Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βραζιλία: Αριθμός ρεκόρ ξένων παρατηρητών αναμένεται να παρακολουθήσει τις εκλογές του Οκτωβρίου

Αριθμός ρεκόρ διεθνών παρατηρητών αναμένεται στη Βραζιλία για τις εκλογές του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου ο οποίος έχει αμφισβητήσει την αξιοπιστία των μηχανημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου έφερε αντιρρήσεις στην πρόσκληση που απηύθυναν τον Μάιο οι εκλογικές αρχές της Βραζιλίας προς την ΕΕ ζητώντας της να στείλει για πρώτη φορά παρατηρητές, με αποτέλεσμα η πρόταση να μην ευοδωθεί.

Όμως το κοινοβούλιο του εμπορικού μπλοκ της Λατινικής Αμερικής (Mercosur), το Parlasur, θα στείλει επίσημη αποστολή παρατηρητών για πρώτη φορά, ενώ το ίδιο θα πράξουν το Κέντρο Κάρτερ με έδρα τις ΗΠΑ και το Διεθνές Ίδρυμα για τα Εκλογικά Συστήματα (IFES).

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, που έχει 34 μέλη, θα στείλει στη Βραζιλία περισσότερους παρατηρητές σε σχέση με το 2018.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη το μέγεθος της αποστολής, αυτό θα εξαρτηθεί από τα διαθέσιμα χρήματα, αλλά σκοπεύουμε να είναι μεγαλύτερη», επεσήμανε πηγή του Οργανισμού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Το 2018 υπήρχαν 40 παρατηρητές και θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό τους», σημείωσε.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου είχε στηρίξει τις αβάσιμες καταγγελίες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί νοθείας στις αμερικανικές εκλογές το 2020. Επίσης έχει αμφισβητήσει το ηλεκτρονικό εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας, ισχυριζόμενος ότι είναι ευάλωτο στη νοθεία, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει αποδείξεις.

Οι καταγγελίες αυτές, όπως και οι επικρίσεις του Μπολσονάρου εις βάρος των εκλογικών αρχών της χώρας, έχουν εγείρει ανησυχία ότι ενδεχομένως να μην αποδεχθεί την ήττα του από τον αριστερό αντίπαλό του Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εμφανίζεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις.

«Για τον λόγο αυτό καλούμε, με πρωτοφανή τρόπο, όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα ειδικά κέντρα να έλθουν ως παρατηρητές στις εκλογές μας», δήλωσε ο Έντσον Φασίν, επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου της Βραζιλίας την προηγούμενη εβδομάδα.

«Στόχος μας είναι να υπάρχουν περισσότεροι από 100 διεθνείς παρατηρητές στην εκλογική διαδικασία», επεσήμανε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων