Το πρώτο κουδούνι χτύπησε οι Εκπαιδευτικές Πολιτικές ακούνε;
Γράφει ο Γιώργος Καρανάσιος
Εκπαιδευτικός
Από τον τύπο: "Απολύθηκε η καθηγήτρια που έπιασε τον γιο του Αντ. Σαμαρά να αντιγράφει!
Δικαίωση της μετά θάνατον"!
Στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς, ακούγονται μεγάλα λόγια και επικοινωνιακές ανακοινώσεις από τον εκάστοτε υπεύθυνο υπουργό Παιδείας, μάλιστα επαναλαμβάνονται οι ίδιες σχεδόν κάθε χρόνο, που υποτίθεται θα βελτίωναν το προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά κάθε χρόνο τα εκπαιδευτικά χειροτερεύουν.
Η έρευνα (ρεπορτάζ) για την παραβατικότητα των μαθητών και των νέων, σε μια χώρα που η παραβατικότητα γίνεται αστεία, όταν επαναλαμβάνεται με μεγαλύτερη συχνότητα, που δείχνει μονιμότητα, ιδιαίτερα μετά από μεγαλεπήβολες ανακοινώσεις και από δυνατές κοινωνικο-οικονομικες ομάδες!
Το αστείο είναι πως τα ρεπορτάζ για την παραβατικότητα μαθητών και νέων γράφονται και σε ΜΜΕ που ανήκουν σε παραβατικους κατόχους αυτών των επικοινωνιακών μέσων.
Το πρόβλημα για αυτούς επικεντρώνεται σε επιφανειακές περιγραφές ή σε επουσιώδη προβλήματα μεταξύ μαθητών σε κάποιο ελεύθερο χρόνο τους.
Στην τελευταία ανακοίνωση του υπεύθυνου υπουργού Παιδείας διαβάζουμε για τις φθορές στα σχολεία και το ότι οι γονείς των μαθητών θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν την δαπάνη αποκατάστασης των φθορών που θα προκαλούν τα παιδιά τους στο σχολικό κτίριο. Σωστό, αλλά για την άθλια κατάσταση πολλών σχολικών κτιρίων δεν ευθύνονται οι μαθητές.
Βεβαίως, να πληρώνουν οι γονείς για τις φθορές που προκαλούν στα σχολικά κτίρια τα παιδιά τους, αλλά πότε θα πληρώσουν οι υπαίτιοι με ονοματεπώνυμο που χρεοκόπησαν τη χώρα και ευθύνονται για την διάλυση των υποδομών της και στην Εκπαίδευση και για την κατάντια της χώρας στα χέρια των δανειστών;
Ποτέ δεν πλήρωσαν. Δεν έχουν και καμία ευθύνη, συνεχίζουν να είναι στα πολιτικά πράγματα πιο δυνατοί και δικαιωμένοι, να κυβερνούν, να πληρώνονται καλά και πάλι, η παλιά κανονικότητα επανήλθε, και το μόνο που κάνουν, είναι, να αποδίδουν ευθύνες σ' όλους τους άλλους.
Για να κάνεις τον μαθητή να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του, πρέπει πρώτα το πολιτικό προσωπικό της χώρας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Διαφορετικά, το πολιτικό προσωπικό δίνει κάκιστο παράδειγμα σε μαθητές, σε γονείς, κοινωνία.
Το μάθημα όπως είναι γνωστό παιδαγωγικά, δεν γίνεται μόνο στα σχολεία, γίνεται εν πολλοίς στην κοινωνία, σε αυτά που βλέπουν να συμβαίνουν γύρω τους, που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στην πραγματική ζωή οι μαθητές και οι νέοι.
Η ατιμωρησία δημιουργεί ανομία. Η μη απόδοση ευθυνών για την χρεοκοπία της χώρας το μέγιστο έγκλημα, περνάει το μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους πως ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και να μην πληρώνει για το κακό.
Αφού πέρασε ατιμώρητο το μεγαλύτερο έγκλημα της χρεοκοπίας της χώρας, γιατί να αισθάνεται ευθύνη ο μαθητής σ' ένα θλιβερό σχολείο που έχει αφεθεί στην τύχη;
Καλώς ασχολούμαστε με τις φθορές που προκαλούν κάποιοι μαθητές, άχνα όμως για τις "εθνικές φθορές" !
Σε πόσες υποθέσεις (Ζήμενς, Νοβαρτις, Νοοr1, κλ.) δεν αποδόθηκαν ποτέ ευθύνες;
Από κοντά τώρα και οι υποκλοπές, Τέμπη, θάνατοι από το διαλυμένο ΕΣΥ, Απευθείας Αναθέσεις, "Αδιευκρίνιστα χρήματα", "Ακαταδιωκτο",..κλ.!
Φέτος διαβάζουμε, ότι θα μπει στα δημοτικά - Γυμνάσια σχολεία το μάθημα με τις βασικές αρχές της φορολογίας, ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές φορολογική συνείδηση.
Η βασική αρχή της φορολογίας είναι, πως τα χρήματα που μαζεύονται από τους φόρους επιστρέφουν στους πολίτες και στην κοινωνία, για τις υποδομές Υγείας, Παιδείας, έργα, κλ.
Αυτό είναι το νόημα της φορολογίας.
Με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να είναι πάνω από 400 δισ.€, άλλο τόσο το ιδιωτικό και με υποδομές της χώρας διαλυμένες, ποια φορολογική συνείδηση να έχουν μικροί και μεγάλοι; Δεν βλέπουν τι συμβαίνει γύρω τους;
Ποια φορολογική συνείδηση, όταν μοιράζονται δις με απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους ή όταν το κράτος γίνεται λάφυρο.. ή το μαύρο χρήμα προκαλεί ;
Οι συνεχείς συμβουλές και εξαγγελίες προς τους μαθητές που έρχονται σε ολομέτωπη σύγκρουση με την πραγματικότητα προκαλούν αντιδράσεις, όταν γίνονται από αυτούς που δίνουν οδηγίες προς Ναυτιλλομένους!
Στην Ελλάδα στο βασίλειο της ατιμωρησίας είναι πράγματι αστείο να θέλουν όλοι αυτοί “να βάλουν μυαλό στα παλιόπαιδα”.
Υ.Γ. Βουνό τα έξοδα φέτος για επιστροφή στα θρανία οι τιμές των σχολικών καλπάζουν...!