Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή – Πώς το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν μερικά από τα ενδεχόμενα αντίποινα κατά του Ιράν. “Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”, αναφέρουν.

Την ώρα που η παγκόσμια ανησυχία κλιμακώνεται λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους, το βράδυ της Τρίτης (1/10), τα βλέμματα όλων βρίσκονται στραμμένα στα αντίποινα που υποσχέθηκε η ισραηλινή πλευρά.

Τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF), προχώρησαν σε βαρύγδουπες δηλώσεις χτες το βράδυ, κάνοντας λόγο για “σοβαρές συνέπειες” κατά της Τεχεράνης. “Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος σήμερα και θα το πληρώσει” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Καθώς το Ισραήλ δεν έχει δημοσιεύσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη αντεπίθεσή του, τα σενάρια που επικρατούν είναι αρκετά. Το επικινδυνότερο όλων αφορά επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, και, όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα, ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, μιας και η αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ αφήνει περισσότερο έδαφος στο Ισραήλ να “δράσει ελεύθερο”.

Τα πιθανά σενάρια της ισραηλινής αντεπίθεσης στο Ιράν

Ωστόσο, νωρίς το πρωί της Τετάρτης (2/10), το αμερικανικό πρακτορείο Axios, επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους, μετέδωσε ότι “το Ισραήλ θα εξαπολύσει αντίποινα κατά του Ιράν εντός των επόμενων ημερών και πιθανόν να στοχεύσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου εντός της χώρας”.

Όπως, όμως, επισημαίνουν οι εν λόγω αξιωματούχοι, κατά το Axios, αν το Ιράν απαντήσει, όπως υποσχέθηκε, στα αντίποινα του Ισραήλ, τότε“όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν”.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως πιθανό στόχο της αντεπίθεσης, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι στοχευμένες δολοφονίες και η κατάργηση των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν είναι επίσης ένα πιθανό σενάριο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη καθώς και μυστικές επιχειρήσεις, παρόμοιες με αυτή που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες.

Τι ειπώθηκε στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνήλθε την Τρίτη (1/10) σε υπόγειο κυβερνητικό καταφύγιο μέσα σε ένα βουνό κοντά στην Ιερουσαλήμ, λίγη ώρα μετά την εκτόξευση εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Στην κορυφή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος και έκανε πρώτος λόγος για την επόμενη κίνηση του Ισραήλ.

“Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει”, είπε. “Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την αποφασιστικότητά μας να ανταποδώσουμε τους εχθρούς μας. Θα το καταλάβουν. Θα τηρήσουμε στον κανόνα που θέσαμε: όποιος μας επιτεθεί, θα του επιτεθούμε“, πρόσθεσε.

 

 

 

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios, ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική απάντηση στα χτυπήματα του Ιράν, αλλά χωρίς να αποφασιστεί το τί θα περιλαμβάνει αυτή και με ποιο τρόπο θα εκτελεστεί.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Axios, ότι ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη σχετική απόφαση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ήταν επειδή Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήθελαν πρώτα να συσκεφτούν με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης (1/10) ο Τζο Μπάιντεν, ανέδειξε τη στήριξή του στο Ισραήλ, λέγοντας πως “η απάντηση στο Ιράν αποτελεί αντικείμενο μιας πολύ ενεργούς συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, προανήγγειλε τη συνεργασία ΗΠΑ – Ισραήλ για τα αντίποινα στην Τεχεράνη, επιβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει στρατιωτικό χτύπημα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Τι δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά “στη μεγαλύτερη ευκαιρία του, τα τελευταία 50 χρόνια, για να αλλάξει το πρόσωπο της περιοχής”.

“Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καταστρέψουμε το πυρηνικό έργο του Ιράν, να καταστρέψουμε τις μεγάλες ενεργειακές εγκαταστάσεις τους και να χτυπήσουμε κρίσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς”, πρόσθεσε. “Τα πλοκάμια αυτού του χταποδιού είναι σοβαρά τραυματισμένα — τώρα είναι η ώρα να στοχεύσετε στο κεφάλι”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.