Ζελένσκι: Δεν θα υποκύψουμε στα τελεσίγραφα της Ρωσίας
Από την Άγκυρα, όπου βρέθηκε την Τρίτη όσο οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνομιλούσαν στο Ριάντ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θα "υποκύψει στα τελεσίγραφα της Ρωσίας".
Ο Ζελένσκι -ο οποίος δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας- δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν ενέδωσε στα ρωσικά τελεσίγραφα όταν η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της πριν από τρία χρόνια, "και δεν πρόκειται να το κάνω (τώρα)".
"Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να πάρουμε τα όπλα και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Και δεν υπήρξε διπλωματία, διότι η Ρωσία επιτέθηκε, επιτέθηκε στην Ουκρανία τη νύχτα και οι Ουκρανοί πήραν τα όπλα και άρχισαν να υπερασπίζονται τη χώρα τους", δήλωσε ο Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το CNN.
Σημείωσε ότι η Μόσχα έδωσε στην Ουκρανία ένα "τελεσίγραφο" λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της, απαιτώντας από την Ουκρανία να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της και να επιτρέψει στη Μόσχα να εγκαταστήσει "μια φιλορωσική ηγεσία" στην Ουκρανία.
"Εάν δεν προχωρήσαμε σε όλα αυτά τα τελεσίγραφα την πιο δύσκολη στιγμή, γιατί να το κάνουμε τώρα;", δήλωσε.
Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για "δίκαιες" ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι σε αυτές θα πρέπει να συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε παράλληλα ότι ανέβαλε για τις 10 Μαρτίου την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας για τον τρόπο τερματισμού του πολέμου.
Ο ίδιος επέκρινε τις σημερινές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι δεν περιελάμβαναν ούτε έναν Ουκρανό εκπρόσωπο. Οι συνομιλίες "διεξάγονται μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και εκπροσώπων των ΗΠΑ. Για την Ουκρανία - για την Ουκρανία ξανά - και χωρίς την Ουκρανία", είπε.
"Η Ουκρανία, η Ευρώπη με την ευρεία έννοια - και αυτό περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο - θα πρέπει να συμμετέχουν στις συζητήσεις και στην ανάπτυξη των απαραίτητων εγγυήσεων ασφαλείας με την Αμερική σχετικά με την τύχη του μέρους του κόσμου μας", είπε.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαμφισβήτητες για την Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μπορεί να φιλοξενήσει τυχόν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η πρόσφατη διπλωματική πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας ευθυγραμμίζεται με την τουρκική πολιτική από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από τρία χρόνια.