Προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ στη Λαμία -Λάζαρος Κυρίζογλου : «Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε με τους δήμους να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά δυσεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα και προκλήσεις''
Με τη συμμετοχή των αιρετών της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας διεξήχθη σήμερα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στη Λαμία, η έκτη κατά σειρά προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου, που θα γίνει 7-9 Νοεμβρίου στη Ρόδο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε , με την παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου, και τη συμμετοχή των Δημάρχων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας .
Χαιρετισμό στην προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ, πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών , ενώ μίλησαν ο Δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊωάννου , ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου κατά την ομιλία του υπογράμμισε τον ιδιαίτερο και κρίσιμο χαρακτήρα που αποκτά το φετινό ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ καθώς, όπως είπε «η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε με τους δήμους να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά δυσεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα και προκλήσεις. Γεγονός που απαιτεί εκ μέρους της ίδιας της Αυτοδιοίκησης νέα προσέγγιση, νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων, αποφάσεις και δράσεις που θα οδηγήσουν στη δυναμική επανεκκίνησή της, πράγμα που αποτελεί και τον κεντρικό στόχο του συνεδρίου».
Στη συνέχεια ο κ. Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι απαιτείται και νέο πλαίσιο θέσεων που θα δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα απαντά δημιουργικά και με θετικό τρόπο στη νέα ατζέντα που ανοίγει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, με αφορμή την παρουσίαση της Νέας Χάρτας της Αυτοδιοίκησης, του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Σκοπός μας είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με τους δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Με έμφαση στην αποκέντρωση ρόλων, ευθυνών, πόρων κι αρμοδιοτήτων. Η Χάρτα της Αυτοδιοίκησης, ως μοχλός θεσμικού εκσυγχρονισμού και η απόδοση των αναγκαίων πόρων στους δήμους για να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που θα τους αποδοθούν, είναι τα αναγκαία επόμενα βήματα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα οι δήμοι μας είναι και πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί. Όχι όμως τόσο, όσο επιβάλλεται, για να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους συμπολίτες μας».
Αναφερόμενος στα οικονομικά των δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης το προηγούμενο διάστημα, οι δήμοι εξακολουθούν να μη δύνανται να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος, καθώς τους έχουν αφαιρεθεί θεσμοθετημένοι πόροι, έχουν επιβαρυνθεί με την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και την άδικη επιβολή του τέλους ταφής.
Τόνισε ότι το ζήτημα των οικονομικών των δήμων η ΚΕΔΕ το έθεσε ως επιτακτική ανάγκη στην Κυβέρνηση ζητώντας την καταβολή επιπλέον 450 εκ. ευρώ για το 2024 και γενναία αύξηση των ΚΑΠ το 2025, την απόδοση των χρημάτων του τέλους ταφής, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους και την κατάργηση του ανώτατου πλαφόν 3,528 δισ. ευρώ στους ΚΑΠ.
Υπογράμμισε την υπόσχεση που δόθηκε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για extra οικονομική ενίσχυση με ποσό περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ (μία ΚΑΠ 145 εκατομμύρια + 105 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμα και ΚΑΠ).
Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία και Κλιματική Κρίση , την Αγροτική Ανάπτυξη οπου αναφερθηκε ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των δήμων στη διαχείριση κρίσιμων αγροτικών ζητημάτων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, την καθημερινότητα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου υπό το πρίσμα της νέας κλιματικής πραγματικότητας, τη διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, την ενίσχυση της ποιοτικής φυτικής και ζωικής παραγωγής και την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων.
Συζητήθηκαν επίσης οι προτάσεις πολιτικής για τις ορεινές περιοχές σε ζητήματα ανάπτυξης, οικονομικής ενίσχυσης, κοινωνικής στήριξης, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.