Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σημαντική συμφωνία για κατασκευή Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης - Παράθυρο ευκαιρίας για τα δύο έργα σε Λαμία και Χαλκίδα!

Σημαντική συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατασκευή μονάδων ανακύκλωσης ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, ανοίγει το δρόμο για κρίσιμα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε Λαμία και Χαλκίδα. 

Ειδικότερα, έως 85% μπορεί να φτάσει η κοινοτική ενίσχυση για την υλοποίηση Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης στη χώρα μας, από το ΕΣΠΑ 2021-2027, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Η παραπάνω συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώθηκε στην εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε (6/9), στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συνολικά οι διαθέσιμοι πόροι για την κατασκευή μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης που θα διατεθούν από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027: «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» (ΠΕΚΑ), ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, χαιρέτισε την παραπάνω συμφωνία και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στη χώρα μας για την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η προσπάθεια διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα έχει, ιστορικά, ορισμένες βαθιές αδυναμίες. Περιλαμβάνει μια πραγματικότητα προστίμων και ολικής αποτυχίας. Σήμερα, η κυβέρνηση, ανατρέπει πλήρως αυτή την πραγματικότητα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία των αποβλήτων ήταν σε παράνομη διαχείριση, περνάμε σε μια "state of the art" διαχείριση, με καινοτόμες μονάδες, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές προηγμένων, ευρωπαϊκών χωρών».

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου.

 

 

    

 

randomness