Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σαφάρι ελέγχων για να “βγουν” τα έξοδα

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με βάση αρμόδιες πηγές αλλά και τον στρατηγικό σχεδιασμό  θα εντατικοποιήσει του ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής τους επόμενους μήνες.

Μπορεί η πορεία των εσόδων να «βαίνει καλώς» ωστόσο τα δύσκολα είναι μπροστά και απαιτείται «αυγάτισμα» του κρατικού ταμείου. Χαρακτηριστική ήταν αναφορά του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, περί αυξημένων δαπανών φέτος, κατά τη δημοσιοποίηση,  την Παρασκευή, των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024.

Όπως αναφέρεται τα «έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 36.993 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.317 εκατ. ευρώ ή 6,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Συνεπώς η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024 ανέρχεται σε 1.670 εκατ. ευρώ.

Ανάγκη για δαπάνες

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν τη σύγκριση σε σχέση με τους στόχους του Προϋπολογισμού. Κατά την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας τον Απρίλιο του 2024 έχει ήδη ληφθεί υπόψη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1.238 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω έσοδα αντικρίζονται με αυξημένες δαπάνες για το έτος 2024 του τακτικού Προϋπολογισμού των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    

 

randomness