Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συρία: Αεροπορικές επιδρομές στη Γούτα παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα την επομένη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία ζητείται άμεση κατάπαυση του πυρός χωρίς καθυστερήσεις, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.    

«Οι επιδρομές ξεκίνησαν πάλι το πρωί της Κυριακής, με δύο χτυπήματα στην περιοχή Σιφουνίγια, στην περιφέρεια της Ντούμα», ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.     

Μετά από επτά ημέρες αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον της Γούτα, έχουν σκοτωθεί 519 άμαχοι, εκ των οποίων περίπου οι 100 είναι παιδιά, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομοφώνως απόφαση με την οποία ζητείται η εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις, ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.  
 
Το κείμενο που υιοθετήθηκε, αφού τροποποιήθηκε αναρίθμητες φορές, «ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση για τουλάχιστον 30 ημέρες στη Συρία» εφαρμόζοντας μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.  
 
Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αμπντέλ Ραχμάνε δήλωσε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος και την οργάνωση Τζάις Αλ Ισλάμ στα νότια της ανατολικής Γούτα».  


ΟΗΕ: Το ΣΑ υιοθέτησε απόφαση για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομοφώνως απόφαση με την οποία ζητείται η εφαρμογή, χωρίς καθυστερήσεις, ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, έπειτα από πολυήμερες παλινωδίες, κυρίως της Ρωσίας.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε, αφού τροποποιήθηκε αναρίθμητες φορές, «ζητά από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς καθυστέρηση για τουλάχιστον 30 ημέρες στη Συρία» εφαρμόζοντας μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.  

Στόχος είναι να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπηρεσιών και η απομάκρυνση των ασθενών και των πιο βαριά τραυματισμένων.

«Δεν πρόκειται για ειρηνευτική συμφωνία για τη Συρία, το κείμενο είναι καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Σουηδίας Ολοφ Σκουγκ, εισηγητής του κειμένου της απόφασης μαζί με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι Δυτικοί αρνήθηκαν το αίτημα που διατυπώθηκε από τη Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο, κάθε φάλαγγα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να παίρνει το πράσινο φως της Δαμασκού.

Στο κείμενο προβλέπονται εξαιρέσεις για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, καθώς και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι εξαιρέσεις αυτές μπορεί να δώσουν έδαφος για αντιφατικές ερμηνείες , καθώς η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις δυτικές δυνάμεις, σημειώνουν οι παρατηρητές. Κατά συνέπεια, η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, όποτε και αν εφαρμοστεί, κινδυνεύει να είναι αβέβαιη.

Επειτα από αίτημα της Ρωσίας για παροχή εγγυήσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπει νέα συνεδρίαση για το θέμα εντός δεκαπέντε ημερών για να διαπιστωθεί εάν η κατάπαυση του πυρός έχει εφαρμοσθεί.

Η απόφαση απευθύνει έκκληση για την άμεση άρση της πολιορκίας των κατοικημένων περιοχών της ανατολικής Γούτα και των Γιάρμουκ, Φούα και Κεφράγια.


(ΑΠΕ)