Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μπρά ντε φερ στο Περιφερειακό συμβούλιο για τα ταμειακά διαθέσιμα της Αυτοδιοίκησης -''Σάκος του μπόξ'' οι χειρισμοί του Περιφερειάρχη

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής 

Την κριτική των παρατάξεων της μειοψηφίας για τους χειρισμούς του στο θέμα των αποθεματικών κλήθηκε να αντιμετωπίσει σήμερα στο Περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης .Φέρνοντας για συζήτηση το θέμα προ ημερησίας διατάξεως ο Περιφερειάρχης ζήτησε απο ολες τις παρατάξεις να καταδικάσουν την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  τα αποθεματικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγώντας ουσιαστικά τις τοπικές αρχές σε στάση  πληρωμών. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να υποκρύπτει και μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης της αυτοδιοικησης εκφράζοντας φόβους πως αν τελικά συμβεί αυτό θα εχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωτική λογική που θα καταργεί στη πράξη κάθε εννοια διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης .

                                                                ''Σάκος του μπόξ''

Η πρόταση του Περιφερειάρχη δεν βρήκε ευήκοα ωτα στις παρατάξεις Στουπή -Γιαννόπουλου και Αποστόλη Γκλέτσου οι οποίοι αντέδρασαν εντονα κατηγορώντας τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες που ξεσηκώθηκαν για τα αποθεματικά για επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες παραβλέποντας το πατριωτικό τους καθήκον σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα να στηρίξουν την ανάγκη της εθνικής προσπάθειας για την αποφυγή της χρεοκοπίας  . Μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος εκανε και μια ιστορική αναδρομή στο θέμα των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ επισημαίνοντας οτι δε είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα αποθεματικά της Αυτοδιοίκησης για να καλύψουν μεγαλύτερες και εκτακτες ανάγκες του κράτους .

                                                            Ουαί υμίν υποκριτές !

Για τεράστια υποκρισία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που θυμήθηκαν τώρα να εξεγερθούν μίλησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Ζούμπος τονίζοντας οτι αυτή την πολιτική εφαρμόζουν ολα τα προηγούμενα χρόνια  οιπροηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σ'αυτές τις πολιτικές υπάκουαν αγόγγυστα οι αυτοδιοικητικοί . Αξίζει να σημειωθεί πάντως οτι οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας που εναντιώθηκαν με την πρόταση του Περιφερειάρχη δεν απέφυγαν να εκφράσουν την δυσθυμία τους για την Πράξη Νομοθετικού Πςεριεχομένου της κυβέρνησης ,ωστόσο αναγνώρισαν οτι σήμερα προέχει το εθνικό συμφέρον .Για προσπάθεια επανακομματικοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστροφής στη λογική των γαλάζιων ,πράσινων και κόκκινων Δήμων εκανε λόγο ο Περιφερειάρχης απαντώντας στην κριτική των περιφερειακών συμβούλων της μειοψηφίας υποστηρίζοντας οτι κανένας δεν μονοπωλεί σ'αυτή τη χώρα πατρωτικές ευαισθησίες . Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Θύμιο Καραίσκο η υπόθεση με τα ταμειακά διαθέσιμα εχει νομική και πολιτική διάσταση . Ο κάθε Περιφερειάρχης είπε ο κ. Καραίσκος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει το νόμο και να υποστηρίζει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του τόπου του . Ο κ. Καραίσκος τόνισε οτι οι χειρισμοί του Περιφερειάρχη είναι πολιτικά δικαιωμένοι  γιατί υπήρξε διαβεβαίωση απο τον ιδιο τον πρωθυπουργό οτι η απόφαση εχει προσωρινό χαρακτήρα και τα χρήματα θα επιστραφούν στην Περιφέρεια .

                                                       Συζήτηση ανευ ουσίας 

Ανευ ουσίας χαρακτήρισε τη συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα στο περιφερειακό ,ο Δημήτρης Τιμπλαλέξης σημειώνοντας οτι τα γεγονότα μας εχουν ξεπεράσει και δεν εχει νόημα μια ψηφοφορία για το θέμα με βάση την πρόταση του Περιφερειάρχη γιατί αφ'ενός μεν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ψηφίστηκε απο τη Βουλή και αφ'ετέρου εχει προηγηθεί η συνάντηση των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό και η αλλαγή των δεδομένων .Σύμφωνα πάντως με τον περιφερειακό σύμβουλο Σταμάτη Γκάβαλη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαποραγμάτευσης και ενδεχομένως να εχει υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και ολα αυτά να γίνονται για να δεχτεί η κοινωνία πιο εύκολα την οποια συμφωνία και τις υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης .   Αναμενόμενες χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ και της Ενωσης Περιφερειών ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Θηβαίος τονίζοντας οτι οι συσχετισμοί στην Αυτοδιοίκηση δεν ευνοούν την κυβέρνηση . Επίσης ο κ. Θηβαίος υποστήριξε οτι ολοι γνωρίζουμε τις κομματικές ταυτότητες και τις πολιτικές προελεύσεις κάθε περιφερειακού συμβούλου και δεν πείθεουμε κανέναν μιλώντας για την ανεξάρτητη και ακομμάτιστη αυτοδιοίκηση .''Δεν είδαμε τις ιδιες ευαισθησίες Δημάρχων και Περιφερειαρχών τα προηγούμενα χρόνια οταν οι κυβερνήσεις καταργούσαν την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης με το Παρατηρητήριο και τις περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ''σημείωσε ο κ. Θηβαίος .Τελικά για να αρθούν οι διαφωνίες και οι αντιδικίες για το συγκεκριμένο ζήτημα οι επικεφαλείς των παρατάξεων συμφώνησαν σε ενα κοινό ψήφισμα για τα αποθεματικά ,το οποίο ψήφισαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας . Απο την ψηφοφορία απείχε ο συνδυασμός του Θανάση Γιαννόπουλου ,ενω την πρόταση καταψήφισαν οι παρατάξεις της Αριστερής Παρέμβασης του Βασίλη Ζούμπου και της Λαικής Συσπείρωσης του Γιώργου Γκικόπουλου . 

Φωτογραφίες

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness