Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014
 

Ο ΟΗΕ καλεί χώρες του δυτικού ημισφαιρίου να συνεισφέρουν δυνάμεις για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Αϊτή

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξήρε χθες Δευτέρα την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κένυας πως είναι έτοιμη να αναλάβει την ηγεσία διεθνούς οπλισμένης δύναμης που θα βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει τις πάνοπλες συμμορίες στη χώρα και κάλεσε άλλες κυβερνήσεις, κυρίως στο δυτικό ημισφαίριο, να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας, ο Άλφρεντ Μουτσούα, ανέφερε πως το Ναϊρόμπι είναι διατεθειμένο να αναπτύξει 1.000 αστυνομικούς για να εκπαιδεύσει και να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής «να αποκαταστήσει την ομαλότητα» στη χώρα και «να προστατεύσει εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας», αναλαμβάνοντας την ηγεσία πολυεθνικής αποστολής.

Η κυβέρνηση της Αϊτής ζητεί από το 2022 να αναπτυχθεί διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την αστυνομία να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ο κ. Γκουτέρες υποστηρίζει το αίτημα και τον περασμένο Οκτώβριο εισηγήθηκε να επέμβει «δύναμη ταχείας αντίδρασης» στο πάμφτωχο κράτος της Καραϊβικής, όπου συμμορίες λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ειδικά της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

Ο κ. Γκουτέρες «θεωρεί πολύτιμη» την απόφαση της Κένυας να ηγηθεί πολυεθνικής δύναμης που δεν θα δράσει υπό τη σημαία του ΟΗΕ, είπε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του Φαρχάν Χακ χθες.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξει» το εγχείρημα, «ενθαρρύνει κράτη μέλη, ειδικά από την περιοχή, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Κένυα».

Αρκετές κυβερνήσεις είχαν εκφράσει ως τώρα την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν, όμως καμία μέχρι σήμερα δεν δήλωνε έτοιμη να αναλάβει την ηγεσία τέτοιας δύναμης. Οι ΗΠΑ, κατά διπλωματικές πηγές, πίεζαν τον Καναδά να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή.

«Είμαι πολύ ευτυχής που βλέπω άλλες χώρες να εμπλέκονται για να βοηθήσουν», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ερωτηθείς σχετικά με την κενυατική ανακοίνωση, προσθέτοντας πως η δική του κυβέρνηση συνεχίζει τις συνομιλίες με τον ΟΗΕ όσον αφορά τη δική της συνεισφορά.

Τον Μάρτιο, ο Καναδάς υποσχέθηκε βοήθεια 68 εκατ. ευρώ στην αστυνομία της Αϊτής. Τον περασμένο Οκτώβριο, από κοινού με τις ΗΠΑ, είχε διαθέσει στο Πορτ-ο-Πρενς οχήματα, συμπεριλαμβανομένων θωρακισμένων οχημάτων, και άλλα είδη.

Υποστήριξη

Εν μέρει, ο δισταγμός πολλών κυβερνήσεων οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση του αϊτινού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί δεν είναι εκλεγμένη. Ο ίδιος ο κ. Ανρί αντιτείνει πως δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Οι θητείες των μελών του κοινοβουλίου ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο.

Η χώρα της Καραϊβικής δεν έχει εκλέξει νέο πρόεδρο μετά τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ από μισθοφόρους τον Ιούνιο του 2021, ούτε νέο κοινοβούλιο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, ανέφερε χθες Δευτέρα πως οι ΗΠΑ και ο Ισημερινός καταρτίζουν σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο θα εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη οπλισμένης δύναμης στην Αϊτή.

Πρόσθεσε πως «έχουμε δεσμευτεί να βρούμε πόρους για να υποστηρίξουμε αυτή την πολυεθνική δύναμη. Νομίζω πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι πόροι. Όμως αφού οι Κενυάτες κάνουν την αρχική τους αποτίμηση για την αποστολή, ασφαλώς θα το συζητήσουμε μαζί τους».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε για την Αϊτή με τον πρόεδρο της Κένυας, τον Γουίλιαμ Ρούτο, το Σάββατο.

Ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να διανείμει στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ως τα μέσα αυτού του μήνα έκθεση που θα αναφέρεται στις επιλογές για την υποστήριξη του ΟΗΕ στην πολυεθνική δύναμη ή σε «πιθανή ειρηνευτική αποστολή».

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ ήταν ανεπτυγμένοι στην Αϊτή από το 2004, μετά την εξέγερση, την ανατροπή και την εξορία του πρώην προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις αποχώρησαν το 2017 και αντικαταστάθηκαν από αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, που με τη σειρά της έφυγε το 2019.

Πολλοί Αϊτινοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την πιθανή ανάπτυξη ξένης οπλισμένης δύναμης, ειδικά του ΟΗΕ. Το 2010, κυανόκρανοι πέταξαν σε ποτάμι λύματα μολυσμένα με το βακτήριο της χολέρας, προκαλώντας επιδημία η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους από τους τους 800.000 και πλέον που ασθένησαν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ