Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο Λαμίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο Λαμίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος αντιδρώντας στην απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να παρατείνει μόνο για ενα εξάμηνο τις συμβάσεις των επικουρικών υγειονομικών υπαλλήλων . Ανάλογες κινητοποιήσεις εγιναν και στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Φθιώτιδα , συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και στις στάσεις εργασίας που έχουν ανακοινωθεί απο την Ομοσπονδία .Από την πύλη του νοσοκομείου oi εργαζόμενοι κάλεσαν την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην μονιμοποίηση τους και όχι απλά να ανανεώσει τις συμβάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα για δύο μήνες. ''Στο νοσοκομείο της Λαμίας εργάζονται 150 επικουρικοί που αν φύγουν θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα με την λειτουργία του'' δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων .Πρόκειται για ιατρικό προσωπικό που ενώ αρχικά προσλήφθηκαν για κάποιους μήνες ή χρόνο, κάτω από την πίεση της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ και των πιέσεων των σωματείων, παρέμειναν τελικά για πολλά χρόνια στην δουλειά μέσω διαδοχικών παρατάσεων κάποιοι εξ αυτών μάλιστα κλείνουν 7 ετία !
Από μόνες τους οι διαδοχικές αυτές ανανεώσεις αποδεικνύουν το πόσο αναγκαίοι και άκρως απαραίτητοι είναι οι συμβασιούχοι.
“Οι επικουρικοί ανανεώνονται για έξι μήνες, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο μήνες χωρίς να εντάσσονται στο επικουρικό προσωπικό που ζητήσαμε, οι συνάδελφοι που ήρθαν προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων για τρεις μήνες, οι προνοιακοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας για τρείς μήνες και οι 6.000 συμβασιούχοι ΣΟΧ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης για τρεις μήνες και παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους''.
Καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κάνουν όσα ακριβώς και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους αλλά φυσικά είναι φθηνότεροι, ελαστικότεροι και δεν δικαιούνται ούτε μισθολογική εξέλιξη, ούτε επιδόματα.
Και ενώ στήριξαν και στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας κρατώντας ολόκληρα τμήματα ανοιχτά, η κυβέρνηση σταθερή στην πολιτική της αποδόμησης της δημόσιας υγείας και προώθησης των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων, κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να τους διώξει''.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ ''στα Νοσοκομεία έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι. Το 35% των δασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των προνοιακών υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι συμβασιούχοι. Εφέτος το χειμώνα τα Νοσοκομεία δουλεύουν με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων. Το κύμα φυγής πέραν των άλλων αιτιών (χαμηλοί μισθοί, συνεχής κοροϊδία με την ένταξη στα ΒΑΕ, δυσμενείς συνθήκες εργασίας) ενισχύεται από την άρνηση της κυβέρνησης για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων.”