Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα κρούσματα πανώλης

Κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση παρήγγειλε ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, μετά και την επιβεβαίωση κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας και των Τρικάλων.
Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα Ελευθερία σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα διερευνηθεί το αδίκημα της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών σε ζώα.
Στο ίδιο πλαίσιο, στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα κληθούν να διευκρινίσουν, μεταξύ άλλων, πώς και από ποιον εισήχθη στην Ελλάδα, ζωικό βασίλειο μολυσμένο με ασθενή, ενώ στην περίπτωση που προκύψει κτηνοτρόφος που εισήγαγε στην Ελλάδα μολυσμένα ζώα, θα κληθεί και αυτός για εξηγήσεις.
Σημειώνεται πως η εισαγγελική παρέμβαση, εστιάζει στις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες τα μολυσμένα ζώα εισήχθησαν στη χώρα μας από την περιοχή Τουλσέα της Ρουμανίας (σ.σ. άλλες πηγές κάνουν λόγο για εισαγωγές ζώων από την Τουρκία), ενώ λόγω της φύσης του προβλήματος η προκαταρκτική εξέταση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Στο μεταξύ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι των συνεργείων των κτηνιάτρων σε όλη τη Θεσσαλία για την επιδημιολογική επιτήρηση της πανώλης των αιγοπροβάτων. Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας χθες, Τετάρτη, θα υπάρξουν αντίστοιχα αποτελέσματα από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην πρώτη ζώνη προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου, όπου βρέθηκε το δεύτερο κρούσμα.
Εκτιμάται ότι σε μία εβδομάδα περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα, και στη Β' ζώνη επιτήρησης των μονάδων των παραπάνω περιοχών.
Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποφασίστηκε χρηματοδότηση για τη δημιουργία rapid test για την ανίχνευση του ιού της πανώλης των μηρυκαστικών αλλά και άλλων ιώσεων που απασχολούν το ζωικό κεφάλαιο.
Καθημερινά όλα τα δείγματα που λαμβάνονται στέλνονται στο εργαστήριο της Αθήνας και στη συνέχεια ανακοινώνονται τα αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την Παρασκευή είναι κλειστά τα σφαγεία και απαγορεύεται η μετακίνηση των ζώων, ενώ απο σήμερα βρίσκεται στην χώρα το ευρωπαϊκό κλιμάκιο ειδικευμένο στις ζωονόσους. Ο λόγος έχει να κάνει με την πανώλη που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα και αυτός είναι ο λόγος που το κλιμάκιο της ΕΕ βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση.
Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας σε δήλωσή του ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία με τη λαρισινή εταιρεία βιοτεχνολογίας «prognosis biotech», η οποία θα χρηματοδοτηθεί και πολύ σύντομα θα παραδώσει στην Περιφέρεια το rapid test το οποίο φυσικά θα διατίθεται από την εταιρεία και θα προσφέρει πολλά στη μάχη που δίνει η Θεσσαλία για την προστασία του ζωικού της κεφαλαίου.

    

 

Απόψεις

Οι μπλε, πράσινοι και καφέ κάδοι απορριμμάτων! @ Η παραγωγή και διαχείριση των απορριμμάτων μοιάζει καταπληκτικά με την παραγωγή και διαχείριση του ηλεκτρικού...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων