Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ!

Το αβέβαιο μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων της, φέρνει στο προσκήνιο Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Υπενθυμίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση και τις ευθύνες της Κυβέρνησης για το πως φθάσαμε μέχρι εδώ, ο Π. Κουκουλόπουλος, μαζί με πέντε συνυπογράφοντες Βουλευτές, ζητά τις αναγκαίες απαντήσεις και όλα τα επίσημα έγγραφα για την επόμενη ημέρα της ιστορικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι «με τον ν.4664/2020 της Κυβέρνησης της Ν.Δ., η εταιρεία ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Οι αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ πως η διαδικασία θα οδηγήσει σε απαξίωση και κλείσιμο της εταιρείας πριν την ολοκλήρωση της ειδικής εκκαθάρισης, δυστυχώς επαληθεύτηκαν.

Από 1/8/2022 ήρθε η παύση της παραγωγικής διαδικασίας.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την επιλογή της Κυβέρνησης να τη θέσει σε ειδική διαχείριση, η αβεβαιότητα για την έκβαση της πώλησης της ΛΑΡΚΟ φαίνεται να παρατείνεται, καθώς η συζήτηση της προσφυγής εταιρείας κατά της απόφασης με την οποία ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, ανεβλήθη και παραπέμφθηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 12/12/2023. Ως γνωστόν, στις 7/2/2024 λήγει η ειδική διαχείριση, μετά την τελευταία από τις πολλοστές παρατάσεις, ενώ είχε παραταθεί και η παραμονή των εργαζομένων έως τα τέλη του 2023».

Επιπλέον, τονίζει πως «αποτελεί μνημείο ανορθολογισμού να παραμένει κλειστή η ΛΑΡΚΟ, ενώ το νικέλιο είναι στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης σε διεθνές επίπεδο και η παγκόσμια τιμή του στα ύψη.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αφού πρώτα λοιδορήθηκαν και καθυβρίστηκαν από Υπουργούς του κ. Μητσοτάκη, έπειτα οδηγήθηκαν στο ταμείο ανεργίας και σήμερα, για τέταρτο συνεχή χρόνο, βρίσκονται μπροστά σε -πρωτοφανή στα χρονικά- αβεβαιότητα, καθώς στο τέλος του έτους λήγουν οι συμβάσεις τους, αλλά εξακολουθούν να εξαπατώνται από μα Κυβέρνηση που τους υποσχέθηκε πολλά και κατάφερε λίγα».

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, ο Π. Κουκουλόπουλος, από κοινού με τους συνυπογράφοντες Βουλευτές, ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς να ξεκαθαρίσουν:

– εάν υπήρξε μελέτη σκοπιμότητας με σαφή ανάλυση ωφελειών – κόστους, με βάση την οποία έχει ληφθεί η απόφαση αναστολής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ,

– ποιος είναι ο εφεξής οδικός χάρτης ολοκλήρωσης της ειδικής διαχείρισης και πώλησης της ΛΑΡΚΟ, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικαστικές εκκρεμότητες,

– εάν θα δοθεί νέα παράταση στην ειδική διαχείριση και ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα,

– τι μέλλει γενέσθαι για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του 2023,

– εάν η Κυβέρνηση έχει αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης πολιτικής απόφασής της,

– τι έχει έως σήμερα επιτευχθεί από τον μακροπρόθεσμο στόχο της εν λόγω νομοθετικής διάταξης της Ν.Δ.,

– κατά πόσο έχει ξεπεραστεί η αρχική εκτίμηση της Κυβέρνησης όσον αφορά τις δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ειδική διαχείριση.

Τέλος, με την Ερώτηση & Α.Κ.Ε. καλείται η Κυβέρνηση να καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο:

– Τον οδικό χάρτη ενεργειών της ειδικής διαχείρισης,

– Τη μελέτη σκοπιμότητας, με σαφή ανάλυση ωφελειών – κόστους, δυνάμει της οποίας ελήφθη η απόφαση αναστολής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όπως και όλα τα έγγραφα με τα οποία αιτιολογείται η αναστολή λειτουργίας,

– Την έκθεση αξιολόγησης, εφόσον υπάρχει, της ειδικής διαχείρισης και της πολιτικής απόφασης της Κυβέρνησης να τεθεί σε ειδική διαχείριση η ΛΑΡΚΟ.


Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τον Θανάση Ζεμπίλη και εργαζόμενους της ΛΑΡΚO


Ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης και εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Ο κ. Ζεμπίλης και τα μέλη του ΔΣ των εργαζομένων κ.κ. Γ. Σελεβάκος, Κ. Τσατσαρώνης, Α. Μούντριχας και Γ. Καρκαλής συζήτησαν με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γεωργιάδη τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και ζήτησαν να απλωθεί ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας, ώστε να εξασφαλιστεί η απασχόληση σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Ένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν είναι για όσους εργαζόμενους δεν απορροφηθούν από το νέο επενδυτικό σχήμα να υπάρξει ειδικό καθεστώς μετατάξεων προς τους φορείς του δημοσίου και τους ΟΤΑ.

O κ. Ζεμπίλης επισήμανε ότι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης έχουν δείξει μεγάλη προθυμία για ένα σχέδιο μετάταξης εργαζομένων στους δήμους της Εύβοιας, συμβάλλοντας στην επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης συγχάρηκε τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να κατατίθενται προτάσεις στο δημόσιο διάλογο και να μην υπάρχει στείρα άρνηση.


Σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή (3/11) οι εργαζόμενοι


«Η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει οριστικά ;», «…πόσο θα τραβήξει ακόμη ;» «να βρούμε αλλού δουλειά και να φύγουμε ;», «ότι είναι να γίνει, να γίνει να τελειώνουμε».

Αυτό είναι που θέλουν να επικρατήσει στους εργαζόμενους Κυβέρνηση και επενδυτές, προκειμένου να παραιτηθούμε από τον αγώνα μας και να υποχωρήσουμε άνευ όρων στις μεθοδεύσεις τους και τα σχέδια τους…» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ που έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση για το πρωί της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου.

«Ο εφησυχασμός που καλλιεργείται, πως λόγω της παράτασης της ειδικής διαχείρισης είναι σίγουρη και η ανανέωση των συμβάσεών μας είναι παγίδα. Πολυτέλεια χρόνου, δεν έχουμε, ήδη ξεκίνησαν να «ξηλώσουν το πουλόβερ» από τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και με βάση το νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2023, επιδιώκουν να είναι η τελευταία μας ημέρα ως εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ.»

Η Ανακοίνωση:

Κάνοντας λογαριασμό για τα τελευταία 4 χρόνια «εκκαθάρισης» στη ΛΑΡΚΟ, θα δούμε τα εξής :

Τους τελευταίους 14 μήνες έχει σταματήσει παντελώς η λειτουργία και δεν γίνεται καμία συντήρηση των εγκαταστάσεων. Όλο αυτό το διάστημα οι χώροι εργασίας και οι συνθήκες διαμονής είναι άθλιες.

Οι εργαζόμενοι ζούμε στην ανασφάλεια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν 31/12/23. Οι οικονομικές μας απολαβές είναι στα όρια της εξαθλίωσης.

Συνολικά, από την έναρξη της ειδικής διαχείρισης έως και σήμερα, μόνο στο εργοστάσιο, μετράμε πάνω από 300 θέσεις εργασίας λιγότερες και έχουν χαθεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από μισθούς και λοιπές οικονομικές δραστηριότητες, που λείπουν από την περιοχή μας.

Η απώλεια θέσεων εργασίας και η συνολική κατάσταση έχει οδηγήσει και σε οικονομικό μαρασμό, κάτι που φαίνεται ήδη στα σχολειά που αδειάζουν, στις γειτονιές που έχουν ερημώσει.

Ταυτόχρονα :

- Έχοντας την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη εκατοντάδων Σωματείων και χιλιάδων εργαζομένων της χώρας μας 4 χρόνια μείναμε όρθιοι και αντιστεκόμαστε απέναντι στις Κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μηχανισμούς τους.

- Αντιστεκόμαστε, να μην χάσουμε τις δουλειές μας και να μην μαραζώσει ο τόπος μας.

- Διεκδικούμε να επαναλειτουργήσει και να αναπτυχθεί η ΛΑΡΚΟ, να μας καταβληθεί ο κλεμμένος μόχθος μας, να έχουμε δουλειά, ψωμί και προκοπή στον τόπο που επενδύσαμε τα νιάτα μας, την ζωή μας και τις στερήσεις των οικογενειών μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι λογικό να «δημιουργείται» κούραση, απογοήτευση, απελπισία, παραίτηση, να μας ταλανίζουν ερωτήματα για το «πόσο θα τραβήξει ακόμη ;», «η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει οριστικά ;», «να βρούμε αλλού δουλειά και να φύγουμε ;», «ότι είναι να γίνει, να γίνει να τελειώνουμε».

Αυτό είναι που θέλουν να επικρατήσει στους εργαζόμενους Κυβέρνηση και επενδυτές, προκειμένου να παραιτηθούμε από τον αγώνα μας και να υποχωρήσουμε άνευ όρων στις μεθοδεύσεις τους και τα σχέδια σου.

Το Δ.Σ. αξιολογώντας τις συναντήσεις στις 4/10/2023 με κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών και στις 21/10 με την ειδική διαχείριση και βλέποντας τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα στο γεωγραφικό χώρο «πέριξ» της ΛΑΡΚΟ ( συνεχείς εγκαταστάσεις ΑΠΕ, νέες αδειοδοτήσεις για ΑΠΕ, δημιουργία υποσταθμών και αδειοδότηση για νέα κατασκευή, νέα κατασκευή δικτύου στη ΛΑΡΚΟ).

Συμπεραίνει ότι οι επενδύσεις για τη «νέα μέρα της ΛΑΡΚΟ» έχουν ήδη ξεκινήσει δημιουργώντας τις υποδομές, που θα προσφέρουν κερδοφορία δισεκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου και την αξιοποίηση του εργοστασίου, προσαρμοσμένη στις νέες τεχνολογικές και ενεργειακές απαιτήσεις και κατευθύνσεις. Ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες στον ευρύτερο χώρο της ΛΑΡΚΟ (πέραν των άλλων), έρχονται να εξυπηρετήσουν το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα στη ΛΑΡΚΟ.

Οι συνθήκες γενικής εγκατάλειψης στους χώρους δουλειάς είναι σκόπιμες, ώστε να μας πείσουνε να τα παρατήσουμε. Να πειστούμε, πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ» και να συμβιβαστούμε σε προγράμματα ανεργίας.

Διακαής στόχος τους είναι να εξαθλιωθεί όλη η περιοχή, να περιμένουμε «τους σωτήρες», που θα διαλέξουν «όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν». Αυτό άλλωστε το έχουν πει από την πρώτη στιγμή, το έχουν επιδιώξει πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα και δεν το έχουν καταφέρει.

Αυτά έχουν συμβεί και σε άλλους χώρους δουλειάς, όπου οι εργαζόμενοι έσπασαν, «τσίμπησαν» στις αυταπάτες ή μπήκαν στην λογική του «λιγότερου κάκου» το πλήρωσαν ακριβά. Έχασαν τις δουλειές τους, χάθηκαν και τα υποτυπώδη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Όπου οι εργαζόμενοι συνέχισαν τον αγώνα τους μέχρι το τέλος, σήμερα είναι εργαζόμενοι με δικαιώματα, καρπώνονται τα αποτελέσματα των θυσιών του αγώνα τους.

Στη Γ.Σ. θα αναλυθούν όλα τα παραπάνω και θα απαντηθούν όλοι οι ενδεχόμενοι προβληματισμοί που μπορεί να υπάρχουν. Θα παρευρεθούν συνάδελφοι από άλλους χώρους που έχουν βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις (πχ Ναυπηγεία), αλλά και από συναδέλφους που απασχολούνται «στα καλά προγράμματα» ανεργίας.

Ο εφησυχασμός που καλλιεργείται, πως λόγω της παράτασης της ειδικής διαχείρισης είναι σίγουρη και η ανανέωση των συμβάσεών μας είναι παγίδα. Πολυτέλεια χρόνου, δεν έχουμε, ήδη ξεκίνησαν να «ξηλώσουν το πουλόβερ» από τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και με βάση το νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2023, επιδιώκουν να είναι η τελευταία μας ημέρα ως εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ.


 

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.