Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο κύβος ερρίφθη για τα σκουπίδια στη Στερεά Ελλάδα ... ΣΔΙΤ σε Λαμία και Χαλκίδα • Μπροστά σε τετελεσμένα οι Δήμαρχοι που χάνουν οριστικά τη μάχη της δημόσιας χρηματοδότησης

Χάνουν οριστικά τη μάχη της δημόσιας χρηματοδότησης των εργων διαχείρισης απορριμμάτων οι Δήμαρχοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθώς βρίσκονται ενώπιο ειλημμένων αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος τα εργα που δρομολογούνται να γίνουν με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στις 11/07/2024 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Αμφιθέατρο του ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη με θέμα «Διαχείριση αποβλήτων: Απολογισμός 2019 - 2024, Μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση, οδικός χάρτης μέχρι το 2030».
Στο κλείσιμο της ημερίδας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος ζήτησε απο την εκπρόσωπο του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων ουσιαστικά ''να βάλουν πλάτη'' για να κατασκευάσουν απο το Φθινόπωρο εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων τις λεγόμενες ΜΕΑ σε Χαλκίδα και Λαμία, βοηθώντας τους Δήμους να ξεπεράσουν το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η Πρόεδρος του ΣΕΠΑΝ Λένα Μπέλση, δήλωσε οτι «στο περιβάλλον των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε, είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγές στα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης που χαρακτηρίζουν τις τελευταίες δεκαετίες τον δυτικό κόσμο. Η επιτάχυνση της μετάβασης στη Κυκλική Οικονομία είναι μονόδρομος και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα καταλυτικός. Συμμεριζόμενοι αυτή την ευθύνη, ως ΣΕΠΑΝ, θα εργαστούμε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση παρέχοντας, όπως πάντα, πλήρεις και τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής, σε συνεργασία με την Πολιτεία, όλους τους κλάδους της οικονομίας και την κοινωνία».
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ) συστάθηκε το 2010 από εταιρείες που ασκούν βιομηχανική δραστηριότητα στην Ελλάδα στους τομείς της ανακύκλωσης και αξιοποίησης αποβλήτων, υποπροϊόντων και δευτερογενών πρώτων υλών. Σήμερα ο ΣΕΠΑΝ απαριθμεί 24 εταιρείες – μέλη, πρωτοπόρες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την προαγωγή της Κυκλικής Οικονομίας, του νέου αυτού παραγωγικού οικονομικού μοντέλου που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης για την Ελλάδα με οφέλη για όλους.
Το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει με τα σκουπίδια στην Εύβοια θα απασχολήσει την Δευτέρα 22 Ιουλίου συνάντηση βουλευτών και αυτοδιοικητικών με τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Αν και οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Στερεάς στις επανειλημμένες συσκέψεις που πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό για το θέμα των σκουπιδιών, αναγνωρίζουν οτι οι λύσεις για τη Στερεά Ελλάδα, περνούν μόνο μέσα από την κατασκευή δύο ΜΕΑ, στη Χαλκίδα και στη Λαμία, εν τούτοις δηλώνουν αντίθετοι στην κατασκευή ιδιωτικής μονάδας.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο του Λ.Τ. της Παρασκευής 18/7.