Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες για να μη χαθεί η επένδυση στην ΠΕΛ

• Συνάντηση με Σταϊκούρα και ανάδοχο του έργου είχε ο Δήμαρχος
Πανουργιάς Παπαϊωάννου - Παρέμβαση από τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό

 

 

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετέβη χθες  ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου για προγραμματισμένη συνάντηση,  με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αναδόχου εταιρείας του έργου αναβάθμισης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα.
Κοινή ήταν η δέσμευση, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου, θα εκδώσουν άμεσα την οικοδομική άδεια και από την πλευρά της η ανάδοχος εταιρεία θα εκκινήσει τις εργασίες, λαμβάνοντας όμως υπόψη και διευκολύνοντας την ανεμπόδιστη διεξαγωγή του Rally Acropolis.
Μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου δήλωσε: «Όπως έχουμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, η ΠΕΛ ανήκει στους Λαμιώτες και δεν θα αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο. Τα προβλήματα που κληρονομήσαμε είναι πολλά. Διεκδικούμε με κάθε τρόπο το δίκαιο και θα υλοποιήσουμε με συνέπεια όλα όσα δεσμευτήκαμε. Δουλεύουμε μεθοδικά ώστε τίποτα να μην σταθεί εμπόδιο στην νέα Δημοτική αρχή να αναπτύξει αυτόν τον τόπο».
Στο μεταξύ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των χρεών του παλιού νομικού προσώπου της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας και ποιοί φορείς  θα αναλάβουν να τα αποπληρώσουν για να μην προχωρήσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που θα θέσουν σε κίνδυνο την επένδυση στην ΠΕΛ.
Ο Δήμαρχος Πανουργιάς Παπαϊωάννου στην τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται άρθρα που αφορούν στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, ήταν ξεκάθαρος,  εκφράζοντας την άποψή του για τις προς ψήφιση νομοθετικές διατάξεις.

Αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση, που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, την οποία και κατέθεσε ώστε να ληφθεί υπόψη από την Επιτροπή, με την οποία γίνεται σαφές ότι ο Δήμος Λαμιέων διαφωνεί  απόλυτα με τη μεταφορά χρεών, οφειλών και υποχρεώσεων από το υπό κατάργηση Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ», στην ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ «Φορέας Π.Ε.Λ. Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.», διότι κάτι τέτοιο θα «στραγγαλίσει» το νέο Φορέα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, «θεωρούμε μεν αναγκαία τη τροποποίηση του Ν.4605/2019, αλλά προτείνουμε να αποσυρθεί και να τεθεί εκ νέου προς επεξεργασία». Εξάλλου κρίνεται αναγκαίο στην όλη διαδικασία να ακουστούν και οι μέτοχοι της ΠΕΛ Α.Ε., οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν εκφραστεί μέσω των συλλογικών τους οργάνων.
Να σημειωθεί, πως τα μέλη της Επιτροπής έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, καθώς οι παρευρισκόμενοι φορείς δέχθηκαν αρκετές και ουσιαστικές ερωτήσεις, για το όλο ζήτημα.
Παρέμβαση Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
Φάνη Σπανού για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας
Στην ΠΕΛ είναι τα πάντα πλέον έτοιμα (μελέτες, χρήματα από Περιφέρεια και Κυβέρνηση, εργολάβος), ώστε με την έκδοση της οικοδομικής άδειας να ξεκινήσει να κατασκευάζεται ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, το «μικρό Ελληνικό» του τόπου μας, τονίζει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
''Η Περιφέρεια βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας'' σημειώνει ο κ. Σπανός ο οποίος  για το θέμα αυτό παρενέβη αρχικά στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων και ακολούθως στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επισημαίνοντας τα ακόλουθα δεδομένα και τις προτάσεις:
• Με δικαστικό αγώνα του νέου φορέα «ΠΕΛ Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ», αποφεύχθηκε ο παρανόμως επιχειρηθείς πλειστηριασμός από μεριάς φερόμενου δανειστή του παλαιού φορέα.
• Κατατέθηκε και συζητείται μια πολύ σημαντική -και επί της αρχής θετική και αναγκαία- νομοθετική ρύθμιση, που οριστικά αποσαφηνίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, με κυριότητα Δημοσίου και μακροχρόνια παραχώρηση στον νέο φορέα.
• Επ’ αυτής της ρύθμισης, ζητήθηκαν και αποφασίστηκαν κρίσιμες βελτιωτικές διορθώσεις, στη λογική της δικαστικής προστασίας του νέου φορέα και του αναπτυξιακού μας εγχειρήματος από αξιώσεις τρίτων που προέρχονται από το παλαιό (προ του 2019) καθεστώς.
«Αναγνωρίζοντας όλα τα ανωτέρω θετικά δεδομένα -τόνισε ο Φάνης Σπανός- θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να προωθηθεί διαδικασία εκκαθάρισης είτε από τον παλαιό φορέα, είτε από το εποπτεύον Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε το προϊόν αυτής να μην επιβαρύνει τον νέο φορέα και τους μετόχους του, Δήμο, Περιφέρεια, Επιμελητήριο.
''Ο νέος φορέας και οι μέτοχοί του δεν δημιούργησαν τα χρέη, άρα δεν οφείλουν και βέβαια δεν μπορούν να καλύψουν τα χρέη'' επισημαίνει ο Περιφερειάρχης.
Επιχειρώντας να ξεπεράσει το σκόπελο των χρεών ο Περιφερειάρχης κάνει μια ιστορική αναδρομή και τονίζει οτι είναι  η στιγμή να αποκατασταθεί η σοβαρή αυτή πλημμέλεια της -θετικής κατά τα λοιπά- νομοθετικής ρύθμισης των αρχών του 2019, με την οποία δημιουργήθηκε το σημερινό σχήμα. ''Το είχαμε επισημάνει και τότε, το επαναλαμβάνουμε και τώρα'' αναφέρει και προσθέτει .
''Σκοπίμως σε όλα όσα αναφέρω δεν προσωποποιώ καμία απολύτως ενέργεια και πρωτοβουλία. Για όποιον ενδιαφέρεται η σχετική πληροφορία είναι απόλυτα και δημόσια διαθέσιμη. Όμως ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, πρέπει να μας βρίσκει -και μας βρίσκει- απόλυτα ενωμένους και προσηλωμένους στην κοινή στόχευση. Μια νέα σύγχρονη ΠΕΛ, πυλώνα Ανάπτυξης για τη Λαμία, τη Στερεά Ελλάδα, για τη χώρα μας!''

    

 

randomness