Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΕΕ: Εκταμίευση της πρώτης δόσης της έκτακτης βραχυπρόθεσμης χρηματοδοτικής στήριξης προς την Παλαιστινιακή Αρχή

Την πρώτη δόση της «έκτακτης βραχυπρόθεσμης χρηματοδοτικής στήριξης προς την Παλαιστινιακή Αρχή» εκταμίευσε σήμερα η ΕΕ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Της εκταμίευσης προηγήθηκε η υπογραφή, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παλαιστινιακή Αρχή, «επιστολής προθέσεων στην οποία ορίζεται μια στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης της Παλαιστινιακής Αρχής».

   Όπως είχε ανακοινωθεί στις 19 Ιουλίου, «η ΕΕ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών οικονομικών αναγκών της Παλαιστινιακής Αρχής και στηρίζει το ουσιαστικό και αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα».

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Καίριας σημασίας για τον κοινό στόχο της λύσης των δύο κρατών είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής, μεταρρυθμισμένης Παλαιστινιακής Αρχής. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη στη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Η έκτακτη βοήθεια ύψους 400 εκατ. ευρώ στηρίζει ένα σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανοίγει τον δρόμο για την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της Γάζας».

   Στο πλαίσιο της έκτακτης βραχυπρόθεσμης χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ ύψους 400 εκατ. ευρώ, η πρώτη δόση ύψους 150 εκατ. ευρώ αποδεσμεύθηκε σήμερα. Περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 58 εκατ. ευρώ μέσω του μηχανισμού PEGASE για την καταβολή μισθών και συντάξεων στους δημόσιους υπαλλήλους της Δυτικής Όχθης και για τη στήριξη ευάλωτων οικογενειών. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρέχει στη Νομισματική Αρχή της Παλαιστίνης 92 εκατ. ευρώ μέσω πιστωτικού ορίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Οι επόμενες πληρωμές αυτής της έκτακτης βραχυπρόθεσμης χρηματοδοτικής στήριξης αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, «εφόσον σημειωθεί πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Παλαιστινιακής Αρχής».

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Παλαιστίνης, το οποίο θα σχεδιαστεί για να βοηθήσει την Παλαιστινιακή Αρχή να επιτύχει δημοσιονομική ισορροπία έως το 2026 με σκοπό τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας» και «από το τέλος του έτους, όλες οι εκταμιεύσεις στο πλαίσιο αυτής της μακρόπνοης πρωτοβουλίας θα εξαρτώνται από την πρόοδο υλοποίησης των συμφωνηθέντων οροσήμων ως προς τις μεταρρυθμίσεις».

   Τέλος, στην ανακοίνωση, υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος χορηγός εξωτερικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, η οποία ανέρχεται ενδεικτικά σε σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2024 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινής στρατηγικής, και εκ των οποίων πάνω από 890 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

randomness