Αστέρες του πενταγράμμου και της μεγάλης οθόνης βοηθούν την ΕΕ να συγκεντρώσει χρήματα για εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Oι Coldplay, η Μάιλι Σάιρους και ο Ντουέιν Τζόνσον είναι μεταξύ των αστέρων του πενταγράμμου και της μεγάλης οθόνης που έσπευσαν σήμερα να βοηθήσουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συγκέντρωση πόρων, με στόχο ένα εμβόλιο εναντίον της Covid-19.
Διασημότητες της μουσικής, του κινηματογράφου, του αθλητισμού ή της μόδας δίνουν το παρόν σε μια διαδικτυακή συναυλία που στοχεύει στη χρηματοδότηση της έρευνας για τη δημιουργία του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού και τη διάθεσή του στους φτωχότερους πληθυσμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε την εκδήλωση, σε συνεργασία με την οργάνωση Global Citizen, ενώ συνολικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, 40 κυβερνήσεις βοήθησαν στην προετοιμασία.
Η φον ντερ Λάιεν έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα, ανακοινώνοντας ότι έλαβε σήμερα 6,15 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 4,9 δισεκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Κομισιόν.
«Δεν θα μπει ένα τέλος σε αυτήν την πανδημία παρά μόνο όταν τελειώσει παντού», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόλις ξεκίνησε η διαδικτυακή εκδήλωση.
«Και αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο θα έχει πρόσβαση σε τεστ, θεραπείες και εμβόλια, σε οποιαδήποτε περιοχή κι αν ζει, απ’ όπου κι αν κατάγεται και όποια κι αν είναι η εμφάνισή του», επισήμανε η αξιωματούχος.
Οικοδεσπότης της εκδήλωσης είναι ο ηθοποιός Ντουέιν Τζόνσον. Συμμετείχαν, επίσης, η Σάλμα Χάγιεκ, η Σαρλίζ Θερόν, ο Φόρεστ Ουίτακερ.
Η φιλάνθρωπος Μελίντα Γκέιτς και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους έχουν επίσης εμπλακεί.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν βρεθεί το εμβόλιο για τον κορονοϊό, πρέπει να γίνει κτήμα ολόκληρου του κόσμου ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, και να μην γίνει εργαλείο κέρδους
Την διανομή του εμβολίου κατά του κορονοϊού όταν αυτό αναπτυχθεί, σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς να εργαλειοποιηθεί στο όνομα του κέρδους, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της νέας συνόδου για τη διεθνή πρωτοβουλία Coronavirus Global Response, που διοργανώθηκε με τη συνδρομή της οργάνωσης Global Citizen.
Ο πρωθυπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19, θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, και ανέφερε συγκεκριμένα:
"Όταν η επιστήμη κάνει το έργο της θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, προκειμένου το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό κι όχι απλώς ένα μέσο για να υπάρξει κέρδος. Το εμβόλιο πρέπει να φτάσει σε όλες τις γωνιές του κόσμου και να είναι προσβάσιμο σε όλους". Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι όταν η απειλή αφορά ολόκληρο τον κόσμο, η αντιμετώπισή της πρέπει επίσης να είναι παγκόσμια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας από την Ελλάδα, που επέτρεψε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα: "Η κυβέρνηση, επιστήμονες και πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουμε αυτή τη μάχη και να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μας. Και μετά από τρεις μήνες έχουμε αναδειχθεί νικητές. Η κοινωνία και η οικονομία μας επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς τους" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την ελπίδα ότι η θεραπεία και το εμβόλιο εναντίον της Covid-19 θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον. Επομένως, συμμετέχουμε ενεργά στην παγκόσμια σύνοδο για το εμβόλιο για την Covid-19".
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα - όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης - έχει συνεισφέρει 3 εκατομμύρια ευρώ στην εκστρατεία του Coronavirus Global Response, η οποία έχει ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία του νέου κορονοϊού, αλλά και την ανάπτυξη εμβολίου που θα διατίθεται σε όλους, σε προσιτή τιμή.
Μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε συγκεντρώσει 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στη συμμετοχή δεκάδων χωρών, θεσμών και οργανισμών.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)