Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεσμεύεται να μην αφήσει την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί όσο εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τη γνωστή καραμέλα της «επιτάχυνσης στην απονομή της δικαιοσύνης» η κυβέρνηση δεν θέλει να εξυπηρετήσει τους εργαζόμενους και τον λαό, ούτε τους χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους, ούτε τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις τράπεζες και τα funds «που "τρίβουν" τα χέρια τους και με αυτό το νομοσχέδιο». 

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «επιταχύνει τη δημιουργία στα δικαστήρια τμημάτων για τις υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος και όχι για τις υποθέσεις που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που βλέπουν ότι η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη τους κοστίζει όλο και περισσότερο σε χρόνο και χρήμα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση διευκολύνει με το νομοσχέδιο τους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας. 

Επισήμανε την ανάγκη προσλήψεων στον χώρο της Δικαιοσύνης με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, την ανάγκη της χρηματοδότησης για σύγχρονα ασφαλή κτίρια και υποδομές με αντισεισμική θωράκιση και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδοχή και μηχανοοργάνωση. 

Ο Δ. Κουτσούμπας με αφορμή το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι «οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ΕΒΕ, νέοι ζουν μια άλλη πραγματικότητα από την εικονική πραγματικότητα που προβάλλει η κυβέρνηση με τη βοήθεια πάντα και των μέσων ενημέρωσης που τη λιβανίζουν». 

«Το περασμένο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν εργαζόμενοι που βλέπουν τον μισθό τους μειωμένο σε σχέση με το 2010 κι ενώ η ακρίβεια σπάει κόκαλα, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφέρθηκε και σε πιο ειδικά προβλήματα, όπως των εργαζόμενων διανομέων, με τους οποίους συναντήθηκε και μετέφερε τα «δίκαια αιτήματά τους για αξιοπρεπείς μισθούς και ένταξή τους στα ΒΑΕ» και των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ εκ των οποίων «ελάχιστοι έχουν ενταχθεί στα προγράμματα ανεργίας και διεκδικούν 1.000 ευρώ σε κάθε άνεργο έως ότου ξεκινήσει η πληρωμή τους από τα προγράμματα» ενώ «το εργοστάσιο, το μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη, έκλεισε μετά από εξήντα χρόνια λειτουργίας και μετατράπηκε σε ξέφραγο αμπέλι». 

Είπε ότι οι συνταξιούχοι «υπόκεινται σε έναν ξεδιάντροπο εμπαιγμό όταν ακούνε δήθεν αυξήσεις έως 2,5% την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις, τους πήραν πολλαπλάσια, έκοψαν τα δώρα και αυξάνουν συνεχώς τις τιμές των φαρμάκων». «Οι συνταξιούχοι δεν ζητούν ελεημοσύνες. Ζητούν τα "δώρα" που τους έχετε περικόψει όλες οι κυβερνήσεις. Ζητούν άμεσες πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις με ενσωμάτωση της "προσωπικής διαφοράς", τα αναδρομικά, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καταβολή του 70% στις συντάξεις χηρείας. Αυτά είναι που πρέπει να κάνετε, γιατί τα δικαιούνται, έχουν δουλέψει και έχουν πληρώσει για αυτά» υπογράμμισε. 

Μίλησε επίσης για τους εκπαιδευτικούς που «αύριο παρουσιάζονται στα σχολεία με τους αναπληρωτές να μην έχουν πού να μείνουν και τους μαθητές στοιβαγμένους σαν σαρδέλες στα τμήματα μετά τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων». 

Αναφερόμενος στην Υγεία είπε ότι η κυβέρνηση «παρουσίασε ως "κοσμογονία" τη θέσπιση οικονομικού κινήτρου για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές, αλλά δεν λέει ότι επιδεινώνει τους όρους παροχής αυτού του κινήτρου». Όπως εξήγησε, έως την έκδοση της νέας ΚΥΑ προβλεπόταν ότι τον 1ο χρόνο υπηρεσίας σε μία άγονη, νησιωτική περιοχή ο γιατρός παίρνει προσαύξηση στο βασικό μισθό 15% αναδρομικά για όλο τον χρόνο, με κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού αυτού από 15% σε 25% για τον 2ο χρόνο, 40% για τον τρίτο χρόνο, 50% μετά την συμπλήρωση των 3 χρόνων, όμως η κυβέρνηση αυτή την προσαύξηση «δεν τη δίνει στο βασικό μισθό που παίρνει ένας γιατρός το 2024 αλλά άκουσον- άκουσον στο βασικό μισθό του 1983!». «Ένας γιατρός το 1983 έπαιρνε 75.000 δραχμές. Τον τότε μισθό τον μετατρέπετε σε ευρώ, δηλαδή 220 ευρώ και υπολογίζατε την προσαύξηση σε αυτά τα 220 ευρώ! Δηλαδή το οικονομικό κίνητρο το 2024 για να πάει ένας γιατρός να δουλέψει σε μία νησιωτική περιοχή είναι 33 ευρώ το μήνα» προσέθεσε. Κατήγγειλε επίσης ότι το ποσό δεν αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της υπηρεσίας, και το ίδιο ποσό παίρνει ο γιατρός είτε δουλεύει έναν είτε δέκα χρόνια. 

«Δεν είναι βέβαια μόνο το οικονομικό κίνητρο. Είναι οι συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση, οι ελλείψεις σε υποδομές, σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, γιατί ένα νοσοκομείο για να λειτουργήσει χρειάζεται και νοσηλευτές και τραυματιοφορείς και βοηθούς θαλάμου. Ένας γιατρός για να βγάλει διάγνωση, να θεραπεύσει χρειάζεται εργαστήρια, υποδομές κλπ. Αυτά ούτε που σας περνάνε από το μυαλό» είπε ακόμα ο Δ. Κουτσούμπας. 

Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης για την ακρίβεια, όπου «αντί να λάβει μέτρα ανακούφισης του λαού με κατάργηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων, η κυβέρνηση επιλέγει τη μείωση των φόρων και των εισφορών που θα ωφελήσει την πολύ μεγάλη εργοδοσία». 

Για το στεγαστικό σημείωσε ότι η κυβέρνηση «αντί να εφαρμόσει κρατικά προγράμματα για λαϊκή και φοιτητική στέγη, φέρνει προγράμματα που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τραπεζών και κατασκευαστικών ομίλων». 

Αναφερόμενος στην πολιτική προστασία, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «αξιοποιεί τις καταστροφές ως ευκαιρία για νέες μπίζνες, στο όνομα της ατομικής ευθύνης προωθεί την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων, την ώρα που η κρατική ευθύνη δεν μπορεί να ανακόψει τη φωτιά που έφθασε στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας». 

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης αποτελούν συνειδητές πολιτικές επιλογές, που θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού στον βωμό των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και την πολεμική σας εμπλοκή, παίζοντας τη ζωή του λαού κορόνα- γράμματα» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας. 

Τόνισε ότι «τη μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική, θα την πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί» ενώ «στη χώρα μας η κυβέρνηση έχει απογειώσει την υπόθεση των πολεμικών δαπανών». 

Αναφέρθηκε στην Έκθεση Ντράγκι «που χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη της αύξησης των επενδύσεων στην πολεμική βιομηχανία ώστε να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και ο γεωπολιτικός της ρόλος». Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «όσα περιγράφει η έκθεση, προμηνύουν νέα δεινά για τον λαό και ο κίνδυνος μια γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης είναι πιο ορατός από ποτέ». 

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «όλες αυτές οι επιλογές συναντούν μεγάλη αμφισβήτηση μέσα στον λαό, που θα εκφραστεί πιο έντονα και το επόμενο διάστημα». 

«Αυτή είναι η γνήσια εργατική- λαϊκή αντιπολίτευση δεν είναι ούτε τα κόμματα της αμαρτωλής Σοσιαλδημοκρατίας που εκπέμπουν μια εικόνα εκφυλισμού, ούτε τα ακροδεξιά μορφώματα όπως του Βελόπουλου, που αναλώνονται σε λαϊκισμό μέσα στη Βουλή αλλά είναι ανύπαρκτα εκεί που αγωνίζεται και ζει ο λαός», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε στην ομιλία του: 

«Μπορεί όμως να την εκφράσει το ΚΚΕ που θα συνεχίσει τον αγώνα του πιο δυναμικά και αποφασιστικά μέσα κι έξω από τη Βουλή, σε γειτονιές, σε χώρους δουλειάς. Το ΚΚΕ είναι εδώ, είναι παντού και δεσμεύεται να μη αφήσει την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί όσο εφαρμόζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί από παντού αποδεικνύεται πως το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι να ανοίξει επιτέλους ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος για τη χώρα, τον λαό μας με τον ίδιο να ζει ειρηνικά, να βρίσκεται, να δουλεύει, να μορφώνεται, να είναι υγιής μέσα σε ένα πραγματικό γνήσιο εργατικό κράτος, συμμετέχοντας ο ίδιος όχι εικονικά όπως τώρα αλλά πραγματικά και ουσιαστικά στις αποφάσεις που αφορούν την τύχη του, το παρόν και το μέλλον του».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ