Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σε Ρωσία και Λευκορωσία ο πρωθυπουργός της Κίνας αυτήν την εβδομάδα

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ θα μεταβεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά το ταξίδι του αυτό, από αύριο, Τρίτη, ως την Παρασκευή, ο Λι Τσιανγκ θα μετάσχει στην "29η σύνοδο ανάμεσα στους επικεφαλής της κινεζικής και της ρωσικής κυβέρνησης", διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία πρόσθεσε ότι ο Λι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και θα έχει συνομιλίες σε βάθος για τις διμερείς σχέσεις.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται εντός ενός πλαισίου ενίσχυσης της οικονομικής και διπλωματικής συνεργασίας ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα.

Οι δύο χώρες έχουν εμβαθύνει περαιτέρω τη στρατηγική τους συνεργασία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία η Κίνα δεν καταδίκασε ποτέ.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι τηρεί ουδέτερη στάση στη σύγκρουση αυτή και ότι δεν παραδίδει όπλα ούτε στη μία ούτε στην άλλη εμπόλεμη πλευρά. Ωστόσο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι το κατηγορούν συχνά ότι προσφέρει στη Ρωσία, στην οποία έχουν επιβληθεί βαριές δυτικές κυρώσεις, κρίσιμης σημασίας οικονομική υποστήριξη στις πολεμικές της προσπάθειες.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μετέβη πέρυσι δύο φορές στην Κίνα και τον Δεκέμβριο δεσμεύτηκε να είναι "αξιόπιστος εταίρος για την Κίνα".

Η Λευκορωσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Ρωσίας και το έδαφός της χρησιμοποιήθηκε ευρέως για τους ελιγμούς των ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Ιούλιο έγινε μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και περιλαμβάνει την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία ή ακόμη τις χώρες της κεντρικής Ασίας, και φιλοδοξεί να είναι αντίβαρο στη Δύση.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ