον πολιτισμό και τον τουρισμό, ειδικά όσον αφορά πελώριο έργο, αξίας 20 δισεκ. δολαρίων, γύρω από όαση και τον αρχαιολογικό χώρο Αλ Ούλα, βόρεια της Μεδίνας (βορειοδυτικά).

Ο κ. Μακρόν θα συμμετάσχει στη σύνοδο One Water Summit για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο Ριάντ, προτού πάει αύριο στην αλ Ούλα μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Στο πλαίσιο της επιβράβευσης των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αποφοίτησαν και εισήχθησαν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το σχολικό έτος 2023 -...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness