Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

Μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμός ή λαϊκή δεξιά και μεσαία τάξη; Ο πρωθυπουργός θα ήθελε να συνδυάσει και τα δύο στη ΔΕΘ του 2024, τρεις μήνες μετά το 28% της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Δύσκολη όμως η ισορροπία.

Το ερώτημα τι θα περιλαμβάνει το καλάθι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εφέτος είναι πιο καθοριστικό παρά ποτέ. Και αυτό καθώς αυτή η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί τρεις μήνες μετά το 28% της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές. 

Ποσοστό το οποίο ερμηνεύθηκε ως μήνυμα και στην καλύτερη περίπτωση “καμπανάκι” από τη δυσαρεστημένη δεξιά βάση, αλλά και τη λεγόμενη “μεσαία τάξη”. Δεδομένου ότι η “λαϊκή δεξιά” γκρινιάζει για “πασοκοποίηση” της ΝΔ. Ενώ παραδοσιακά κοινά της ΝΔ όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες της γύρισαν την πλάτη, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για το φορολογικό, στο οποίο η κυβέρνηση επέμεινε ως μεγάλη μεταρρύθμιση.

Το δίλημμα επομένως του κ. Μητσοτάκη είναι εάν θα επιμείνει στη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων και του “πολυδύναμου εκσυγχρονισμού” (όρο που είχε λανσάρει μετά το 41% στις εθνικές εκλογές του 2023). Ή εάν θα βάλει λίγο “λαϊκό” νερό στο μεταρρυθμιστικό κρασί του για να μην αποξενώσει οριστικά παραδοσιακά γαλάζια εκλογικά ακροατήρια.

Μέχρι στιγμής το Μαξίμου απαντά στο αίτημα περί “στροφής δεξιά” και “επιστροφής στις ρίζες της ΝΔ” με τη γραμμή “ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε κέντρο, αλλά μπροστά και το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση θα κριθεί βάσει αποτελεσμάτων στο πεδίο της καθημερινότητας. Προβάλλει επίσης το επιχείρημα πως ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, χαρακτήριζε ήδη πριν από 50 χρόνια παρωχημένες τις ταμπέλες δεξιά, αριστερά και κέντρο, εστιάζοντας στην πρακτική λύση των προβλημάτων.

Ο Εθνάρχης βέβαια εξέφραζε αυτή τη θέση στο πολιτικό τοπίο της Μεταπολίτευσης, όπου δεν έλειπε το αντιδεξιό αίσθημα και επιχειρούσε έτσι να εκφράσει ευρύτερες ομάδες από μία παραδοσιακή δεξιά. Σε κάθε περίπτωση, η επιχειρηματολογία αυτή δε φαίνεται επί του παρόντος να ικανοποιεί τους δυσαρεστημένους βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Ενώ φοβούνται ότι η καθημερινότητα δύσκολα παλεύεται, αλλά και πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις κινήσεις που απομακρύνουν εκλογικά της κοινά, όπως με την κόντρα με τους ιδιώτες γιατρούς, η οποία μαζεύτηκε τελευταία στιγμή.

Έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν έστω ότι στη ΔΕΘ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να θεραπεύσει τις πληγές στη σχέση της με τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς όμως να υποχωρήσει επί της ουσίας στη φιλοσοφία του φορολογικού. Το οικονομικό επιτελείο άλλωστε επικαλείται ότι ελάχιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες αμφισβήτησαν το μοντέλο φορολογίας ζητώντας έλεγχο.

Από το κυβερνητικό επιτελείο πάντως δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι εξετάζεται η μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών ανάλογα με τη φορολογική τους συνέπεια. Αλλά και ότι επανεξετάζεται το τεκμαρτό εισόδημα που καταγγέλλεται ότι έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις. Ανοιχτό φέρεται ειδικότερα το ενδεχόμενο για αλλαγές στα κριτήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος και συγκεκριμένα όσον αφορά στο τζίρο, τον αριθμό εργαζόμενων, το κόστος μισθοδοσίας, τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης. Παράλληλα εξετάζεται και ο συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος.

 

Η ακρίβεια και η στεγαστική κρίση

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ θέλει να δείξει ότι και στην καρδιά του καλοκαιριού συνεχίζει τη μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Όπως για παράδειγμα με την επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο. Μέτρο που εξετάζεται να παραταθεί και για το Σεπτέμβριο, εφόσον δοθεί και το πράσινο φως από την Κομισιόν.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε εντολή για ελέγχους στην κεντρική αγορά Αθηνών στου Ρέντη την περασμένη εβδομάδα, κυρίως σε εισαγωγείς κρεάτων και χονδρεμπόρους. Η πανώλη των αιγοπροβάτων άλλωστε δημιουργεί φόβους για εκτόξευση των τιμών, λόγω την ανυπολόγιστων καταστροφών στην κτηνοτροφία.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα όμως δεν είναι το μοναδικό ή το κύριο “βαρίδιο” στις τσέπες των πολιτών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στο κόστος ζωής είναι η στέγαση, με τα ενοίκια να παραμένουν δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με το μέσο εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε προαναγγείλει πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” ύψους 2 δισ ευρώ με διευρυμένη περίμετρο, ώστε να αφορά και ζευγάρια ηλικίας 40- 50 ετών. Και ως προς αυτό όμως απαιτείται η έγκριση της Κομισιόν.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επίσης αφήσει ανοιχτό (επίσης προεκλογικά) το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το AirBnB. Ειδικότερα σε συνέντευξη του είχε δηλώσει ότι θα εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στις ημέρες μίσθωσης ενώ είχε επαναλάβει πως όταν η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέψει,  θα υπάρξει νέα μείωση κατά μια μονάδα των εργοδοτικών εισφορών.

 

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Ηλίας ΣπυρόπουλοςΣυνταξιούχος εκπαιδευτικός ✓ Και πάλι η στήλη ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ θα αναφερθεί σε θέματα της καθημερινότητας που βρίσκονται στην...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness