Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Φωτιές σε Σοφικό - Κιλκίς - Πιερία Δυσοίωνη πρόβλεψη για τον καύσωνα: Στο «κόκκινο» μέχρι τα τέλη Ιουλίου

«Ρεκόρ» που δεν έχει προηγούμενο αναμένεται αναφορικά με τη διάρκεια του καύσωνα, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες μέχρι και τα τέλη του μήνα.
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σημειώνει πως, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής φαίνεται πως το κύμα καύσωνα θα διαρκέσει μέχρι τις 26-27 Ιουλίου.

Οι περιοχές που θα «ψηθούν»
Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει πως σήμερα κορυφώνεται το κύμα του καύσωνα με θερμοκρασίες, που θα φτάσουν έως και τους 43 βαθμούς.
Οι περιοχές που θα «ψηθούν» είναι εκείνες πως που βρίσκονται στα δυτικά και τα βόρεια, καθώς όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος «εκεί εκτονώνονται με μεγαλύτερη ένταση οι θερμές αέριες μάζες».
Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν συγκεκριμένα σε περιοχές όπως η δυτική Στερεά, η δυτική, νότια και ανατολική Πελοπόννησος, δηλαδή ο Πύργος Ηλείας, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αργολίδα, το Λεωνίδιο, το Άστρος Κυνουρίας.
Τα μελτέμια θα επιμείνουν με ισχυρές εντάσεις, ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, ενισχύοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα.

Πάνω από 40 βαθμούς ο υδράργυρος και σήμερα
Ταυτόχρονα, σήμερα αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς σε κλειστές περιοχές, μακριά από τη θάλασσα.
Την ίδια ώρα, θα επιμείνουν τα μελτέμια, στα 6-7 μποφόρ, με τον συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, ξηρασίας και ισχυρών ανέμων να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για πυρκαγιές και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μάχη σε δύο μέτωπα στη φωτιά στο Σοφικό
Μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας στην περιοχή Άγιος Βλάσης, με τη φωτιά να κινείται προς δύο μέτωπα, ένα προς την Επίδαυρο και ένα προς Κόρφο και Αγγελόκαστρο. Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κορίνθου.
Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν κινδύνεψαν οικισμοί και η κατασκήνωση της περιοχής.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, με μηχανήματα έργου του στρατού και των ΟΤΑ έγινε διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών προκειμένου να περιοριστεί η φωτιά.
Στο μεταξύ ενισχύθηκαν σημαντικά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Επιχειρούσαν 140 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 37 οχήματα και από αέρος 10 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό.

Φωτιά και στην Πιερία
Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 17:00 την Τετάρτη (17/7), στον Κορινό Πιερίας και άμεσα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.
Για την κατάσβεσή της συνέδραμαν επτά οχήματα της πυροσβεστικής με 14 πυροσβέστες.

Πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Τελωνείο στο Κιλκίς
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων, στο Κιλκίς.
Συγκεκριμένα, η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12:00 σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Τσολιάδες. Στο σημείο έσπευσαν 39 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα ενώ από αέρος πραγματοποίησε ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο.
Σύμφωνα με το thestival.gr, λόγω της πυρκαγιάς έκλεισε ο δρόμος προς το Τελωνείο από το ύψος του Πολυκάστρου.