Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σε “πολεμική προετοιμασία” οι πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ

Η προσωπική στρατηγική του Κασσελάκη, οι κινήσεις του Πολάκη και το αντίπαλο δέος των “87”.

Κλίμα «πολεμικής προετοιμασίας» καταγράφεται σε όλα τα… «μήκη και πλάτη» του ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεδομένη είναι πλέον η συρρίκνωση του χώρου μετά τις ευρωεκλογές.

Στην αξιωματική αντιπολίτευσης θεωρείται «διαγνωσμένη» η πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος να πάει σε ένα καταστατικό συνέδριο σύγκρουσης στις αρχές του Οκτωβρίου. Έτσι, άπαντες προετοιμάζονται για τις αντιπαραθέσεις που αναμένεται να ξεσπάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τέλη Αυγούστου και όλο τον Σεπτέμβριο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να επανακάμψει (μετά τις θερινές του διακοπές) στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Έτσι, καταγράφθηκε μια έντονη δραστηριότητά του με επισκέψεις και μικρές περιοδείες σε χώρους. Παρόλα αυτά, η «επαναφορά» του έγινε με την -συνήθη- τακτική της προσωπικής προβολής και όχι με μία αμιγώς πολιτική ατζέντα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να «ανοίξει» προσωπικές κόντρες με στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, και να συνεχίσει την τακτική της αντιπαράθεσης με συγκεκριμένα ΜΜΕ. Με προφανή στόχο να συνεγείρει ένα έντονα προσδιορισμένο τμήμα των ψηφοφόρων και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έλκεται από αυτού του είδους τη θεματολογία και την προσωποποιημένη αντιπαράθεση. (Δηλαδή το τμήμα αυτό στο οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο και ο Παύλος Πολάκης).

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέφυγε το να επικεντρωθεί η δραστηριότητά του σε στοιχεία της προσωπικής του ζωής. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προβολή της υιοθεσίας ενός σκύλου από πυρόπληκτη περιοχή ή ανάδειξη σε πολιτικό θέμα των ζητημάτων που σχετίζονται με τον επικείμενο γάμο του.

Συνολικά, ο Στέφανος Κασσελάκης κατέδειξε με την τακτική του ότι δεν σχεδιάζει να αποκλίνει από την έως τώρα πολιτική και επικοινωνιακή του «φιλοσοφία». Αυτή στην οποία πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν μια σημαντική ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρω-εκλογών (14,9%).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει συνέντευξή τύπου κατά την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου έχει υποσχεθεί ότι θα καταθέσει προγραμματικές προτάσεις του κόμματος επεξεργασμένες από τα think tanks του κόμματος. Παρόλα αυτά ακόμη και η ίδια η Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να δίνει και τόσο μεγάλη σημασία στην όλη διαδικασία. Αναγνωρίζοντας έμμεσα πως πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι εσωκομματικές εξελίξεις.

Ο Παύλος Πολάκης

Τη δική του αυτόνομη τακτική φαίνεται πως συνεχίζει να χαράζει εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης. Ενισχύοντας έτσι την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θέλει τον βουλευτή Χανίων να προετοιμάζεται όχι απλά για να τονίσει την παρουσία του στις επικείμενες συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και το Συνέδριο, αλλά ακόμη και για να θέσει θέμα ηγεσίας. Προβάλλοντας τον εαυτό του ως την εναλλακτική λύση.

Ο Παύλος Πολάκης φαίνεται πως επιφυλάσσει για τον ίδιο τον ρόλο του «βασικού αντιπάλου» των στελεχών που συντάσσονται με την περίφημη επιστολή των «87» που αμφισβητούν τη πορεία του κόμματος και προκρίνουν την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Είναι όμως εξαιρετικά πιθανό πως αυτό είναι πιθανό να αποτελέσει το «όχημα» για την υλοποίηση των όποιων φιλοδοξιών του βουλευτή Χανίων.

Για την ώρα, πάντως, ο Παύλος Πολάκης συνεχίζει τις επιθέσεις στην Αθηνά Λινού. Δηλαδή το πρόσωπο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό πως αναπαρήγαγε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευμα που μιλά για «ύποπτες συναλλαγές» εταιριών της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ στα αξιοσημείωτα είναι πως χρησιμοποίησε φωτογραφία που εικονίζει την Αθηνά Λινού μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

Απέναντι

Στον «αντίποδα» των δύο πόλων της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (Κασσελάκης-Πολάκης) φαίνεται να έχει διαμορφωθεί ένα σαφές πολιτικό μέτωπο. Τα στελέχη και οι βουλευτές που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία των «87» εστιάζουν στον κίνδυνο της πλήρους μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προσωποπαγές κόμμα («τύπου Πολάκη» λένε πολλοί) δίχως την παραμικρή κυβερνητική προοπτική.

Στη βάση αυτή φαίνεται να ενισχύεται τόσο η εσωτερική τους συσπείρωση όσο και η αποδοχή του προβληματισμού τους από ολοένα και περισσότερα στελέχη. Έως στιγμής δεν είναι σαφές ποια τακτική θα τηρήσει ο συγκεκριμένος χώρος που αξίζει να σημειωθεί ότι έχει στον πυρήνα του στελέχη γνωστά για τις σχέσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις ζυμώσεις του Αυγούστου και τις συζητήσεις που γίνονται έχουν καταγραφεί αρκετές προσεγγίσεις και εναλλακτικές. Με ορισμένες από αυτές να συνηγορούν σε κινήσεις που θα «ταράξουν» όχι μόνον το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ευρύτερα το πολιτικό σκηνικό. Παρόλα αυτά οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος θα εξαρτηθούν κατά πολύ από την στάση που θα τηρήσει η Κουμουνδούρου. Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί πως μπορεί να αποφευχθεί η οξεία πολιτική σύγκρουση.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

randomness