Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις «να επιστρέψουν» στο Σουδάν

Οι υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να «επιστρέψουν» στο εμπόλεμο Σουδάν και να προσφέρουν βοήθεια στον πληθυσμό, ο οποίος παραμένει αντιμέτωπος με μείζονα ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διεθνής πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

Το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν υποστεί τραυματισμούς τους 15 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος είναι «γυναίκες και παιδιά κάτω των δέκα ετών», υπογράμμισε ο Χρήστος Χρήστου, η οργάνωση του οποίου προσφέρει υποστήριξε σε νοσοκομεία που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία στο κράτος της Αφρικής.

Στον πόλεμο, που ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023, αναμετρώνται οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό την ηγεσία αυτού που ήταν ο υπ’ αριθμόν δύο της στρατιωτικής χούντας ωσότου έγινε ορκισμένος εχθρός του πρώτου, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.

Και οι δυο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, όπως βομβαρδισμούς που εξαπολύονται αδιακρίτως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, στον πόλεμο αυτό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει μετατρέψει σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περίπου 25,6 εκατ. άνθρωποι, με άλλα λόγια ο μισός πληθυσμός και πλέον, αντιμετωπίζει «οξεία διατροφική ανασφάλεια», τόνιζε στα τέλη Ιουνίου έκθεση που καταρτίστηκε με υποστήριξη του ΟΗΕ.

Ενώ η χώρα παραμένει βυθισμένη σε «μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις» των τελευταίων δεκαετιών, όπως τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, στη μεγάλη πλειονότητά τους οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί.

Πολλές οργανώσεις επέλεξαν «να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος», τόνισε ο κ. Χρήστου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP στο Πορτ Σουδάν, κάπου χίλια χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Όμως «ζητάμε οι άλλες οργανώσεις, ιδίως οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, να επιστρέψουν και να κάνουν περισσότερα», συνέχισε.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα δυο αντίπαλα στρατόπεδα και απεσταλμένο του ΟΗΕ συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη με επίκεντρο την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αμάχων.

Οι περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν καταφέρνουν να στείλουν βοήθεια παρά μόνο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε τομείς ελεγχόμενους από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο ΟΗΕ κατηγορεί τους αντιμαχόμενους ότι «εμποδίζουν συστηματικά» την πρόσβαση εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Συνεχίζουμε να υφιστάμεθα λεηλασίες, παρενόχληση του ιατρικού προσωπικού κι έχουμε χάσει κόσμο», τόνισε ο κ. Χρήστου, διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 2019.

Από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης, ο στρατός και οι ΔΤΥ κατηγορούνται για λεηλασίες και παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και για τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή του ήδη εύθραυστου συστήματος υγείας της αφρικανικής χώρας.

Στην Ελ Φάσερ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Βόρειο Νταρφούρ -τη μοναδική από τις πρωτεύουσες των πέντε πολιτειών του αχανούς Νταρφούρ (δυτικά) που δεν έχει πέσει ακόμα στα χέρια των παραστρατιωτικών-, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον εννιά επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υποστηριζόμενων από την MSF αφότου ξέσπασαν νέες μάχες τη 10η Μαΐου.

Παντού στο Σουδάν γιατροί απειλούνται, ασθενείς τουφεκίζονται, νοσοκομεία παίδων βομβαρδίζονται.

Για τον Χρήστο Χρήστου, οι επιθέσεις αυτές διαπράττονται «με πρόθεση».

«Τα νοσοκομεία είναι ιερά, είναι εγκαταστάσεις όπου ο κόσμος έχει δικαίωμα να πάει να ζητήσει βοήθεια, όπου οι ασθενείς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να προστατεύονται», υπογράμμισε.

Στην πλειονότητά τους, οι άνθρωποι που τραυματίζονται στις μάχες δεν μπορούν καν να φθάσουν σε νοσοκομεία. Άλλωστε, το 70% και πλέον των νοσοκομείων που μετρούσε προπολεμικά το Σουδάν δεν λειτουργεί πλέον.

Σε δομές υγείας που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και συχνά είναι οι μοναδικές που μπορούν να δεχθούν ασθενείς, «σχεδόν ο ένας στους τρεις ανθρώπους που εισάγεται έχει τραυματισμούς που οφείλονται στον πόλεμο, είναι γυναίκα ή παιδί κάτω των δέκα ετών», τόνισε ο κ. Χρήστου.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των βροχών, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι ολόκληρες περιοχές θα αποκοπούν εξαιτίας πλημμυρών.

«Αυτός είναι ο εφιάλτης μας», σημείωσε ο κ. Χρήστου, εξηγώντας πως ο «εποχικός υποσιτισμός» στο Σουδάν επαπειλείται να δώσει τη θέση του σε μαζικό λιμό το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπηρεσίες προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι ο μοναδικός λόγος που δεν έχει κηρυχθεί επίσημα λιμός στο Σουδάν είναι η έλλειψη δεδομένων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, οι MSF και άλλες οργανώσεις καταγράφουν «αυξανόμενες τάσεις ακραίου οξέος υποσιτισμού» σε όλη τη χώρα.

Μόνο στον καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ, στο βόρειο Νταρφούρ, όπου έχουν καταφύγει πάνω από 300.000 άνθρωποι, 63.000 παιδιά «θεωρούνται υποσιτισμένα», από τα οποία το 10% έχει «οξύ και ακραίο οξύ υποσιτισμό», επισήμανε ο διεθνής πρόεδρος των MSF.

«Η κατάσταση αυτή θα έπρεπε να μας θορυβεί όλους. Θα έπρεπε να μας λέει πως απαιτείται να αντιδράσουμε συλλογικά, ως διεθνής κοινότητα, να μην αφήσουμε να χειροτερέψει αυτή η κατάσταση», κατέληξε ο κ. Χρήστου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

randomness