Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μπάιντεν: Αναλαμβάνει πρωτοβουλία – Tι θα πει στον Ερντογάν για την «αποστρατικοποίηση» των νησιών μας

Οι συνομιλίες που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνουν και ζητήματα που αφορούν την ένταση στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή, ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να προειδοποιήσει τον Ερντογάν για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μια αποσταθεροποίηση στη Μεσόγειο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα προτείνει να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και θα επιχειρήσει να αποτρέψει τον Ερντογάν να θέσει ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα ανταλλάγματα που θα προσφέρει ο Μπάιντεν στον Ερντογάν δεν είναι ούτε επιστροφή στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, ούτε η προμήθεια των F-16.

Πρόκειται για στοχευμένη οικονομική στήριξη, προκειμένου να πέσει ο πληθωρισμός στην Τουρκία που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Ερντογάν στην πορεία προς τις εκλογές.

Γι΄ αυτό δεν αποκλείεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής να ανοίξει και πάλι ο διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Βέβαια αν ναυαγήσει η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις και ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΠΗΓΗ:15MINUTES.GR

    

 

randomness