Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο νομπελίστας Μοχάμεντ Γιούνους προσωρινός ηγέτης του Μπανγκλαντές

Καθήκοντα προσωρινού πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές αναλαμβάνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Γιούνους.

Ο νομπελίστας Μοχάμεντ Γιούνους, χρόνιος πολιτικός αντίπαλος της ανατραπείσας πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, ορίστηκε προσωρινός ηγέτης της χώρας.

Ο 84χρονος διορίστηκε μία ημέρα αφότου η Χασίνα εγκατέλειψε τη χώρα, μετά από εβδομάδες μαζικότατων αιματηρών διαδηλώσεων, που είχαν ως κύριο αίτημα την παραίτησή της.

Όπως επισημαίνει το BBC, οι φοιτητές που ηγήθηκαν των δυναμικών κινητοποιήσεων στη χώρα και κατάφεραν να ανατρέψουν τελικά την Χασίνα, είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του στρατού και πίεσαν ώστε να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης ο Γιούνους.

Η ανακοίνωση του διορισμού του Γιούνους έγινε από τον κύριο συντονιστή των διαδηλώσεων, Ναχίντ Ισλάμ, ο οποίος ήταν μεταξύ μιας ομάδας που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Σαχάμπουντιν, την Τρίτη (6/8). Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Ο κ. Γιούνους δεν παρευρέθηκε, σύμφωνα με τους NYT.

“Δημιουργούμε μια κυβέρνηση σε μια εξαιρετική κρίσιμη κατάσταση”, δήλωσε ο Ασίφ Ναζρούλ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα, που ήταν επίσης παρών στη συνάντηση με τον πρόεδρο. “Η θητεία της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί”, είπε, επισημαίνοντας πως είναι ακόμα αβέβαιο το χρονικό διάστημα που θα διατηρήσει ο Γιούνους τα νέα του καθήκοντα.

    

 

randomness