Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

SOS για τα οικονομικά των Δήμων εκπέμπει η ΠΕΔ Στερεάς απο τη Λιβαδειά

SOS για τα οικονομικά των Δήμων εκπέμπει η Περιφερειακή Ενωση Δήμων της Στερεάς Ελλάδας που συνεδριάζει απο το πρωί στη Λιβαδειά . Οι Δήμαρχοι ζητούν εναγωνίως εκτακτη χρηματοδότηση απο το υπουργείο Οικονομικών ''για να βγάλουν τη χρονιά '' οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης . Οπως υπογράμμισε  ''σήμερα οι δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία παρά την αύξηση της χρηματοδότησής τους (ΚΑΠ) κατά τα έτη 2023 και 2024, επιβαρύνθηκαν από το μισθολογικό κόστος –,ως απόρροια των αυξήσεων που καλώς δόθηκαν στους εργαζόμενους ,  από το ενεργειακό κόστος που δεν αποκλιμακώθηκε και από το επιβληθέν τέλος ταφής των απορριμμάτων, που δεν αποδίδεται, παρά τη ρητή περί αποδόσεως πρόβλεψη του νόμου.''Ο λόγος που ζητάμε εκτακτη χρηματοδότηση δεν είναι γιατί κάποιοι Δήμοι είναι σπάταλοι ή γιατί οι Δήμαρχοι θέλουν να κάνουν ρουσφέτια , αλλά γιατί οι Δήμοι πρέπει να λειτουργήσουν και σήμερα  το πρόβλημα υποχρηματοδότησης γιγαντώνεται ,  το ενεργειακό κόστος  εκτοξεύεται και σε συνδυασμό με την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων κάνουν δυσβάσταχτη την οικονομική κατάσταση των Δήμων , φθάνοντας στο σημείο να κοκκινίζουν οι προυπολογισμοί και να μην μπορούν να λειτουργήσουν αντιμετωπίζοντας προβλήματα καθημερινότητας '' τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ εκφράζοντας την ελπίδα οτι η κυβέρνηση θα σκύψει στα προβλήματα των Δήμων και θα δώσει λύσεις .

Η συνεδρίαση της ΠΕΔ γίνεται παρουσία του βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Μουλκιώτη , του Δημάρχου Λιβαδειάς Γιώργου Καραμάνη , των δύο Αντιπεριφερειαρχών Γιώργου Ντασιώτη και Φανής Παπαθωμά και του Δημάρχου Διστόμου -Αράχωβας Γιάννη Σταθά . 

Στο τραπέζι της συνεδρίασης τέθηκε και το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με τους αυτοδιοικητικούς να εκφράζουν για μια ακόμη φορά τις ανησυχίες τους για το ποιά εργα θα χρηματοδοτηθούν απο το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Μανώλη Γραφάκου οτι το τελευταίο ΣΔΙΤ που θα χρηματοδοτηθεί  θα είναι το εργο του νέου κυτάρρου της Λαμίας , αφήνοντας σε εκκρεμότητα τα εργα για τη ΜΕΑ Λαμίας και Χαλκίδας . ''Είμαστε σε κρίσιμη καμπή , το θέμα είναι παρα πολύ σοβαρό και θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου ο Φοδσα για να πάρει αποφάσεις '' τόνισε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Ελενα Βάκα προτείνοντας να μην γίνει στη συνεδρίαση της ΠΕΔ καμία συζήτηση για το θέμα πριν συνεδριάσει ο φορέας και καθορίσει τη στάση του απέναντι σε ενα ζήτημα που εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα για την αυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια . ''Η υπόθεση με τα σκουπίδια δεν πάει αλλο και πρέπει και εμείς να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας ως αυτοδιοίκηση οσον αφορά τις διεκδικήσεις μας '' σημείωσε ο Δήμαρχος Διρφύων -Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς . Αν δεν υπάρχουν χρήματα για να κατασκευαστούν τα εργα που ζητάμε θα πρέπει να μας το πούν καθαρά για να ξέρουμε και εμείς πως θα προχωρήσουμε . Δεν μπορεί στο θέμα αυτό να πετάει το μπαλάκι ο ενας στον αλλον '' υπογράμμισε ο κ. Ψαθάς . 

Τη συνεδρίαση της ΠΕΔ στη Λιβαδειά απασχολούν  και τα ζητήματα  της διαχείρισης των υδάτων , του ενεργειακού κόστους των Δήμων αλλά και το θέμα της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας . Στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων το μεγάλο θέμα είναι η  αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΥΔΑΠ για διαχείριση των υδάτων  των νομών της Βοιωτίας και της Φωκίδας  , απόφαση που  ταράσσει τα νερά  στην Αυτοδιοίκηση και προκαλεί αντιδράσεις . ''Το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων , είναι τεράστιο θέμα για την Περιφέρεια Στερεάς'' , τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης . ''Δεν θέλουμε να γίνουμε η δεξαμενή της Αθήνας '' ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας και πρόσθεσε οτι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα χωρίς συναίνεση και διαβούλευση . ''Οταν μονομερώς ανακοινώνει η ΕΥΔΑΠ οτι θα κάνει χρήση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων , θα πρέπει να λαμβλανει υπόψιν οτι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες  και στους κατοίκους της Περιφέρειας και μπορεί να κατανοούμε οτι πρέπει να εξασφαλιστεί η υδροδότηση της πρωτεύουσας αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οταν οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών '' υπογράμμισε ο κ. Ντασιώτης . Απο την πλευρά τους οι Δήμαρχοι χαρακτήρισαν μόνιμο βάρος για την αυτοδιοίκηση το ενεργειακό κόστος απο τη στιγμή που οι Δήμοι υποχρεώνονται να ακολουθούν τις επιταγές της αγοράς και του χρηματιστηρίου . Μια πρόταση που κατατέθηκε στη συνεδρίαση είναι να διεκδικήσουν οι Δήμαρχοι κοινωνικό τιμολόγιο με το σκεπτικό οτι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κοινωφελούς χαρακτήρα και δεν εχει να κάνει με τους νόμους της αγοράς πολλώ δε μάλλον οταν μιλάμε για το δημόσιο αγαθό της ενέργειας . Στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξάπλωσης των φωτοβολταικών , οι Δήμαρχοι συγκροτούν ενα κοινό μέτωπο θεωρώντας οτι η Περιφέρεια εχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα με τις ΑΠΕ και θα πρέπει να μπεί ενα φρένο στις αδειοδοτήσεις . ''Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για τις ΑΠΕ χωρίς να υπάρχει καμία χωροταξική μελέτη '' τόνισε ο Δήμαρχος Λιβαδειάς Γιώργος Καραμάνης . 

 

Αξίζει να σημειώσουμε οτι το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων θα συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση του  Διοικητικού  Συμβουλίου  της ΚΕΔΕ .

Κατά την αυριανή συνεδρίαση θα γίνει ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των άλλων τα εξής θέματα:

  • Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».
  • Το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – Αναθεωρημένη έκδοση».
  • Παρατηρήσεις – Προτάσεις της ΚΕΔΕ επί του «Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου».
  • Το αίτημα της ΚΕΔΕ για καταβολή αποζημίωσης και για το 2024 των αγροτεμαχίων που παραμένουν «μπαζωμένα» σε όλες τις πληγείσες περιοχές από τους «Ντάνιελ» και «Ελίας».
Φωτογραφίες

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων