Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Στενό μαρκάρισμα στον Μητσοτάκη για τη φορολόγηση των τραπεζών

Σήμερα καταθέτει τροπολογία το ΠΑΣΟΚ για έκτακτη εισφορά 5 έως 10%. Με το δανεισμό της Ν.Δ. συνδέει την άρνησή για έκτακτο φόρο ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκαλεί η κατηγορηματική άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστω και να… συζητήσει το ενδεχόμενο έκτακτης φορολόγησης των κερδών των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Μια αντίδραση που ήρθε αφότου το ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στην Βουλή, μέσω του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ζήτημα φορολόγησης των τραπεζών έχει τεθεί στο παρελθόν και από τα υπόλοιπα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε επιχειρηματικό forum στο Λονδίνο, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Όπως δήλωσε «η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς».

Το ΠΑΣΟΚ

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει πως θα κατατεθεί σήμερα η σχετική τροπολογία στο κοινοβούλιο.

Επισήμανε πως «θα προτείνουμε να υπάρξει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Δεν θα είναι ένα ακραίο μέτρο, διότι δεν έχει μόνο δημοσιονομικό χαρακτήρα αλλά και πολιτικό». Εξήγησε πως «ενώ ο κόσμος πληρώνει την ακρίβεια και  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε δύσκολη κατάσταση, έχουμε στην Ελλάδα την μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίου καταθέσεων και επιτοκίου χορηγήσεων αλλά και τόσο μεγάλες χρεώσεις. Τη στιγμή μάλιστα που δώσαμε δισεκατομμύρια σε συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις. Πρέπει να δείξουν οι τράπεζες ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο, κάτι που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα,  ενώ έχουν διαχειριστεί ήδη πάρα πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Άρα, η πρωτοβουλία μας έχει και δημοσιονομικό και πολιτικό χαρακτήρα»,

Αυτά ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έχουν κατατεθεί συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το ποια είναι η ακριβής κερδοφορία των τραπεζικών ιδρυμάτων. Τα κέρδη τους υπολογίζονται στα 9,5 δις ευρώ για το 2023 και αντίστοιχη αναμένεται η «επίδοσή» τους για το 2024.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, το ΠΑΣΟΚ προτείνει «φορολόγηση με συντελεστή 5-10% στα υπερκέρδη των τραπεζών, που προέκυψαν από την επιτοκιακή διαφορά και τις χρεώσεις. Το 2023 τα κέρδη τους ήταν στα  8 δισ.  από την επιτοκιακή διαφορά και 1,5 δισ. από τις χρεώσεις. Σύνολο 9,5 δισ. για το 2023 και το 2024 υπολογίζονται στα 9 δις». Προκάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση ζητώντας «μα μας πει η κυβέρνηση τι θα κάνει. Τη ρωτάμε επί τρεις ημέρες και δεν απαντά. Οι τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 38 δισ. -από τον κόπο  του ελληνικού λαού-, σήμερα δεν χορηγούν δάνεια, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί οι πλειστηριασμοί».

Σήμερα η τελευταία ημέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στην Βουλή
Βουλή EUROKINISSI

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ζήτημα αυτό παρεμβαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ που απάντησε άμεσα στην αναφορά του πρωθυπουργού από το Λονδίνο. Εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στη σχέση που έχει διαμορφώσει η Νέα Δημοκρατία με τα τραπεζικά ιδρύματα λόγω του δανεισμού της.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο αρμόδιος τομεάρχης οικονομικών, Χάρης Μαμουλάκης«για τις τράπεζες είναι γνωστό ότι η ΝΔ τρομάζει και μόνο στην ιδέα να τις φορολογήσει». Εξήγησε μάλιστα την στάση του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνοντας πως είναι «λογικό όταν ως κόμμα χρωστάς σε δάνεια πάνω από μισό δισ. ευρώ στις τράπεζες πως να τολμήσεις να τις φορολογήσεις; O Πρωθυπουργός από το ασφαλές περιβάλλον του Λονδίνου σε συνάντηση με επενδυτές απέκλεισε το ενδεχόμενο της έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών. Είναι ο ίδιος που τους κάνει πλάτες και δεν αποπληρώνουν τα 12 δισ. ευρώ από το αναβαλλόμενο φόρο. Όλα τα λεφτά από τους πολίτες για τις τράπεζες. Αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Κοντά τους τραπεζίτες μακριά από την κοινωνία».

Με φόντο τον προϋπολογισμό

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση αυτή ανήκει σε μία περίοδο που τα ζητήματα της οικονομίας πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ενώ τα θέματα της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών και της ενίσχυσης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων αποτελούν επίδικο της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Θυμίζουμε άλλωστε πως την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2025 και η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφισή του. Όπως είναι φυσικό το θέμα της φορολόγησης των τραπεζικών κερδών θα είναι από αυτά που θα κυριαρχήσουν στην συζήτηση.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR