Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Προτιμούσε την ειρήνη από την "προσωπική εξουσία", δήλωσε ο επίσης τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος Μουράτοφ για τον Γκορμπατσόφ

Ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος απεβίωσε χθες, λέγοντας ότι ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης προτιμούσε την ειρήνη από την "προσωπική εξουσία".

"Ας το κρατήσουμε αυτό στη μνήμη μας για πάντα: αγαπούσε τη γυναίκα του περισσότερο από τη δουλειά του, έβαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από το κράτος, έδινε περισσότερη αξία σε έναν ειρηνικό ουρανό από την προσωπική εξουσία", σημείωσε ο Μουράτοφ σε άρθρο που δημοσίευσε στον ιστότοπο της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaïa Gazeta, στην κυκλοφορία της οποίας είχε βοηθήσει ο Γκορμπατσόφ.

"Μισούσε τον πόλεμο. Μισούσε την 'ρεαλπολιτίκ'. Ήταν πεπεισμένος ότι η εποχή που τα προβλήματα του κόσμου λυνόντουσαν με τη βία είχε παρέλθει (...) Απελευθέρωσε πολιτικούς κρατούμενους", συνεχίζει ο Μουράτοφ στο εγκώμιο που πλέκει στον εκλιπόντα.

Ο Γκορμπατσόφ "χάρισε στη χώρα μας και στον κόσμο ένα απίστευτο δώρο: μας χάρισε 30 χρόνια ειρήνης. Χωρίς την απειλή παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου. Ποιος είναι ικανός να κάνει το ίδιο;", τονίζει.

Πέραν του φόρου τιμής που αποτίει στον Γκορμπατσόφ, οι δηλώσεις του Μουράτοφ απηχούν επίσης ένα κατηγορώ προς τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσίας εν μέσω της στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία και της μεγάλης ενίσχυσης της καταστολής στη Ρωσία, σύμφωνα με το AFP.

Ωστόσο το όνομα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο του Μουράτοφ, προσθέτει το πρακτορείο.

Ο Γκορμπατσόφ είχε ισχυρούς δεσμούς με την ανεξάρτητη αυτή εφημερίδα στη Ρωσία, τη Νόβαγια Γκαζέτα, της οποίας ο Μουράτοφ είναι διευθυντής. Ο τιμηθείς πέρυσι με Νόμπελ Ειρήνης αναγκάστηκε να αναστείλει την έκδοσή της στη Ρωσία τον Μάρτιο λόγω της καταστολής.

Ο Γκορμπατσόφ είχε κυρίως βοηθήσει οικονομικά την εφημερίδα, η οποία κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1993, με το χρηματικό έπαθλο του Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκε εκείνος, το 1990.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness