Ο νόμος Χατζηδάκη !(Aρθρο Χρήστου Αλεξανδρή )
Η κυβέρνηση λέει στους ελεύθερους επαγγελματίες κάτι πολύ απλοικό για το φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή . Οτι δεν εχει να φοβηθεί τίποτα αυτός που δηλώνει στην εφορία τα πραγματικά εισοδήματα . Που ξέρει ομως η κυβέρνηση οτι ο ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει εισόδημα κάτω απο 10.000 ευρώ οτι κλέβει και δεν δηλώνει το πραγματικό ; Απλούστατα δεν ξέρει , αλλά κάνει αυθαίρετα μια διαπίστωση . Bάζοντας στο ιδιο τσουβάλι τους φοροφυγάδες με αυτούς που κάνουν ειλικρινείς δηλώσεις . Σε δεύτερη φάση σε αυτούς που δηλώνουν εισόδημα κάτω απο 10.000 ευρώ εμμέσως πλήν σαφώς τους λέει να κλείσουν τα μαγαζιά τους , αφου αδυνατούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο . Κάνει και κάτι αλλο ομως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη . Απαγορεύει με ενα νόμο και ενα αρθρο μια επιχείρηση να εχει ζημιές .
Στις αποφάσεις που παίρνει παρεμβαίνοντας στην οικονομία με τη φορολογική πολιτική δεν υπολογίζει το επιχειρηματικό ρίσκο που κρύβεται πάντα πίσω απο το τρίπτυχο ''εχω μια ιδέα , παίρνω ενα δάνειο , τοποθετώ χρήματα και ανοίγω μια επιχείρηση ''. Μπορεί στην αρχή η ιδέα να μην αποδώσει , η επιχείρηση να βγάλει ζημιές , τα κέρδη να είναι πολύ λιγότερα του τζίρου για πολλούς και διάφορους λόγους . Ο νόμος Χατζηδάκη ομως κάνει και αλλες αυθαίρετες διαπιστώσεις . Βγαίνουν οι υπουργοί στα κανάλια και επαναλαμβάνουν ενα τροπάριο . Οτι δεν μπορεί ενας επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει φόρο λιγότερο απο τους μισθωτούς . Αυτό δεν ισχύει , διότι ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές δεν πληρώνονται απο τους εργαζόμενους . Τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και τις ασφαλιστικές εισφορές τις πληρώνουν οι επιχειρήσεις . Προφανώς για να εξυπηρετηθεί το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης , αυθαίρετα οι φόροι αυτοί χρεώνονται στους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι . Και οι φόροι αυτοί είναι απο τους υψηλότερους στην Ευρώπη . Αλλά θα μου πείτε πως να το γνωρίζει αυτό ο κ. Χατζηδάκης . Σάμπως εχει ανοίξει και καμία επιχείρηση ; Φαίνεται ομως οτι στο μυαλό του υπουργού υπάρχει μια ''επιχείρηση '' που τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε αψογα . Πληρώνονταν στην ωρα τους οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων , τηρούνταν κανονικά τα ωράρια , ο εργοδότης εδινε γενναιόδωρες παροχές στους εργαζόμενους , χωρίς να φοβάται μην εχει ζημιές ή τον εκτοπίσει κάποιος αλλος ανταγωνιστής , προσλάμβανε περισσότερους εργαζόμενους απο αυτούς που χρειάζονταν και εδινε πολύ καλές συντάξεις .
Αυτή η επιχείρηση ηταν ο δημόσιος τομέας ο οποίος στο τέλος βούλιαξε στα ελλείμματα και τα χρέη . Και ομως αυτός ο τομέας προστατεύτηκε . Κανένας εργαζόμενος δεν απολύθηκε με την κρίση και τα μνημόνια . Σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα που πλήρωσε το μάρμαρο με λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 28%.
Εν κατακλείδι κανένας δεν αμφισβητεί οτι υπάρχει στην Ελλάδα φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή . Δεν μπορεί ομως ενας νόμος να λειτουργεί ισοπεδωτικά επι δικαίων και αδίκων . Να την πληρώνουν ολοι .
Διότι δεν αρκεί να συλλάβεις τη φοροδιαφυγή , εάν πετυχαίνοντας αυτό , ωθήσεις πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν . Το βασικό σήμερα στην Ελλάδα που βγήκε απο μια οικονομική περιπέτεια δεκαπέντε ετών , είναι να υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα συνεχίσουν να δουλεύουν , ακόμα κι αν χρειάζεται να πληρώνουν περισσότερους φόρους . Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας , με μεταρρυθμίσεις που θα χτυπάνε το τέρας της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας , απλουστεύοντας το φορολογικό σύστημα , περιορίζοντας τη σπατάλη του δημόσιου τομέα , διευκολύνοντας την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και δίνοντας κίνητρα για να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές . Απο τη στιγμή που ολα αυτά δεν γίνονται ή γίνονται με αργούς ρυθμούς , το μόνο που θα καταφέρει ο νόμος Χατζηδάκη είναι να αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των μικρών επιχειρήσεων , των ελεύθερων επαγγελματιών , των αυτοαπασχολούμενων . Ισως αυτός να είναι και ο ανομολόγητος στόχος της κυβέρνησης που καλύπτεται εντέχνως πίσω απο το αφήγημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής . Να αναγκάσει εναν σημαντικό αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να βρούν τρόπο να τις μεγαλώσουν και να τις οργανώσουν σε εταιρική βάση . Εχουμε ασύγκριτα μεγαλύτερο αριθμό αυτοαπασχολούμενων σε ολόκληρη την ευρώπη και αυτό πρέπει να αλλάξει . Δεν υπάρχουν ομως εγγυήσεις οτι το εγχείρημα της σημερινής κυβέρνησης θα πετύχει . Το τόλμησαν και αλλοι στο παρελθόν και απέτυχαν . Το μικρό μέγεθος είναι το χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας και αυτό δεν αλλαξε θεαματικά παρα τα ευρωπαικά κονδύλια που εισέρρευσαν στη χώρα με τα Κοινοτικά Προγράμματα Στήριξης , τα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας .
Χρήστος Αλεξανδρής
Δημοσιογράφος