Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Εκλογές ΠΑΣΟΚ : Στήριξη στον Νίκο Ανδρουλάκη


Οι Ευρωεκλογές του 2024 προκάλεσαν τριγμούς στο πολιτικό σύστημα. Η μεγάλη αποχή, η μεγάλη ποσοστιαία πτώση του κυβερνώντος κόμματος, και  του ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδος της ακροδεξιάς χαρακτήρισαν τις τελευταίες εκλογές.
Ισχυρότατοι τριγμοί υπήρξαν και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Μόλις βγήκαν τα exit polls, στελέχη του κόμματος παρουσίασαν ως αποτυχία την τρίτη θέση και τη μικρή αύξηση του ποσοστού και παρουσίασαν ως μεγάλο υπεύθυνο τον Νίκο Ανδρουλάκη, εκφράζοντας την επιθυμία για αλλαγή ηγεσίας.
Πράγματι, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν ανάλογο των προσδοκιών που είχε θέσει το κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο πρόεδρος είχαν θέσει ως στόχο τη δεύτερη θέση.

Η τρίτη θέση, λοιπόν, είναι λογικό να προκαλεί δυσαρέσκεια. Όμως, μέσα σε μία εκλογική αναμέτρηση, όπου το πολιτικό σύστημα βγήκε βαθιά πληγωμένο, το ΠΑΣΟΚ αύξησε- έστω και λίγο- τις δυνάμεις του, εξέλεξε τρεις ευρωβουλευτές και πρασίνισε δύο νομούς, του Ηρακλείου και του Λασιθίου.
Τα γνωστά στελέχη που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους δεν σκέφτηκαν μάλλον ότι θα ήταν καλύτερο τους προβληματισμούς τους για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ να τους εκφράσουν στα όργανα του κόμματος κι όχι στα τηλεοπτικά πάνελ! Με τη συμπεριφορά τους αυτή έστρεψαν
όλη την προσοχή στο «χαμένο» ΠΑΣΟΚ κι όχι στην πανωλεθρία που υπέστη το κυβερνών κόμμα που έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους.
Το κρίσιμο, βέβαια, ερώτημα είναι το εξής: Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο του; Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα καινούργιο κόμμα. Είναι ένα κόμμα μισού αιώνα ζωής, που πέρασε
εποχές δόξας και εποχές παρακμής, που προσέφερε πολλά στον τόπο, αλλά έκανε και αρκετές αστοχίες. Ένα κόμμα που το 2009 είχε 44% και έφτασε το 2015 να έχει 4%, χάνοντας εκατομμύρια ψηφοφόρους.Και φυσικά γι αυτή την πτώση σίγουρα ο Ανδρουλάκης δεν ευθύνεται!
Στις εσωκομματικές του 2021, τα μέλη του ΠΑΣΟΚ έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής, εκλέγοντας για πρόεδρο τον κ. Ανδρουλάκη. Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας αυτοδημιούργητος πολιτικός, που δεν προέρχεται από πολιτικά τζάκια και που είχε επιδείξει σοβαρό έργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όταν ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΣΟΚ, όλοι το θεωρούσαν ένα κόμμα- δεκανίκι. Η καθημερινή ερώτηση προς τον Πρόεδρο και τα στελέχη ήταν «Με ποιον θα πάτε;». Το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Νίκο Ανδρουλάκη κατάφερε, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις- να ανέβει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και να φλερτάρει με τη δεύτερη θέση.
Ακόμη, ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεισέφερε στην αύξηση της ποιότητας του κοινοβουλευτικού διαλόγου, έχοντας διανύσει μία αξιόλογη παρουσία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Με τις ομιλίες του διατύπωσε σοβαρές πολιτικές θέσεις, αποτυπώνοντας το όραμά του για μία σοσιαλδημοκρατική Ελλάδα, μία σοσιαλδημοκρατική Ευρώπη.
Η αντιπολίτευση που άσκησε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν εποικοδομητική, βασισμένη σε πολιτικά επιχειρήματα. Την υπόθεση των υποκλοπών ο κ. Ανδρουλάκης τη διαχειρίστηκε με σθένος επιλέγοντας τον δρόμο της δικαιοσύνης, φτάνοντας έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δίνοντας το πολιτικό παράδειγμα, ότι πρέπει να ακολουθούμε τον δρόμο των θεσμών, εάν θέλουμε ένα κράτος δικαίου.
Σχετικά με τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, επειδή ακούστηκαν πολλές αδικίες, θα πρέπει να θυμίσουμε το εξής: Λίγους μήνες μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία, ακολούθησε εκλογή- απευθείας από τη βάση- συνέδρων, νομαρχιακών επιτροπών και δημοτικών οργανώσεων. Αντίθετα, επί της προηγούμενης ηγεσίας, σε όλα αυτά τα όργανα είχαν τοποθετηθεί απευθείας διορισμένοι!

Επίσης, ένα κόμμα δεν αποτελείται μόνο από τον πρόεδρο. Έχει στελέχη που υπερασπίζονται τις θέσεις του κόμματος και το εκπροσωπούν. Αλήθεια, όλοι αυτοί που αμφισβήτησαν την ηγεσία, έχουν αναρωτηθεί, μήπωςως στελέχη δεν εμπνέουν τον κόσμο; Μήπως το ΠΑΣΟΚ θα ήταν
πράγματι δεύτερο κόμμα αν υπερασπίζονταν με το ίδιο σθένος το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, όπως αμφισβήτησαν την ηγεσία μετεκλογικά;
Αλλά, όπως φαίνεται, δεν έκαναν αυτοκριτική. Είχαν την απαίτηση ο Ανδρουλάκης μέσα σε δυόμιση χρόνια να απογειώσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ένα κόμμα που έφτασε στο 4% με ευθύνη πολλών που τώρα βρίσκονται είτε σε άλλα κόμματα, είτε κάνουν εσωκομματική αντιπολίτευση, πρέπει να καταλάβουν ότι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν μπορεί να μπει σε κυβερνητική τροχιά.
Το αποτέλεσμα είναι ότι όλη αυτή η αμφισβήτηση οδήγησε σε αχρείαστες εκλογές και τώρα έξι υποψήφιοι διεκδικούν την ηγεσία.
Και τα ερωτήματα είναι τα εξής: Ποιο ακριβώς είναι το πολιτικό τους πρόγραμμα; Με ποιες προτάσεις που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά διαφωνούν οι συνυποψήφιοι του Προέδρου;
Έχουν αντιρρήσεις με την αντιπολίτευση που άσκησε ο κ. Ανδρουλάκης; Κι αν έχουν, γιατί δεν τις εξέφρασαν προεκλογικά στα όργανα;
Ή απλά όλοι αυτοί οι υποψήφιοι δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι ουσιωδώς διαφορετικό, αλλά θέλουν μόνο να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την εξυπηρέτηση προσωπικών τους φιλοδοξιών;
Τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δέχτηκαν έντονη κριτική, η οποία σε μεγάλο βαθμό αδικεί και τον ίδιο και τους αγώνες της παράταξης.
Μία από αυτές ήταν η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος, σε άρθρο του μετά τις εκλογές, υποστήριξε πως «δεν πρέπει να συνηθίζουμε στις συνεχείς ήττες».
Αρχικά, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνεχείς ήττες, αλλά από το 2021 και μετά σημειώνει μόνο νίκες. Και σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως η νίκη στον Δήμο της Αθήνας, δεν ήταν νίκη μόνο του κ. Δούκα. Ο κ. Δήμαρχος προτάθηκε από τον κ. Ανδρουλάκη, ως ένας επιστήμονας που μπορεί να
αλλάξει την Αθήνα. Και ήταν μία επιτυχημένη επιλογή του προέδρου η ανάδειξη ενός επιστήμονα κι όχι ενός επαγγελματία πολιτικού. Επίσης, ο κ. Δούκας στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και στον δεύτερο γύρο από τον ΣΥΡΙΖΑ και από άλλες δημοκρατικές δυνάμεις που ενώθηκαν απέναντι στον εκλεκτό του Πρωθυπουργού. Επομένως, η δήλωση του δημάρχου για συνεχείς ήττες ήταν τελείως αβάσιμη και άστοχη, αν ληφθεί υπόψη ότι το ΠΑΣΟΚ είχε και άλλες επιτυχίες στις
αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το χρονικό διάστημα, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι κρίσιμο γιατί η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να αποδομείται λόγω της αντιλαϊκής της πολιτικής και θα απαιτηθεί να δώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκληρές μάχες μέσα στο Κοινοβούλιο.
Όσον αφορά στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο ζήτημα είναι την επομένη των εκλογών όλοι οι υποψήφιοι να σεβαστούν την επιλογή της βάσης και να παραμείνουν στο κόμμα.
Μπορεί, πράγματι, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών να μην ήταν το επιθυμητό, αλλά το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Νίκο Ανδρουλάκη έκανε σημαντικά βήματα. Διατύπωσε ένα εξαιρετικό κυβερνητικό πρόγραμμα πάνω σε πληθώρα θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία. Υποστήριξε
ενδιαφέρουσες προτάσεις, άσκησε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Απέκτησε ένα ποσοστό με προοπτική. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κι όλη η κοινοβουλευτική ομάδα υπέδειξαν ήθος και πολιτική συμπεριφορά που αποτελεί παράδειγμα για τους αποδέκτες.

Και για όσους αναρωτιούνται πως θα γίνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι κυβερνών, η απάντηση βρίσκεται στην Κρήτη. Το θέμα είναι να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ ο δημοκρατικός κόσμος που για παραπάνω από μία δεκαετία νιώθει πολιτικά ορφανός. Στην Κρήτη έγινε η αρχή, όπου στις τελευταίες εκλογές το Ηράκλειο και το Λασίθι πρασίνισαν ξεπερνώντας σε ποσοστά αυτά της Νέας Δημοκρατίας.
Η Κρήτη, λοιπόν, έδωσε το μήνυμα ότι η αλλαγή είναι εφικτή, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνεχείς ήττες αλλά συνεχή ανοδική πορεία, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να γίνει κυβέρνηση. Για μία σοσιαλδημοκρατική Ελλάδα, για μία σοσιαλδημοκρατική Ευρώπη! Με όπλο μας τον πολιτικό λόγο, την πίστη στους θεσμούς και το όραμα για μία καλύτερη Ελλάδα και Ευρώπη!
Με σχέδιο και αγώνα, χωριό- χωρίο, σπίτι- σπίτι να εμπεδώσουμε στην κοινωνία την πολιτική μας που είναι πραγματικά φιλολαϊκή.
Γι αυτό στις 6 του Οκτώβρη θα είμαστε ΜΑΖΙ με τον Νίκο Ανδρουλάκη!

Ηλίας Χρ. Προβόπουλος, Καθηγητής Φυσικής
Σοφία Η. Προβοπούλου, Φοιτήτρια Νομικής ΕΚΠΑ

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Του Συνεργάτη μας,Φοίβου Ιωσήφ Προσέξτε, Νοέμβρη, όχι Νοεμβρίου, εμείς δεν είμαστε φασίστες για να αναδεικνύουμε την Ελληνική γλώσσα. Το σωστό είναι Νοέμβρη, Απρίλη...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.