Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Θ. Κοντογεώργης: Η κοινωνική συνοχή, προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης

Οικονομία και καθημερινότητα, δημοσκοπήσεις, μετανάστευση και Άκρα Δεξιά -όλα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής. 

Η συνέντευξη ξεκίνησε, ωστόσο, από το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου. «Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στον επιμερισμό του κόστους κ.ά., αυτά θα συζητηθούν, φαντάζομαι, μεταξύ του πρωθυπουργού και του Κυπρίου Προέδρου», ήταν το σχόλιο του Θ. Κοντογεώργη. 

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις από τη Θεσσαλονίκη και οι μετέπειτα αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων τέθηκαν στη συνέχεια, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ να αναφέρει ότι το καλάθι της ΔΕΘ είναι «μια αρχή, προφανώς δεν ικανοποιούνται πλήρως όλα τα αιτήματα». Αναφέρθηκε δε, σε δύο στόχους: Ο πρώτος, «να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας στις αγορές, τους διεθνείς παράγοντες το εξωτερικό -και αυτό έχει να κάνει με τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Ο δεύτερος, «τώρα που η οικονομία μας έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, αυτό να εισπράττεται περισσότερο από τους πολίτες. Αυτό έχει να κάνει με τη στήριξη των εισοδημάτων επομένως, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων», κατά συνέπεια με πολιτικές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Ο δημόσιος τομέας ήταν λίγο... παραμελημένος, είχε υποστεί αρκετές περικοπές», ήταν μία ακόμη διαπίστωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, που αναφέρθηκε εν κατακλείδι σε «στοχευμένες παρεμβάσεις στην υγεία, τους ένστολους, τους συνταξιούχους, τους δημόσιους υπαλλήλους, τον ιδιωτικό τομέα» -και όλα αυτά ενόσω διατηρείται το μέρισμα της ανάπτυξης, δήλωσε. 

Άλλωστε, συμπλήρωσε, «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν αποδείξει ότι όπου, όποτε, υπάρχουν τα περιθώρια, αυτά επιστρέφουν στην κοινωνία, υπάρχουν, βέβαια, και περιορισμοί με τα πλεονάσματα και τα όρια δαπανών. Ταυτοχρόνως όσο μεγαλώνει η πίτα, μπορούν να επιστρέφουν περισσότερα στην κοινωνία». 

Οι δημοσκοπήσεις ήταν το επόμενο «πιάτο» της συνέντευξης: «Θα ήταν και λίγο περίεργο να βλέπαμε απότομες διακυμάνσεις», ήταν το πρώτο σχόλιο του υφυπουργού. Υπάρχει, πάντως, μια θετική αναμονή και για τα άμεσα μέτρα και για το συνολικό αφήγημα, συμπλήρωσε. Άλλωστε, συνέχισε, όλοι στην κυβέρνηση, με πρώτο τον πρωθυπουργό, είναι οπαδοί της αντίληψης ότι «με τη δουλειά θα φανεί και το αποτέλεσμα». Και, ναι μεν είναι διαφορετική η εικόνα από τις εθνικές εκλογές, αναγνώρισε, αλλά «αυτή η εικόνα κάθε μέρα που περνάει, θα βελτιώνεται, όσο εμείς παραδίδουμε υλοποιήσιμο και ορατό στον κάθε πολίτη, αποτέλεσμα». 

Εξάλλου, συνέχισε, υπάρχουν θέματα που έρχονται από το παρελθόν, που οι πολίτες λένε, «ως εδώ», αυτά είναι που «καλούμαστε να διαχειριστούμε και ταυτόχρονα οι πολίτες να βλέπουν αλλαγή στην καθημερινότητά τους ». 

Κληθείς, σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, να σχολιάσει την άνοδο της Άκρας Δεξιάς, ο Θ. Κοντογεώργης είπε πως είναι «ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, πάντα οι αναλογίες είναι διαφορετικές, οι ρίζες, οι αιτίες και η διαχείρισή τους». 

Συμπερασματικά, «έχουμε υποφέρει αρκετά τα τελευταία χρόνια από κάθε είδους εμπορία, λαϊκισμούς και, πολύ χειρότερα, από ένα διαιρετικό λόγο και ρητορική μίσους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επανέλθει στη χώρα η ρητορική αυτή. Η εμπορία του πατριωτισμού και του κάθε είδους λαϊκισμού έχει φανεί ότι έχει ζημιώσει τη χώρα», υπογράμμισε και προσέθεσε: 

«Αυτό θα χτυπηθεί και θα καταπολεμηθεί από την πλευρά μας με επιχειρήματα, με το έργο μας. Ακόμη και οι πολίτες που βρίσκουν καταφύγιο σε πιο εύκολες κι ευχάριστες λύσεις που ακούγονται από την πλευρά αυτή, στο τέλος θα διαγνώσουν την πραγματική προσπάθεια και το αποτέλεσμα, και θα δούμε και τις αντίστοιχες αλλαγές», εκτίμησε. 

Με αφορμή, την επίσκεψή του στον Έβρο, την Πέμπτη, σημείωσε ότι «ασκήσαμε μια ενεργητικά αποτρεπτική πολιτική, με αποτέλεσμα τη μείωση των ροών και στο Αιγαίο και στον Έβρο». Η συνεργασία με την Τουρκία είναι καλύτερη, παρατήρησε δε. Και θύμισε ότι το 2019, σε άθλιες, όπως είπε, συνθήκες, υπήρχαν 130 κέντρα για τους μετανάστες και 100.000-120.000 διαμένοντες, ενώ σήμερα τα κέντρα είναι 30 και 20.000 οι διαμένοντες. «Αυτήν την πολιτική θα τη συνεχίσουμε», διαβεβαίωσε και κατέληξε λέγοντας: «Μονομερείς ενέργειες προβληματίζουν, εμείς παρακολουθούμε ψύχραιμα, δεν θεωρούμε ότι θα έχουμε άμεσο αντίκτυπο αυτή τη στιγμή». 

Για την ακρίβεια, εν αρχή έκανε λόγο για αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων. Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι τιμές εκκινούν από ένα προηγούμενο ψηλό, δεν επιτρέπει να είναι ακόμη αισθητή η αποκλιμάκωση, επιχειρηματολόγησε. 

Κληθείς, επίσης, να πάρει θέση στα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τη δυνατότητα των νοικοκυριών να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, ο Θ. Κοντογεώργης απάντησε ότι «η έκθεση διαπιστώνει ότι η χώρα μας είχε τη μεγαλύτερη βελτίωση από το 2019, είμαστε ακόμη πίσω, στις τελευταίες θέσεις όντως». Ζήτησε, πάντως, η σύγκριση να γίνεται με τη μέρα που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. 

Και με αφορμή σχετικές υπουργικές ανακοινώσεις, επέμεινε στην έμφαση σε θέματα στέγης και στις οικογένειες με παιδιά. 

Όμως, στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ επισήμανε και το εξής: «Για μας η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού ιστού είναι μείζον για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη. Άνευ αυτού δεν μπορούμε να γίνει». 

Η συνέντευξη έκλεισε με την ερώτηση έντεκα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα κόκκινα δάνεια: «Η δουλειά της κοινοβουλευτικής εξουσίας είναι να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, πολλώ δε μάλλον όταν προέρχεται από το ίδιο κόμμα. Εγώ βρίσκω υγιή στοιχεία σε αυτό. Είναι καλό να επισημαίνονται και από τους βουλευτές της συμπολίτευσης θέματα που είτε χρειάζονται μεγαλύτερη διευκρίνιση είτε ακόμη και προτάσεις για αλλαγή. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα απαντήσει». 

Εν κατακλείδι, «δεν πρέπει να δίνουμε άλλες διαστάσεις σε τέτοιες πρωτοβουλίες, είναι στη φύση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι μια λογική διαδικασία εντός ενός μεγάλου ευρύχωρου και δημοκρατικού κόμματος», κατέληξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ