Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΒΤΑ: Το πρώτο βουλγαρικό ερευνητικό έργο πολικής αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στο νησί Λίβινγκστον

Το πρώτο βουλγαρικό ερευνητικό έργο πολικής αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στo έδαφος της Βουλγαρικής Ανταρκτικής Βάσης στο νησί Λίβινγκστον το 2024-2025, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Αστρονομίας με το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το έργο αυτό επικεντρώνεται στην επίδραση της ηλιακής δραστηριότητας στη δυναμική της ιονόσφαιρας και στις ροές σωματιδίων υψηλής ενέργειας πάνω από την Ανταρκτική.

Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας και τη Ναυτική Ακαδημία Νικόλα Βαπτσάροφ, η οποία θα εργαστεί για την υλοποίηση του έργου, είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Κάμεν Κοζάρεφ.

Οι παλμοί στην ιονόσφαιρα της Γης που προκαλούνται από ηλιακές καταιγίδες θα μελετηθούν αναλυτικά για πρώτη φορά από τη βάση στο νησί Λίβινγκστον στον Νότιο Πόλο. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η μελέτη της δραστηριότητας του αστρικού στέμματος, των ηλιακών εκλάμψεων και των στεμματικών εκπομπών μάζας.

Οι ραδιοπαρατηρήσεις υψηλής συχνότητας, οι οποίες θα πραγματοποιούνται με τα όργανα που έχουν προετοιμαστεί για το έργο, θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ταχύτητα και την ενέργεια των στεμματικών εκπομπών μάζας. Ημερήσιες πολύωρες ραδιοπαρατηρήσεις του Ήλιου προγραμματίζονται στο έδαφος της βουλγαρικής βάσης της Ανταρκτικής, στο νησί Λίβινγκστον, το οποίο έχει μια μοναδική τοποθεσία λόγω της εγγύτητάς του στον Νότιο Πόλο.

Institute of Astronomy with National Astronomical Observatory Photo

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει η Σοφία Προβοπούλου Η χώρα μας, αλλά και όλη η Ευρώπη, έχει αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις την τελευταία δεκαπενταετία. Η οικονομική κρίση, η υγειονομική, η...
randomness