Στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου οι αυτοδιοικητικοί για τις γεωτρήσεις του Βοιωτικού Κηφισσού
Με αγωνία για το αύριο και επιτακτική την ανάγκη επίλυσης ενός ζητήματος, που αφορά την επιβίωση της περιοχής, και με μοναδικό αίτημα τη μη λειτουργία των κρατικών γεωτρήσεων στην περιοχή του Βοιωτικού Κηφισσού, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, η συνάντηση των αυτοδιοικητικών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλίας Σανίδας, Κώστας Αποστολόπουλος και Γιώργος Ντασιώτης, η Δήμαρχος Αμφίκλειας -
Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Στεργίου, ενώ έχουν κληθεί και οι βουλευτές.
«Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των κρατικών γεωτρήσεων δεν είναι απλώς ένα ακόμη πρόβλημα για τους αγρότες μας, αλλά ένας σοβαρός κίνδυνος λειψυδρίας για τον Δήμο μας και μας αφορά όλους» δηλώνει η Δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή.
Η Δήμαρχος προσέρχεται στη συνάντηση της Δευτέρας με ένα και μοναδικό αίτημα. Να αναθεωρήσει το υπουργείο και η ΕΥΔΑΠ τους σχεδιασμούς τους για την άντληση μεγάλων ποσοστήτων νερού από την Περιφέρεια με την μέθοδο της ενεργοποίησης κλειστών γεωτρήσεων. Να μην ενεργοποιηθούν οι κρατικές γεωτρήσεις στην περιοχή του Βοιωτικού Κηφισσού καθώς σε μια τέτοια περίπτωση εγκυμονούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι λειψυδρίας για την περιοχή του Βοιωτικού Κηφισσού, οπου υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, στερώντας απο τους αγρότες της περιοχής το μοναδικό μέσο βιοπορισμού τους που είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Αυτό ήταν και το θέμα που απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφίκλειας - Ελάτειας, που πραγματοποιήθηκε πριν λιγες ημέρες, στο Δημαρχείο Κάτω Τιθορέας.
Με τους αυτοδιοικητικούς και τους παραγωγούς να εκπέμπουν SOS για τη διαχείριση των υδάτων και να δηλώνουν αποφασισμένοι για δυναμικές αντιδράσεις αν δεν εισακουστούν απο την κυβέρνηση.
«Απαιτούμε απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα για την περιοχή μας» δηλώνει η Δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας κ. Στιβακτή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ότι αν λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για την αγροτική οικονομία της περιοχής.
Στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής και των αγροτών της περιοχής είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Αποστολόπουλος, τονίζει ότι σε καμία περίπτωση η Περιφέρεια δεν συμφωνεί με το άνοιγμα αυτών των γεωτρήσεων.
«Η θέση μας είναι ότι οι γεωτρήσεις αυτές δεν λύνουν το πρόβλημα της Αθήνας και αυτό τονίζουμε στις επαφές που έχουν γίνει με τους αρμόδιους υπουργούς και αυτό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε στις νέες συναντήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα».
Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το υπουργείο και την ΕΥΔΑΠ για την προοπτική να λειτουργήσουν οι γεωτρήσεις, έχει δηλώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιωτιδας Ηλίας Σανίδας, σημειώνοντας ότι «έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι σε εσάς και τα παιδιά σας να αγωνιστούμε για να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο του και να συνεχίσει να παράγει στον αγροτικό τομέα».
Το πλάνο της ΕΥΔΑΠ είναι καταστροφή της περιοχής, δηλώνει και ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης μιλώντας για άγνοια των στελεχών της ΕΥΔΑΠ που απεργάζονται τέτοια σχέδια.
Σύμφωνα με τον κ. Ντασιώτη, η Περιφέρεια από την πρώτη ημέρα που ενημερώθηκε για τους σχεδιασμούς της ΕΥΔΑΠ αντέδρασε και στις επαφές που έγιναν στην Αθήνα τους επισήμαναν τις συνέπειες που θα έχει ένας τέτοιος σχεδιασμός για τα αγροτικά νοικοκυριά της Βοιωτίας και της Λοκρίδας.
Από τα αποτελέσματα της συνάντησης, που θα γίνει στην Αθήνα τη Δευτέρα το μεσημέρι, θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας και της Περιφέρειας.