Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Η ΠτΔ εγκαινίασε τις εργασίες του φόρουμ με τίτλο «Ενσυναίσθηση - Η πιο μαγική μορφή Επικοινωνίας»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 1ου Φόρουμ με τίτλο «Ενσυναίσθηση - Η πιο μαγική μορφή Επικοινωνίας» της σειράς συζητήσεων «Οι Αρετές του 21ου Αιώνα» που διοργανώνει η Athens Voice.

Εστιάζοντας σ' αυτήν την εξέχουσα έννοια ανθρώπινης σύνδεσης και συνύπαρξης, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «Η ενσυναίσθηση, το κοινωνικό μας ραντάρ, όπως προσφυώς την αποκάλεσε ο Αμερικανός ψυχολόγος Ντάνιελ Γκόλμαν, είναι ένας νεολογισμός που εισήλθε σχετικά πρόσφατα στο λεξιλόγιό μας».

Όπως σημείωσε, «Δεν την αναγνωρίζει καν ο διορθωτής του υπολογιστή. Δεν τη συναντήσαμε, παρά σε κάποια άρθρα και βιβλία ψυχολόγων, στις αρχές του 21ου αιώνα, συνδεδεμένη με τον επίσης καινοφανή όρο «συναισθηματική νοημοσύνη». Κι όμως είναι μια έννοια, ή μάλλον μια δεξιότητα, η οποία, έστω και χωρίς λέξη να την περιγράφει, υπάρχει στη συνείδησή μας ως δυνατότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου, να κατανοούμε αυτά που νιώθει, τα κίνητρά του ή τις ανάγκες του, τη χαρά του ή τον πόνο του, να αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαιτερότητές του, να του προσφέρουμε συναισθηματική στήριξη στις αποφάσεις του».

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι «Μας τη δίδαξε, πρώτα απ' όλα, η λογοτεχνία, όταν από πολύ τρυφερή ηλικία, διαβάζοντας τις περιπέτειες και τα πάθη των ηρώων, εναρμονιζόμασταν με τα συναισθήματά τους. Την κατανοήσαμε αργότερα, μπαίνοντας στον ενήλικο κόσμο, ως πυρήνα της δυνατότητάς μας για επικοινωνία, σύνδεση και δημιουργία σχέσεων. Ως ώθηση να υπερβούμε τη δική μας άποψη και να δούμε τα πράγματα από την οπτική γωνία του άλλου, να τον αναγνωρίσουμε. Να συνομιλήσουμε, επί ίσοις όροις, με την διαφορετικότητα, να είμαστε ανοιχτοί απέναντί της. Να μην κλεινόμαστε σε έναν αυτοαναφορικό εαυτό, αλλά να συναρτήσουμε την ταυτότητα με την ετερότητα. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι κατά βάθος η άλλη φωνή ηχεί, τις περισσότερες φορές, στον ίδιο τόνο με τη δική μας».

Υποστήριξε, επίσης, ότι «Η ενσυναίσθηση υπερβαίνει την απλή συμπάθεια, καθώς χρειάζεται προσπάθεια να νιώσουμε οτιδήποτε δεν μας αφορά ευθέως. Η δύναμή της μας επιτρέπει, ξεπερνώντας τις προσωπικές μας προκαταλήψεις, να επιλύουμε τις καθημερινές συγκρούσεις με σεβασμό, καθώς και να διαχειριζόμαστε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης ή το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα».

Αναφερόμενη στην προσωπική της εμπειρία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «Υπηρέτησα για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ως δικαστής και πιστεύω ότι η ενασχόληση με το δίκαιο, και ιδίως η δικαστική κρίση, προϋποθέτει και ενισχύει την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Οι κανόνες δικαίου δεν είναι αφηρημένα πρότυπα συμπεριφορών, ούτε αιώνιες και αμετάβλητες πραγματικότητες σε μια μεταφυσική συνθήκη. Το δίκαιο ρυθμίζει, εκφράζει, αποκρυσταλλώνει, ανασχηματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές σχέσεις, και η δικαιοσύνη, όπως πολύ ωραία έχει διατυπωθεί από φιλοσόφους του δικαίου, στοχάζεται ως προς τον κοινωνικό κόσμο αναφοράς της. Πράγμα που σημαίνει ότι οφείλει να σέβεται και να αποδίδει σημασία στα επιχειρήματα όλων των πλευρών και να συνδιαλέγεται δημιουργικά με τον λόγο του άλλου».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Αυτή ακριβώς ήταν και η βασική μου μέριμνα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Να ακούω τη φωνή των συμπολιτών μας, ιδίως των πλέον αδύναμων, και παράλληλα να την κάνω να ακουστεί. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, από τις μεγάλες πόλεις ως τα ακριτικά νησιά μας, επιδίωξα να συναντώ τους πολίτες, να συζητώ μαζί τους για τα προβλήματά τους, να αναδεικνύω κρίσιμες πλευρές της κοινωνικής μας συμβίωσης, όπως είναι η έμφυλη βία, ή η σχέση μας με το περιβάλλον, να καταστήσω ορατή την ευαλωτότητα κάποιων ομάδων του πληθυσμού μας, αστέγους, κακοποιημένες γυναίκες, παιδιά χωρίς οικογένεια, άτομα με αναπηρία».

Όπως ανέφερε, «Θέλησα να ανοίξει προς την κοινωνία όχι απλώς το Προεδρικό Μέγαρο, που δεν είναι πλέον απρόσιτο στους πολίτες, όχι απλώς ο Κήπος που υποδέχεται παιδιά και μεγάλους φιλοξενώντας δεκάδες εκδηλώσεις, αλλά ο ίδιος ο θεσμός. Θέλησα να διευρύνω τα όριά του, ώστε οι Έλληνες να νιώσουν ότι η Προεδρία τους αφορά, ότι βρίσκεται εκεί ένας άνθρωπος δικός τους, όχι ένα απόμακρο σύμβολο εξουσίας».

Καταλήγοντας, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «Εγκαινιάζω, λοιπόν, με βαθιά ικανοποίηση το εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο της Athens Voice που εστιάζει σ' αυτήν την εξέχουσα έννοια ανθρώπινης σύνδεσης και συνύπαρξης. Είμαι βέβαιη ότι η παρουσία τόσων διακεκριμένων ομιλητών θα φωτίσει με τον καλύτερο τρόπο το πλούσιο περιεχόμενό της, περιεχόμενο γνωστικό, συναισθηματικό, συμπεριφορικό, αλλά κυρίως ηθικό».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness