Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι Δήμοι εκπέμπουν SOS για την οικονομική τους κατάσταση

• Οι Δήμαρχοι ζητούν από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση μέσα στον Σεπτέμβριο προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη


Η συνάντηση της Διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα.   

Το ζήτημα των οικονομικών των Δήμων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρά την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά τα έτη 2023 – 2024 και το νέο σύστημα κατανομής τους, οι Δήμοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η αύξηση του μισθολογικού κόστους, η μη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και η επιβολή του τέλους ταφής έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Τα οικονομικά των Δήμων απασχόλησαν και την τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, με τον πρόεδρο του ΔΣ Νίκο Σουλιώτη να δηλώνει ότι «πολλοί Δήμοι είναι στο κόκκινο και δεν μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμούς», επισημαίνοντας οτι στη συνεδρίαση της ΠΕΔ στις 18 Σεπτεμβρίου στη Λιβαδειά θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει διεξοδική συζήτηση γύρω απο τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.

Όλα τα θέματα των διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, παραμένουν ανοιχτά και το επόμενο διάστημα μέχρι το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο το Νοέμβριο θα μας δοθεί η ευκαιρία μέσα από τις συναντήσεις που θα έχουμε με όλους τους Δημάρχους να τα αναδείξουμε αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τους Δήμους.

Οι Δήμαρχοι εχουν πάρει απόφαση πέραν των πάγιων διεκδικήσεων που έχουν διατυπωθεί, να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ προς όλους τους Δήμους, μέσα στον Σεπτέμβριο και μίας δόσης τον Οκτώβριο, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη και να προχωρήσουν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2025.




Η ΚΕΔΕ ζητά την άμεση άρση της αναστολής των προσλήψεων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Δήμων.

«Χωρίς την απαραίτητη στελέχωση οι Δήμοι αδυνατούν να παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες που απαιτούν οι πολίτες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον βασικό πυλώνα της καθημερινής λειτουργίας του κράτους και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της» τονίζει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Η οικονομική σταθερότητα των Δήμων, προσθέτει, είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Δήμοι είναι οι πρώτοι φορείς που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και οι πρώτοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους προβλήματα.

Εάν δεν εξασφαλιστεί η οικονομική τους βιωσιμότητα, τότε θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της κοινωνίας».

 

Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων 55+:  Άμεση συνέχιση του προγράμματος κι όχι από το 2025


Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ συζητήθηκε και το ζήτημα της συνέχισης του προγράμματος που αφορά την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55+, με χρηματοδότηση από τη ΔΥΠΑ. Η ΚΕΔΕ ζητά τη συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+.  

Για την αυτοδιοίκηση το πρόγραμμα αυτό δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των Δήμων αλλά έχει και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, αφού οι πολίτες ηλικίας 55+ βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση στην αγορά εργασίας, καθώς δυσκολεύονται να βρουν απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.

Μέσω του προγράμματος αυτού, τους δίνεται η δυνατότητα να καλύψουν τα συνταξιοδοτικά τους έτη, ενώ παράλληλα ενισχύουν κρίσιμες και σημαντικές υπηρεσίες των Δήμων.

Η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της ΔΥΠΑ, χωρίς να διακοπεί ούτε μια μέρα.

Ανάμεσα στα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τους Δήμους είναι το θέμα των προσλήψεων και η διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ως προς το πρώτο θέμα οπως υποστηρίζουν οι Δήμαρχοι η αναστολή προσλήψεων τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρά κενά στο ανθρώπινο δυναμικό των Δήμων, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις, η κινητικότητα και η αύξηση του ορίου ηλικίας των εργαζομένων επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Η διαχείριση των υδάτινων πόρων, είναι επίσης ένα θέμα που αφορά άμεσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την παροχή νερού στους πολίτες και τη διαχείριση των υδάτινων υποδομών.

Οι Δήμαρχοι ζητούν τη στενή συνεργασία με την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που θα διασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων.