Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παρίσι 2024: «Δεν φοβόμαστε, δεν ντρεπόμαστε και είμαστε περήφανοι που είμαστε πρόσφυγες» λένε οι σημαιοφόροι της ομάδας προσφύγων


 Τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων θα επιδιώξουν να ακουστεί η φωνή τους σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους, αλλά είναι εξίσου φιλόδοξα στο κυνήγι των μεταλλίων, δήλωσαν  σήμερα (23/7) οι σημαιοφόροι της ομάδας.

 Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων της μέχρι σήμερα για τους Αγώνες του 2024, με 37 αθλητές.
 Οι αθλητές, από χώρες όπως η Συρία, το Σουδάν, το Καμερούν, η Αιθιοπία, το Ιράν και το Αφγανιστάν, θα αγωνιστούν σε 12 αθλήματα στο Παρίσι, την τρίτη φορά που σχηματίζεται μια τέτοια ομάδα για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

 «Μόνο για να φωνάξουμε το όνομά μας «Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων», οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο θα μας αναγνωρίσουν», δήλωσε στο Reuters η γεννημένη στο Καμερούν πυγμάχος Σίντι Νγκαμπά, με έδρα τη Βρετανία.
 «Μας βλέπουν ως ομάδα, μας βλέπουν ως αθλητές, ως μαχητές, ως πεινασμένους αθλητές που είναι μέλη μιας οικογένειας. Δεν φοβόμαστε, δεν ντρεπόμαστε και είμαστε περήφανοι που είμαστε πρόσφυγες. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε μαζί τους, αλλά μπορούμε να νιώσουμε την ενέργεια.»

 Η ΔΟΕ αποκάλυψε την πρώτη της ομάδα προσφύγων για τους Αγώνες του Ρίο 2016 με 10 αθλητές για να ευαισθητοποιήσει το θέμα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονταν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και αλλού, ξεφεύγοντας από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια.
 Η ομάδα που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, που διεξήχθησαν το 2021 λόγω της πανδημίας του COVID-19, ήταν ήδη σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την ομάδα του Ρίο, με 29 αθλητές.
 Όμως η ομάδα στο Παρίσι είναι η μεγαλύτερη ενώ έχει και το δικό της έμβλημα:
 «Το έμβλημα έχει σημασία 100%,» είπε «Το θεμέλιο είναι για την ομάδα, για μια οικογένεια. Το να είσαι μέλος της μοναδικής οικογένειας είναι το ζητούμενο. Δείχνει ότι δεν είμαστε μόνο πρόσφυγες, είμαστε αθλητές.» 

 Ο συνσημαιοφόρος Γιάχα Αλ Γκοτάνι, ο οποίος αναγκάστηκε να φύγει από τη Συρία, θα αγωνιστεί στο ταεκβοντό. Ασχολήθηκε με το άθλημα μόνο όταν βρέθηκε σε καταυλισμό προσφύγων στην Ιορδανία:
 «Είναι υπέροχο συναίσθημα που γνωρίζω ότι εκπροσωπώ πολλούς ανθρώπους που έχουν περάσει την ίδια εμπειρία με εμένα, όπως και εγώ», είπε στο Reuters. «Αντιπροσωπεύοντας περισσότερους από 100 εκατομμύρια εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο».
 «Είναι πολύ σημαντικό γιατί στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας. Υπάρχει πάντα ελπίδα στο πάθος», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει η Σοφία Προβοπούλου Η χώρα μας, αλλά και όλη η Ευρώπη, έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις την τελευταία δεκαπενταετία. Η οικονομική κρίση, η υγειονομική, η...
randomness