Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Όλες οι αλλαγές σε απουσίες, αποβολές, κινητά και bullying
Με μεγάλες αλλαγές ανοίγουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, ενώ την ίδια ημέρα το πρωί θα τελεστεί και ο καθιερωμένος αγιασμός.
Το πρώτο κουδούνι για τον αγιασμό στα περισσότερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα χτυπήσει στις 08:15.
Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ξεκινούν λίγο αργότερα, ενώ η ακριβής ώρα του αγιασμού θα σταλεί σε λίγες ημέρες από τα σχολεία στους γονείς.
Για τους καθηγητές και τους δασκάλους, η έναρξη της σχολικής χρονιάς ξεκίνησε λίγο νωρίτερα, αφού οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα σχολεία τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ώστε να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες προετοιμασίες.
«Τέλος» στην χρήση κινητών τηλεφώνων
Η μεγάλη αλλαγή στο νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων αφορά στην απαγόρευση της κατοχής και χρήσης του κινητού τηλεφώνου – με την εξαίρεση για λόγους υγείας- καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Το συγκεκριμένο μέτρο έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, με παραλλαγές εφαρμόζεται στη Γαλλία και τη Φινλανδία ενώ κοντά στη νομοθέτησή του βρίσκονται η Κύπρος και η Σουηδία.
Η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών με το συγκεκριμένο μέτρο θα φέρει την μονοήμερη αποβολή τους.
Παράλληλα, σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση / συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Επίσης, ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων προβλέπει αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων.
Ενδεικτικά, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποφασίσει έως και τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε έως σήμερα.
Επίσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή από τρεις ημέρες που είχε έως τώρα τη δυνατότητα, ενώ στην ευχέρειά του είναι και η αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος καθώς και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις.
Αλλάζει το πλαίσιο των απουσιών
Στις βασικές αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή την νέα σχολική χρονιά είναι και το πλαίσιο των απουσιών. Μπορεί το πρωινό ξύπνημα να είναι μια δύσκολη διαδικασία για αρκετούς μαθητές, ωστόσο, πλέον, θα «μπαίνει» απουσία σε όσους καθυστερούν να μπουν στην αίθουσα.
Επίσης, επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες.
Παράλληλα, οι γονείς θα αποκτήσουν σύντομα την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις απουσίες των μαθητών και την πρόοδο της διδαχθείσας ύλης, αλλά και για τον προγραμματισμό των συναντήσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών, μέσω της εφαρμογής e – parents.
Υπενθυμίζεται ότι το νέο ψηφιακό εργαλείο για γονείς και κηδεμόνες, τους ενημερώνει, ήδη, για τις βαθμολογίες των μαθητών και των μαθητριών όπως και για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις της σχολικής μονάδας.
Μια ακόμα σημαντική αλλαγή αφορά στα «σπασμένα» των μαθητών (φθοράς/καταστροφής, μερικής ή ολικής, σχολικών κτιρίων, χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής), καθώς καλούνται, πλέον, να τα πληρώσουν οι γονείς τους. Σε περίπτωση που δεν συναινέσουν, τότε, το πρόστιμο θα βεβαιωθεί στην εφορία.
«Φρένο» στον σχολικό εκφοβισμό
Την αντιμετώπιση των φαινόμενων σχολικού εκφοβισμού και βίας έχει ως στόχο να ανακόψει αποτελεσματικά η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr που έκανε πρεμιέρα στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς
Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει προφίλ χρήστη 1.243 γονείς/κηδεμόνες και 185 μαθητές, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 285 και 43 αναφορές, αντίστοιχα. Τα ίδια τα σχολεία διαχειρίστηκαν την πλειονότητα των περιστατικών ενώ η τετραμελής ομάδα δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης παρενέβη σε 17 περιπτώσεις.
Οι εκπαιδευτικοί από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν πλέον όλα τα εργαλεία στα χέρια τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου ενώ οι επιμορφώσεις δασκάλων, καθηγητών και των στελεχών εκπαίδευσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
ΠΗΓΗ NEWSIT