Κασσελάκης και Πολάκης ρίχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη σηπτική δεξαμενή
Σκηνικό πλήρους ρευστότητας στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι «παράγοντες» που θα κρίνουν τις εξελίξεις.
Σε μία περίοδο πόλωσης, σκληρών αντιπαραθέσεων και πλήρους ρευστότητας έχει μπει πλέον για τα καλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την κόντρα του Στέφανου Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη να αποτελεί -μέχρι στιγμής- τον καταλύτη των εξελίξεων.
Το αν η έκβαση της θα καταλήξει σε αμφισβήτηση του νυν προέδρου (θεωρείται το πιο πιθανό) ή σε μια πρόσκαιρη εκεχειρία θα είναι καθοριστική για τους συσχετισμούς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κασσελακίστας και Πολακίστας
Αν θεωρήσει κανείς «καθρέφτη» της κόντρας Κασσελάκη-Πολάκη το διαδίκτυο, τότε εύλογα καταλήγει στον συμπέρασμα ότι αυτή συντελείται με πρωτοφανή αγριότητα. Οι αντιπαραθέσεις των -υπερδραστήριων στα social media – «Κασσελακίστας» με «Πολακίστας» έχουν «ξεφύγει» από την έννοια της πολιτικής αντιδικίας.
Σκανδαλολογία και συνωμοσιολογία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τη. Όταν ο ένθερμοι εμπλεκόμενοι δεν καταφεύγουν σε επίθετα, χαρακτηρισμούς ή απλές βρισιές. Δημιουργείται έτσι μία συνθήκη πρωτόγνωρης πτώσης του επιπέδου που δύσκολα συναντά κανείς σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.
Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει ακόμη και για καταστάσεις… «σηπτικής δεξαμενής». Χρησιμοποιώντας δηλαδή τον «ευγενή» όρο που φέρεται να επικαλέστηκε ο μηχανικός του Στέφανου Κασσελάκη, όταν κλήθηκε να δικαιολογήσει την ανακατασκευή τους δεξαμενής στο εξοχικό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες.
Η κρίση ανάμεσα στην ηγετική ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη και τους οπαδούς του Παύλου Πολάκη δύσκολα θα ξεπεραστεί. Έστω κι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να τείνει χείρα φιλίας στον βουλευτή Χανίων, έχοντας μάλιστα δηλώσει πως θα υπάρξει συνάντηση των δύο.
Η δυσκολία έγκειται στο ότι αμφότεροι δεν είναι δυνατόν να αναιρέσουν τις πράξεις και τις δηλώσεις τους. Χωρίς, τουλάχιστον, να ξεπεράσουν τον… πήχη της φαιδρότητας.
Θυμίζουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει διαγράψει τον Παύλο Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ στο παρελθόν τον έχει προειδοποιήσει δημοσίως για σειρά περιπτώσεων που ο Παύλος Πολάκης λειτούργησε κόντρα στις κατευθύνσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίστοιχα στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Παύλος Πολάκης καταλόγισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανεπάρκεια και παραγωγή παραπολιτικής. Δηλαδή κατέθεσε εκτιμήσεις που «δεν παίρνονται πίσω». Πόσο μάλλον από έναν πολιτικό ο οποίος έχει καλλιεργήσει το προφίλ του στελέχους ενός στελέχους με έντονα «Κρητικά» χαρακτηριστικά.
Η Κεντρική Επιτροπή
Το αν και το πώς οι αντιπαραθέσεις αυτές θα δρομολογήσουν εσωκομματικές εξελίξεις αναμένεται να κριθεί θεσμικά στην επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. Αυτή είχε προγραμματιστεί για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Δηλαδή στις 7 και 8 του μήνα. Αν και έως στιγμής δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη βασική ερμηνεία του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, στο εν λόγω όργανο μπορεί να υπάρξει πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Για να «περάσει» απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία. Συσχετισμός που μπορεί να επιτευχθεί με σχετική ευχέρεια εφόσον υπερψηφιστεί από τον Παύλο Πολάκη και τους «87».
Ο βουλευτής Χανίων με τα στελέχη που φέρεται να είναι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, είναι γνωστό ότι είναι σε πλήρη αντιπαράθεση. Παρόλα αυτά η συγκυρία είναι πιθανό να οδηγήσει στο να συναθροιστούν οι ψήφοι τους.
Φυσικά αυτό είναι ένα σενάριο βασισμένο στις θεσμικές λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ. Δίχως όμως να μπορεί κανείς να αποκλείσει και άλλες εξελίξεις που θα προκύψουν μέσω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην τρέχουσα περίοδο η προεδρία Κασσελάκη είναι ουσιαστικά «κρεμασμένη». Αφού ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαθέτει τις πλειοψηφίες που είχε στα όργανα.
Επίσης -όσο κι αν την επικαλείται- δεν φαίνεται πως διανοείται να προσφύγει αυτοβούλως στη «βάση του κόμματος». Έχοντας πιθανότατα διαγνώσει τόσο τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσώπων που θα συμμετείχαν σε τυχόν εσωκομματικές εκλογές όσο και την μεγάλη πιθανότητα να τις χάσει παρά την μειωμένη (και κατά κύριο λόγο «οπαδική») συμμετοχή.
Οι 87
Το δίπολο Κασσελάκη – Πολάκη δεν είναι φυσικά το μόνο που παίζει ρόλο στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, φαίνεται να δυναμώνει όσο περνά ο καιρός ο χώρος των στελεχών που υπέγραψαν την περίφημη «επιστολή των 87».
Ως πολιτική προμετωπίδα ο χώρος έχει την ανάγκη της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης της εκλογικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αυτό άλλωστε το στοιχείο έχει βρεθεί στο στόχαστρο της προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκη στην τελευταία βιντεοσκοπημένη δήλωση του αποκάλεσε αυτή την προοπτική «θολή κεντροαριστερά» με επικεφαλής που θα ορίσει «η διαπλοκή».
Από την άλλη, όμως, οι «87» εκτιμούν ότι αυτό είναι ζητούμενο συνολικά του προοδευτικού χώρου. Ως εκ τούτου με αυτή την πολιτική πλατφόρμα επιμένουν να κινούνται μετά τις ευρωεκλογές και το αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ (14,9%).
Έως στιγμής καταγράφεται παρακολούθηση των εξελίξεων από τους «87». Επίσης, μία σαφή επιλογή να μην εμπλακούν σε μια αντιπαράθεση αναζήτησης «εσωτερικού εχθρού» την οποία καταλογίζουν στον Στέφανο Κασσελάκη, μετά τις επιθέσεις εναντίον τους.
Ρευστότητα
Πολλά θα κριθούν τις τελευταίες ημέρες από τα «ενδιάμεσα» στελέχη. Όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου και άλλοι. Όπως φαίνεται, η μεγάλη ρευστότητα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ευρύτατο πεδίο πολιτικών πρωτοβουλιών. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε καταγράφονται διεργασίες σε όλες τις πλευρές. Δίχως μέχρι τώρα να έχει παραχθεί κάποιο αποτέλεσμα.
ΠΗΓΗ NEWS247.GR