Ουλρίκε Ντέμερ: «Απαράδεκτες» οι εικόνες των διαδηλώσεων κατά των μέτρων για το κορονοϊό
«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ «τις εικόνες που είδαμε το Σαββατοκύριακο», αναφερόμενη στις διαδηλώσεις αρνητών του κορονοϊού, οι οποίοι δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες και δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, θεωρώντας την πανδημία ως «την μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας».
«Η συμπεριφορά πολλών διαδηλωτών δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο και αποτελεί εκμετάλλευση του υψηλού αγαθού της ελευθερίας στη διαμαρτυρία», τόνισε η κυρία Ντέμερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν επρόκειτο μόνο για «σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής», αλλά και για «δηλώσεις περιφρονητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ενώ, όπως είπε, εμποδίστηκε και το έργο του Τύπου. Όσοι συμμετείχαν, συνέχισε η κυρία Ντέμερ, «πρέπει επίσης να αναρωτηθούν τι σημαίνει να διαδηλώνουν δίπλα- δίπλα με ανθρώπους οι οποίοι πρεσβεύουν δεξιές ιδεολογίες και θεωρίες συνωμοσίας». Είναι ασφαλώς ένα πράγμα να θέτει κανείς τον εαυτό του σε κίνδυνο, «αλλά είναι απαράδεκτο οι διαδηλωτές να μην έχουν επίγνωση της ευθύνης τους απέναντι στους άλλους, οι οποίοι ενδεχομένως είναι πιο αδύναμοι στην κοινωνία ή να τους αγνοούν συνειδητά και να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο», προσέθεσε.
Στις διαδηλώσεις περίπου 20.000 ατόμων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Βερολίνο κατά των μέτρων αποτροπής εξάπλωσης του κορονοϊού και η οποία τελικά διαλύθηκε από την Αστυνομία, αναφέρθηκε σήμερα και ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ζήτησε από τους πολίτες να μην φέρονται επιπόλαια σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό και να μην θέτουν σε κίνδυνο τις μέχρι τώρα επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στη μάχη κατά της πανδημίας. Απευθυνόμενος σε όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς, ο Γερμανός Πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ανευθυνότητα κάποιων λίγων αποτελεί κίνδυνο για όλους μας. Εάν τώρα δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολλών. Και θέτουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη της κοινωνίας μας, της οικονομίας μας, της πολιτιστικής μας ζωής».
«Η ελευθερία της διαμαρτυρίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό υψηλό αγαθό», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ στην Sueddeutsche Zeitung, διευκρινίζοντας όμως και εκείνη ότι δεν έχει «καμία κατανόηση» για διαδηλωτές οι οποίοι «περιφρονούν αυτάρεσκα το γεγονός ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες προκειμένου να μην θέσουμε άλλους σε κίνδυνο».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)