Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Λαμίας και της Φθιώτιδας - ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Στα θρανία επέστρεψαν από χθες, 11 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Φθιώτιδας.

Η πρώτη ημέρα του διδακτικού έτους ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό σε ολα τα σχολεία της Φθιώτιδας και η εναρξη της νεας σχολικής χρονιάς βρισκει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με μια σειρά αλλαγών.

Θέματα που αφορούν στην έναρξη και λήξη του σχολικού και διδακτικού έτους, στις αργίες, στις διακοπές, στις εγγραφές, στις μετεγγραφές, στη φοίτηση, στις απουσίες, στα παιδαγωγικά μέτρα, στον χαρακτηρισμό της διαγωγής και στην οργάνωση των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ρυθμίζει απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Την οικογένεια των εκπαιδευτικών της Στερεάς Ελλάδας, τους 668 νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς και τους 1160 αναπληρωτές/τριές όλων των ειδικοτήτων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης καλωσορίζει στο μηνυμά της για τη νέα σχολική χρονιά η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ελένη Μπενιάτα.  





«Υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε με περισσή χαρά, αγάπη και ευθύνη, τους περίπου 61.000 μαθητές και μαθήτριες μας και των δύο βαθμίδων διαβεβαιώνοντάς τους ότι το σχολείο θα αποτελεί μια δεύτερη μεγάλη οικογένεια, έτοιμη να τους συνοδεύσει με αγάπη, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό στο ταξίδι της γνώσης, της προόδου και της αυτοπραγμάτωσης.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με ένα πλαίσιο κανόνων και μηχανισμών τήρησής τους, ένα πλαίσιο εξορθολογισμού και ευθύνης όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, το οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε με συνέπεια.

Ας θυμόμαστε πως σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, η εκπαίδευση δεν περιορίζεται στα βιβλία και στις εξετάσεις. Στοχεύει στο να διαμορφώσει υπεύθυνους, ελεύθερους και δημιουργικούς πολίτες, που θα μπορούν να σκέφτονται κριτικά, να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με θάρρος και να προσφέρουν στο κοινό καλό.

Όλοι και όλες θα κληθούμε με τη δουλειά και το παράδειγμά μας να συμβάλουμε σε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς, εντάσεις και στερεότυπα. Για εμάς τους ενήλικες, από όποια θέση και ιδιότητα κατέχουμε, θα είναι μια ευκαιρία να προσφέρουμε μια σπουδαία υπηρεσία στα παιδιά μας και στην κοινωνία. Για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας μια πολύτιμη παρακαταθήκη, ένα μάθημα ζωής στην πορεία τους προς την ωριμότητα».




«Υγεία, δύναμη, όραμα και επιτυχία στο απαιτητικό, αλλά και δημιουργικό έργο όλων των στελεχών της εκπαίδευσης, καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπαιδευτική διαδικασία» εύχεται στο μήνυμά του ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Δρ. Χρίστος Β. Μαρκαντώνης.

«Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς αποτελεί πάντα μια ξεχωριστή στιγμή, γεμάτη προσδοκίες, όνειρα και νέες προκλήσεις για όλες και όλους μας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, μέσα από την ισχυρή αφοσίωση και το πάθος της για πρόοδο, αληθινή γνώση και προάσπιση των πανανθρώπινων και διαχρονικών αξιών, συνεχίζει να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της κοινωνίας μας, διαμορφώνοντας τους αυριανούς πολίτες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και προκοπή του τόπου μας.

Οι εκπαιδευτικοί, με την πολύτιμη συμβολή τους, καλούνται για μια ακόμη χρονιά να εμπνεύσουν, να καθοδηγήσουν και να στηρίξουν τους μαθητές μας στον ανηφορικό, αλλά καρποφόρο δρόμο προς τη γνώση και την αυτογνωσία.

Η φετινή σχολική χρονιά μάς φέρνει κοντά σε νέες προοπτικές και στόχους, αλλά και ποικίλες προκλήσεις που απαιτούν από όλους μας συνεργασία, προσαρμοστικότητα και ανοιχτό πνεύμα. 




Οι αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης, είτε αυτές αφορούν στα νέα προγράμματα σπουδών και στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στους μαθητές μέσα από την παιδαγωγική αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης είτε στη διαχείριση ποικίλων και δύσκολων προβλημάτων, μας (προ)καλούν να προσαρμοστούμε, να εξελιχθούμε και να οδηγηθούμε στο δρόμο της προόδου και της προετοιμασίας για το μέλλον».

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η σχολική χρονιά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Φθιώτιδα. Χωρίς ιδιαίτερες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές ενώ από φέτος λειτουργούν για πρώτη φορά στη Λαμία το 4ο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Είναι σημαντικό ότι το καλοκαίρι τόσο ο Δήμος Λαμιέων όσο και άλλοι Δήμοι φρόντισαν ιδιαίτερα για τον καλλωπισμό των σχολικών κτιρίων ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της φύλαξης τους τις απογευματινές ώρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως στην εκπαίδευση τα επόμενα χρόνια είναι το δημογραφικό καθώς ήδη παρατηρείται μείωση του μαθητικού δυναμικού.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνο Σπαλιώρα η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τα σχολεία σε ένα πολύ καλό επίπεδο ετοιμότητας.

Καταρχάς τα βιβλία βρίσκονται στις σχολικές μονάδες από τον Ιούλιο και την πρώτη ημέρα του Αγιασμού διανεμήθηκαν στους μαθητές.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς έχουμε τον διορισμό 52 μονίμων εκπαιδευτικών, και 85 αναπληρωτών διαφόρων ειδικοτήτων από την πρώτη φάση για όλους τους τύπους σχολείων, ενώ αναμένονται και οι αναπληρωτές για να συμπληρώσουν τα κενά στις σχολικές μονάδες και να περιοριστεί η απώλεια διδακτικών ωρών.




Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς ήχησε και στα σχολεία της Λαμίας και τα προαύλια των σχολικών κτηρίων, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γέμισαν από παιδικές φωνές και από παιδιά που είναι έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά.

Καθηγητές και μαθητές έδωσαν το "παρών" στον Αγιασμό την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς ενώ στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας, τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών ενώ παρόντες ήταν ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κοτρωνιάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας και Φθιώτιδας, Κώστας Αποστολόπουλος και Ηλίας Σανίδας αντίστοιχα και ο αντιδήμαρχος Λαμιέων, Δημήτρης Κυρίτσης όπως και η Προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Αικατερίνη Καλογήρου που ευχήθηκαν στα παιδιά να έχουν καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο. 





Ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου παραβρέθηκε στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά που έγινε στο 1ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία, στο 1ο Γυμνάσιο, στο 4ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο και στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο - Γυμνάσιο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης», ενώ οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι έδωσαν το παρών στις περισσότερες σχολικές μονάδες του Δήμου.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία χτύπησε. Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά με ελπίδα για δημιουργία, νέες γνώσεις και νέες εμπειρίες.

Στόχος μας στο Δήμο Λαμιέων είναι να στηρίζουμε και να διευκολύνουμε τις προσπάθειες των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας. Να είμαστε δίπλα τους σε κάθε τους βήμα στο όμορφο ταξίδι στη γνώση!»



Στην τελετή αγιασμού για το πρώτο κουδούνι στο νέο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χαλκίδας ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός


Aπό το νέο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χαλκίδας ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός!

«Το πρώτο κουδούνι χτύπησε σήμερα στο νέο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Χαλκίδας που χρηματοδοτήσαμε και κατασκευάσαμε στον χώρο του Τάγματος Πεζοναυτών σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλκιδέων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.




«Χαμογελούμε, είπε, όχι με διάθεση εορτασμού, αλλά με ανακούφιση. Ανακούφιση, γιατί κάθε μέρα και εβδομάδα που περνούσε μέχρι να φτάσουμε εδώ, ήταν μια πληγή για όλους μας.
Επόμενος στόχος - και οφειλή της Πολιτείας προς αυτά τα παιδιά - ένα νέο σύγχρονο διδακτήριο το οποίο έχουμε δεσμευτεί να χρηματοδοτήσουμε, μόλις υποβληθεί σχετικός φάκελος».


Πρώτο κουδούνι και στα σχολεία του Δήμου Λοκρών


Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και στο Δήμο Λοκρών με το πρώτο κουδούνι της χρονιάς σε 10 Νηπιαγωγεία, 1 παράρτημα Νηπιαγωγείου, 10 Δημοτικά Σχολεία, 1 ειδικό Δημοτικό Σχολείο, 5 Γυμνάσια, 4 Γενικά Λύκεια και 1 ΕΠΑΛ, όπου φοιτούν 2.300 μαθητές. 



Εκπρόσωποι της Δημοτικής αρχής παρευρέθηκαν σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Λοκρών για να ευχηθούν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές παρευρέθηκε στους Αγιασμούς των Σχολικών Μονάδων της Αταλάντης του Δήμου Λοκρών συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριο Νικολάου, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Έλενα Κυριάκου και κ. Βασίλειο Κυριαζή και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αταλάντης κ. Ιωάννη Νιαβή.





Ο Δήμαρχος Λοκρών και οι συνεργάτες του ευχήθηκαν στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αταλάντης καλή σχολική χρονιά και καλή επιτυχία στους τελειόφοιτους.


Με τον Αγιασμό των Παιδικών Σταθμών ξεκίνησε η εβδομάδα στον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας


Η εβδομάδα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα, από τα γεμάτα χαρούμενες παιδικές φωνές προαύλια των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας.

Ο καθιερωμένος Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά σήμανε την αρχή του ταξιδιού των μικρών φίλων, στον μαγικό κόσμο της εκπαίδευσης. 





Οι ανανεωμένοι και περιποιημένοι χώροι των Παιδικών Σταθμών υποδέχτηκαν τους νέους μαθητές, καθώς και τα παιδιά που απασχολούνται στα ΚΔΑΠ, αφού Δήμος, εκπαιδευτικοί και προσωπικό, φροντισαν να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και προετοιμασίες, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλειά τους.

• Στο Mουσικό Σχολείο και στο Εκκλησιαστικό Λύκειο βρέθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Απευθυνόμενος στα παιδιά, τους ζήτησε να ζήσουν στο σχολείο τους με τους φίλους τους τα ωραιότερα χρόνια τους και να τα εκμεταλλευτούν γεμίζοντας γνώσεις για το μέλλον τους.

Ο βουλευτής της ΝΔ τους θύμησε ότι «αυτό που μας διαφοροποιεί από τους άλλους λαούς είναι η ελληνική παιδεία που αποτελεί το ισχυρό μας όπλο για το μέλλον». 





• Με ευχές για «καλή και δημιουργική σχολική χρονιά» συνοδεύεται το μήνυμα του Βουλευτή Φθιώτιδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Σαρακιώτη προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους 2024-25.

 Όπως αναφέρει «Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη όνειρα, φιλοδοξίες και δίψα για μάθηση για χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα, με τις ευχές μας να τους συνοδεύουν για καλή πρόοδο! Εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να εκπληρώσει τις προσδοκίες τους σε ένα σχολικό περιβάλλον, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τις αρχές της ισότητας, της συνεργασίας, της αρμονικής συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού. Θερμές ευχές, επίσης, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, που συνιστούν πάντοτε και ακούραστα τα στηρίγματα των παιδιών στο όμορφο ταξίδι τους στον κόσμο της γνώσης».




• «Η παιδεία είναι το θεμέλιο μιας ισχυρής και ευημερούσας κοινωνίας. Οι μαθητές, είναι το μέλλον αυτού του τόπου, και η γνώση που αποκτούν σήμερα θα καθορίσει την πορεία της αυριανής κοινωνίας» ανέφερε στο μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας για να προσθέσει ότι «οι εκπαιδευτικοί, που με αφοσίωση και ζήλο διαμορφώνουν τις ψυχές και το πνεύμα των μαθητών, αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο.

Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός, για την απόκτηση γνώσεων, αλλά και την διαμόρφωση αξιών και ιδανικών».


Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι εκπαιδευτικοί


Ωστόσο το «πρώτο κουδούνι» της φετινής σχολικής χρονιάς βρίσκει την εκπαιδευτική κοινότητα “ανήσυχη, προβληματισμένη αλλά και οργισμένη”, τόσο για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται, όσο και για τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν κάθε οικογένεια. 

Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί “η καλπάζουσα ακρίβεια στα βασικά είδη, οι καθηλωμένοι μισθοί μετά και τις περσινές αυξήσεις-κοροϊδία, οι πρόσθετες δυσκολίες της διαβίωσης για τους/τις συναδέλφους/φισσες που υποχρεώνονται να υπηρετήσουν σε σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ακραία φτώχεια.

Την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι βλέπουμε εκατομμύρια ευρώ να διαφημίζονται από τα πλεονάσματα και τα κέρδη μεγάλων εταιρειών, αλλά για εμάς «οι αντοχές της οικονομίας» δεν έχουν ούτε ευρώ!

Η Κυβέρνηση και ο «εξαφανισμένος» Υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης, όσο κι αν πασχίζουν να παρουσιάσουν μια ψεύτικη εικόνα κανονικότητας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, είναι βαριά εκτεθειμένοι σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους-γονείς.

Οι φιέστες που διοργάνωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις 11 «αλλαγές» που παρουσίασαν, προφανώς και δεν «ακουμπούν καν» κανένα από τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα των σχολείων, ενώ παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν πρόκειται να κρύψουν τα μεγάλα προβλήματα”.






Με αλλαγές η νέα σχολική χρονιά


Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να προσαρμοστούν και στις πολλές νέες αλλαγές του υπουργείου Παιδείας . Αλλάζει το πλαίσιο των απουσιών. 

Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση όταν οι απουσίες, κατά τη διάρκεια της διδακτικής χρονιάς, δεν ξεπερνούν τις 50 ή όταν δεν ξεπερνούν τις 114 από τις οποίες, οι άνω των 50 είναι δικαιολογημένες. Η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα θεωρείται απουσία με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα οι μαθητές θα μπορούν να φέρνουν το κινητό τους τηλέφωνο στο σχολείο αλλά να το έχουν μέσα στην τσάντα και όχι σε εμφανές σημείο. Για τους μαθητές που θα το έχουν σε εμφανή σημείο θα προβλέπεται μονοήμερη αποβολή.

Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί, φωτογραφίζει, μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση, συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση-βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

To e-Parents είναι το νέο ψηφιακό εργαλείο για γονείς και κηδεμόνες, τους ενημερώνει ήδη για τις βαθμολογίες των μαθητών και των μαθητριών όπως και για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις της σχολικής μονάδας. Μέσα στη χρονιά, η εφαρμογή θα διευρύνει τις δυνατότητές της με ενημέρωση για τις απουσίες των μαθητών, για την πρόοδο της διδαχθείσας ύλης αλλά και για τον προγραμματισμό των συναντήσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

Επίσης ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων προβλέπει αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων. Ενδεικτικά, ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να αποφασίσει έως και τριήμερη αποβολή, από μία ημέρα που ίσχυε έως σήμερα.

Επίσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να αποφασίσει έως πενθήμερη αποβολή από τρεις ημέρες που είχε έως τώρα τη δυνατότητα, ενώ στην ευχέρειά του είναι και η αλλαγή τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος καθώς και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και μετακινήσεις.

Σε περιπτώσεις φθοράς των σχολικών κτιρίων, χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής που αποδίδονται σε συγκεκριμένο μαθητή/μαθήτρια, η δαπάνη αποκατάστασης βαραίνει τον ίδιο (αν είναι ενήλικος) ή τους γονείς και κηδεμόνες του. Αφού πρώτα καθοριστεί το ποσό της δαπάνης αποκατάστασης οι γονείς - κηδεμόνες οφείλουν να καλύψουν το κόστος.

Αν δεν συναινέσουν, η δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.


Ψηφιακό Φροντιστήριο


Η μεγάλη καινοτομία της φετινής σχολικής χρονιάς, όπως προβάλλεται απο το υπουργείο Παιδείας, θα κάνει πρεμιέρα, πιλοτικά, στις 16 Σεπτεμβρίου και θα αφορά χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα. Κάθε υποψήφιος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων, όπως γραμμικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο, γερμανικά και γαλλικά. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα διαδραστικής συμμετοχής και εξατομικευμένης υποστήριξης από τους 98 εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει την ενισχυτική διδασκαλία στα 45 μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά τον Ιούνιο στα γενικά και στα επαγγελματικά λύκεια.

Επίσης, η διδασκαλία θα αφορά και 10 μαθήματα Ειδικής Αγωγής για τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια.

H πλατφόρμα ενάντια στην ενδοσχολική βία. Οι εκπαιδευτικοί από την αρχή της φετινής χρονιάς έχουν πλέον όλα τα εργαλεία στα χέρια τους για την αντιμετώπιση του φαινομένου ενώ οι επιμορφώσεις δασκάλων, καθηγητών και των στελεχών εκπαίδευσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Επίσης από τη φετινή διδακτική χρονιά εισάγεται η ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών έργων, αντί αποσπασματικών κειμένων όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Σε όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ λυκείου, θα διανεμηθούν από ένα έως τρία βιβλία (ανάλογα την τάξη), πάνω στα οποία οι μαθητές θα κάνουν εργασίες και συγκεκριμένες δραστηριότητες. Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και σκέψη.

Οι εκπαιδευτικοί θα μυηθούν, μέσω ειδικής επιμόρφωσης, για τον τρόπο λειτουργίας της τάξης ενώ οι μαθητές θα λάβουν τα βιβλία τους μέσω της αποστολής σχολικών βιβλίων.

Στην ίδια κατεύθυνση, θα λειτουργήσει και το πολλαπλό βιβλίο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή από τον Απρίλιο του 2025 ενώ σε έντυπη από τον Σεπτέμβριο του 2026.

Μέσω αυτού, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους πολλαπλές πηγές μάθησης.

Για το πολλαπλό βιβλίο εργάζονται 60 συγγραφικές ομάδες για 187 διδακτικά πακέτα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τις 636 προτάσεις αξιολόγησαν 2.593 εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, μέλη ΔΕΠ και άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι ενέκριναν 590 από αυτές.

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Αρχοντούλα  Ζωγραφοπούλου - Τσιάμη  Η Ελλαδίτσα μας τσουλάει δεν προχωράει, εδώ και πέντε χρόνια με την αυτοδύναμη κυβέρνηση του Μητσοτάκη που δεν τα...