Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Με κεντρικό μήνυμα “ισχυρούς Δήμους δίπλα στον πολίτη”, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στη Ρόδο το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Με κεντρικό μήνυμα και στόχο την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης, με ισχυρούς Δήμους δίπλα στον πολίτη, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα την Παρασκευή (8/11), στη Ρόδο το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ διεξάγεται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μετά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των επισήμων προσκεκλημένων, ακολούθησε η τοποθέτηση των προέδρων των ΠΕΔ.

Τις ανησυχίες της για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας εξέφρασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας χθες στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, από όπου παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή του.

Χαρακτήρισε το δημογραφικό εθνική απειλή, λέγοντας ότι η διαχείρισή του είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Σε πρώτη φάση, είπε, γίνεται η συλλογή των δεδομένων για την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου δράσης ύψους 20 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση. Η υπουργός σημείωσε ακόμη ότι μέσα στο 2025 θα γίνει η εξειδίκευση σε 13 περιφερειακά σχέδια δράσης.

«Στόχος μας είναι να εξειδικεύουμε τα αναπτυξιακά σχέδια με έντονο κοινωνικό πρόσημο σε κάθε περιφερειακή ενότητα», τόνισε η κ. Ζαχαράκη, σημειώνοντας ότι μέσα στο 2025 θα συσταθεί και το εθνικό παρατηρητήριο για το δημογραφικό, το οποίο θα επεξεργάζεται τα δεδομένα, ώστε να προτείνονται λύσεις με τοπικό χαρακτήρα, ενώ πρόσθεσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχουν ουσιαστική συμμετοχή και οι Δήμοι.

Η υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα προγράμματα της στέγασης, τα οποία, όπως είπε, έχουν τους δήμους ως σημείο αναφοράς. «Υλοποιούμε προγράμματα στεγαστικής αρωγής με τους δήμους και θέλουμε να καταγράψετε διαθέσιμα κοινοτικά και δημοτικά διαμερίσματα, παλιά αστυνομικά τμήματα ή άλλα ακίνητα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε», σημείωσε.

Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ανακαίνισης διαμερισμάτων που υλοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί και σε άλλους δήμους, έτσι ώστε να καλύψει όχι μόνο ομάδες με ευάλωτο προφίλ, αλλά και δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται θέσεις λόγω του στεγαστικού προβλήματος.

Την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση σχέδια δράσης που αφορούν στην ισότητα τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου. Όπως επισήμανε, στη νέα αυτοδιοικητική θητεία μόνο οι 247 από τους 332 δήμου έχουν επανασυστήσει τις δημοτικές επιτροπές ισότητες και 217 έχουν υπογράψει την ευρωπαϊκή χάρτα ισότητας.

«Οι περισσότεροι δεν έχουν σχέδιο δράσης», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η επιτροπή της ΚΕΔΕ αποφάσισε τη δημιουργία αποθετηρίου καλών πρακτικών. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ιδέες, αλλά για να γίνουν πράξη χρειάζονται χρηματοδότηση, γενναία κονδύλια για να υποστηριχθούν.

«Το αίτημα της Επιτροπής της ΚΕΔΕ είναι χρηματοδότηση για νέες δράσεις που προωθούν και στηρίζουν την ισότητα. Ένα αίτημα απολύτως αναγκαίο και να βρούμε τρόπο να είμαστε αποτελεσματικοί» σημείωσε η κ. Αράπογλου.

Στην ανεπαρκή κάλυψη των παιδιών από τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, η οποία τόνισε πως πρέπει να δοθεί επιπλέον επιδότηση στις δημοτικές δομές που έχουν χαμηλή πληρότητα, ώστε να καλύπτουν όσους δεν επιλέχθηκαν στα voucher.

Μεστή και ουσιαστική η τοποθέτηση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Στερεάς Ελλάδας Νίκου Σουλιώτη, η οποία απέσπασε τα συγχαρητήρια του προεδρείου κατά την παράδοση την έντυπης ολοκληρωμένης πρότασης για την σύγχρονη και ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση και είναι η μοναδική ΠΕΔ της χώρας που προχώρησε σε τέτοια κίνηση.

«Τα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων μας είναι πολλά και απαιτούν επιτακτικά λύσεις» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σουλιώτης, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα για μια νέα προσέγγιση των πραγμάτων.

«Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, η ηγεσία του Υπουργείου προέρχεται από την αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός άκουσε πρόσφατα τα προβλήματα, αυτές τις ημέρες εδώ με την παρουσία τόσων υπουργών είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ενημερωθούν και θα πάρουν θέση για τα προβλήματα και τα ανοιχτα θέματα της αυτοδιοίκησης, άρα μένει να αλλάξουμε ταχύτητα και να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που θα μας κάνουν πιο χρήσιμους και αποτελεσματικούς για τους δημότες μας».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, αναφερόμενος στα προβλήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τόνισε ότι «είμαστε η μόνη περιφέρεια, που δεν έχει αυτόνομο πανεπιστήμιο, είμαστε πρωταθλήτρια περιφέρεια στην παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ, με εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά δεν έχουμε ενεργειακό χώρο στα δίκτυα της ΔΕΗ, για να δώσουμε σε ενεργειακές κοινότητες των δήμων μας. Πλην μίας και μοναδικής εξαίρεσης πανελληνίως, που πήρε όρους σύνδεσης, αυτής των Δήμων Μακρακώμης, Καρπενησίου και Αγράφων».

Σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται, σημείωσε, να μην έχουμε λόγο για ότι γίνεται στους Δήμους μας, ειδικά σε θέματα εγκατάστασης ανεμογεννητριών και μεγάλων φωτοβολταϊκών, που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον, μας που στερούν αναπτυξιακές προοπτικές και προσβάλλουν τα μνημεία μας.

Είμαστε η μόνη περιφέρεια που δεν έχει ακόμη ενταγμένο έργο για την επεξεργασία των σκουπιδιών όταν οι μελέτες για τις ΜΕΑ Χαλκίδας, Λαμίας και Άμφισσας έχουν υποβληθεί από το 2020. Σήμερα κάνουμε βόλτα τα σκουπίδια στη Στερεά Ελλάδα με ένα αβάστακτο κόστος, αλλά το χειρότερο είναι ότι αν δεν χρηματοδοτηθούν άμεσα τα ενδιάμεσα έργα, σύντομα δεν θα μπορούμε να τα διαχειριστούμε εντός της περιφέρειας μας.

Είμαστε πίσω σε οδικούς άξονες, με αποτέλεσμα αν και βρισκόμαστε στο κέντρο της Ελλάδας πολλές περιοχές μας να θεωρούνται απομονωμένες.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία και σήμερα γίνονται σε όλους τους δήμους έργα, παρόλες τις δυσκολίες στις πληρωμές κυρίως μέσα από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, που εμφανίζει σημαντικές καθυστερήσεις.

Το νέο ΕΣΠΑ είναι μπροστά μας και είναι απαραίτητο να υπάρξει χρηματοδότηση από την τεχνική βοήθεια των προγραμμάτων για να ωριμάσουν οι Δήμοι μελέτες για ένταξη έργων.

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, σήμερα είναι το κόστος των λειτουργικών δαπανών, που είναι δυσβάσταχτο. Χωρίς εξασφαλισμένα τα λειτουργικά μας έξοδα μπαίνει θέμα λειτουργίας μας για αυτό το θεωρώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας. Θεωρώ όμως πέρα από την απόδοση των πόρων, που δια νόμου δικαιούμαστε η λύση ή μία μεγάλη ανάσα στα οικονομικά μας θα ήταν παροχή δυνατότητας στον κάθε δήμο να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει με συμψηφισμό. Απαιτείται χρηματοδότηση των έργων.. (ναι, το ξέρω ότι είναι σημαντική) και κυρίως ενεργειακός χώρος στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ. Το αποτέλεσμα θα ήταν οι Δήμοι να είναι θωρακισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε ενεργειακή κρίση για τα επόμενα 30 χρόνια.

Το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ το βλέπουμε ότι σιγά σιγά δεν λάμπει και τόσο πολύ σαν χρυσός, όπως υποσχόταν».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, υπογράμμισε: «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως τολμηρές πολιτικές, που θα δίνουν κίνητρα κυρίως φορολογικά σε όποιον επιχειρεί σε αυτές τις δύσκολες περιοχές προσφέροντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ να υπάρξει ένα πρόγραμμα 21-29 αντίστοιχο του πολύ πετυχημένου 55-67 (που πρέπει το συντομότερο να συνεχίσει τη λειτουργία του), το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στα νέα παιδιά που έφυγαν για σπουδές να γυρίσουν και να πάρουν το πρώτο μεροκάματο στον τόπο τους.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω πολλά από αυτά τα παιδιά θα μείνουν στον τόπο τους. Θα λύναμε έτσι και το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας. Στα δικά μου μάτια όλο αυτό φαντάζει και εύκολο.

Επίσης η ανέγερση κατοικιών σε αυτές τις περιοχές κατά τα πρότυπα των εργατικών κατοικιών που θα παραχωρούνταν σε νέους με τις οικογένειές τους που θα γύριζαν πίσω θα αποτελούσε ένα δυνατό κίνητρο. Στα θέματα πολιτικής προστασίας δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα είδαμε όλα στη Στερεά Ελλάδα.

Η αλληλεγγύη που επιδείξαμε οι δήμοι μεταξύ μας ήταν εντυπωσιακή. Πιστεύω ότι αυτό το συνέδριο είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μία επανεκκίνηση των διεκδικήσεων μας για επίλυση των προβλημάτων με ρεαλισμό ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Ιδού η Ρόδος Ιδού και το πήδημα…

Πάμε ενωμένοι να διεκδικήσουμε και να πάρουμε τα εργαλεία, που θα κάνουν τους Δήμους κι όλους εμάς πιο θωρακισμένους, πιο αποτελεσματικούς, πιο χρήσιμους για τους δημότες μας».

Σε δήλωσή του για το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο, τις εργασίες του οποίου παρακολουθεί, ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου ανέφερε τα εξής:

«Ισχυροί Δήμοι σημαίνει χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του αύριο, στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πολιτών.

Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, αποτελεί ευκαιρία, να επαναπροσδιορίσουμε μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο, το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενέργειας, της πολιτικής προστασίας».

Εισήγηση για τα θεσμικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης ο Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Ηλίας Κυρμανίδης.

Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει ως μία γέφυρα λύσεων για ένα καλύτερο αύριο.

«Ήρθε η ώρα, είπε, να κάνει η πατρίδα μας το επόμενο βήμα σε ότι αφορά στην οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Πρέπει να πάμε στην επανεκκίνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με γενναιότητα και αγνοώντας το πολιτικό κόστος που έχει στοιχίσει στη χώρα πολλές δεκάδες αποτυχίες και πολλές χαμένες ευκαιρίες. Πλέον γνωρίζουμε τι πήγε καλά στο παρελθόν, γνωρίζουμε όλα τα λάθη και τις αδυναμίες.

Η ενηλικίωση της αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσει το νέο υπόδειγμα οργάνωσης της χώρας και ένα νέο τρόπο ανάληψης ευθύνης. Ένα σύγχρονο Κράτος οφείλει να σταματήσει να είναι πατερναλιστικό για να μπορέσει να γίνει αποτελεσματικό. Είναι ώρα να περάσουμε σε μία άλλη οπτική της τοπικής διακυβέρνησης. Είναι ώρα να μεταβούμε από την τοπική διαχείριση στην εμβάθυνση της περιφερειακής διακυβέρνησης με αλλαγή μοντέλου διοίκησης.

Καιρός να εφαρμόσουμε διαδικασίες που θα δώσουν βαθμούς ελευθερίας στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων που θα καθορίσουν το πλαίσιο της άσκησης πολιτικής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

Το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ γίνεται αφετηρία μεγάλων αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύστημα διακυβέρνησης, την καταστατική θέση των αιρετών, την εποπτεία, τις αρμοδιότητες και την οικονομική διαχείριση των Δήμων.

Οι κυριότερες αλλαγές που προωθούνται είναι :

1. Υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για όλες τις κανονιστικές πράξεις πριν εισαχθούν στο Δημοτικό / Περιφερειακό Συμβούλιο.

2. Αποκλειστικά ηλεκτρονικά τοπικά δημοψηφίσματα για θέματα αρμοδιότητας των Δήμων.

3. Σύσταση θέσης υπηρεσιακού γραμματέα σε Δήμους άνω των 200.000 κατοίκων.

4. Αύξηση της αντιμισθίας Δημάρχων και Αντιδημάρχων, αναστολή επαγγελματικής δραστηριότητας Δημάρχου σε Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων και υποχρεωτική άδεια για το σύνολο της θητείας.

5. Κατάργηση χωρικής αρμοδιότητας των Ελεγκτών Νομιμότητας. Κάθε πράξη που θα εισέρχεται για έλεγχο νομιμότητας θα κατανέμεται τυχαία σε Ελεγκτή Νομιμότητας άλλης χωρικής αρμοδιότητας. Συντονισμός των επτά Ελεγκτών Νομιμότητας από τον Γενικό Επόπτη Νομιμότητας ΟΤΑ.

6. Επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων για έλεγχο νομιμότητας εντός 10 ημερών.

7. Διατήρηση του Δημοτικού Τέλους για την κάλυψη ανταποδοτικών υπηρεσιών και καθιέρωση Τέλους Τοπικής Ανάπτυξης, με την ενσωμάτωση σε αυτό του Δημοτικού Φόρου και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Το ΤΤΑ θα καθορίζεται ελεύθερα από τους Δήμους και θα αξιοποιείται για την κάλυψη πάσης φύσης δαπανών και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

8. Επαναφορά του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εντάλματα άνω των 15.000 ευρώ.

9. Σύσταση Κέντρου Διαχείρισης Δημοτικών Εσόδων υπό την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο οποίο θα αναρτώνται κάθε είδους βεβαιωμένες οφειλές προς Δήμους. Το Κέντρο αυτό θα είναι η διεπαφή της Αυτοδιοίκησης με ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και όλα τα απαραίτητα Μητρώα του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών των οφειλών, οι οποίες θα αποδίδονται άμεσα στους Δήμους, χωρίς να καταργηθεί η δυνατότητα πληρωμών απευθείας στους Δήμους.

 

 

Φωτογραφίες

    

 

randomness