Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Χριστουγεννιάτικα σοκολατένια σνακ

Τις θρεπτικές Χριστουγεννιάτικες ιδέες μας δίνει η Κλινική Διαιτολόγος MSc. Βαλεντίνη Ρίζου.

Πλησιάζουν οι γιορτές και παρατηρούμε πως τα κεράσματα και οι φιλικές επισκέψεις αυξάνονται από μέρα σε μέρα. Αν φέτος θες να εντυπωσιάσεις τους φίλους-καλεσμένους μπορείς να δοκιμάσεις να προσφέρεις θρεπτικά σνακ όπως: σπιτικά σοκολατάκια με μανταρίνι, σοκολατάκια με ρόδι και φιστίκι Αιγίνης, γρήγορα τρουφάκια!

Οι σοκολατένιες συνταγές που παρουσιάζονται είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά από: την σοκολάτα, το μανταρίνι, το ρόδι και περιέχουν “καλά” λιπαρά από το φιστίκι Αιγίνης και τα αμύγδαλα. Παράλληλα, η διακόσμηση των γλυκών σνακ και τα Χριστουγεννιάτικα αρώματά τους, θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να πειραματιστούν πιο εύκολα με νέες θρεπτικές επιλογές και να αυξήσουν την ποικιλία - ποιότητα στην διατροφής τους!

Φυσικά, εκτός από Χριστουγεννιάτικο κέρασμα, τα σοκολάτακια είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν το ποτό σου μέχρι να απολαύσεις το εορταστικό τραπέζι ή να «γλυκάνεις» τα απογεύματά σου εντάσσοντάς τα στο πλάνο σου ως σνακ!

 

 

 Σοκολατάκια με μανταρίνι

 Υλικά για περίπου 400 γρ.

  •  120 γρ. κουβερτούρα
  •  ½ κ. γλυκού λάδι καρύδας
  •  5 μεσαία μανταρίνια χωρίς κουκούτσια
  • 50 γρ. αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης

 

 

 Εκτέλεση

  • Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει, χωρίς να πήξει.
  • Στο μεταξύ, ξεφλουδίζουμε τα μανταρίνια, τα χωρίζουμε σε φετούλες και αφαιρούμε τυχόν άσπρες ίνες.
  • Ρίχνουμε τις φετούλες μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθούν καλά.
  • Τις βγάζουμε με προσοχή να μην τις τρυπήσουμε και τις πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.
  • Τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί να στεγνώσουν, για τουλάχιστον 1 ώρα και απολαμβάνουμε (ιδανικά κατανάλωση εντός 2 ημερών)!

 

 Τραγανά σοκολατάκια με ρόδι - φυστίκι 

 Υλικά για 10 σοκολατάκια

  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 1 κ. γλυκού λάδι καρύδας
  • 2 κ. σούπας ρούμι με μπαχαρικά 
  • ½ κ. γλυκού κανέλα Κευλάνης
  • ¼ κ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • 140 γρ σπόρους ροδιού
  • 100 γρ ανάλατα αποφλοιωμένα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

 

 

 Εκτέλεση

  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το λάδι καρύδας και το ρούμι.
  • Όταν ομογενοποιηθεί αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά και απλώνουμε σε ταψάκι στο οποίο έχουμε ήδη στρώσει μεμβράνη.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-1,5 ώρα και αφαιρούμε από το ψυγείο όσο είναι ακόμη εύπλαστη.
  • Απλώνουμε πάνω από την σοκολάτα ομοιόμορφα τους σπόρους ροδιού και τα φιστίκια.
  • Διατηρούμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο και σπάμε την σοκολάτα σε 10 ισομεγέθη κομμάτια.

 

 Τρουφάκια με 4 υλικά

 Υλικά για 25 τρουφάκια

  • 200 ml κρέμα γάλακτος light με 15% λιπαρά
  • 1 γεμάτη κ. σούπας μέλι
  • 200 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

 

Για την επικάλυψη

  • 200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 200γρ. τριμμένo αμύγδαλο
  • Κανέλα Κεϋλάνης

 

 Εκτέλεση

  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το μέλι και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το μείγμα και η κρέμα να αρχίσει να φουσκώνει.
  • Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, ρίχνουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε το σκεύος στην άκρη για 2-3 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Ντύνουμε το εσωτερικό ενός ευρύχωρου μπολ με διάφανη μεμβράνη, με τις άκρες της να εξέχουν αρκετά από τα χείλη του σκεύους.
  • Αδειάζουμε εκεί το μείγμα σοκολάτας και το σκεπάζουμε καλά με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν, για να μην απορροφήσει υγρασία.
  • Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 2-4 ώρες, μέχρι να σφίξει το μείγμα σοκολάτας, αλλά να μην παγώσει και στερεοποιηθεί πλήρως.
  • Το βγάζουμε από το ψυγείο και με ένα κουταλάκι παίρνουμε δόσεις (περίπου 10 γρ.) τις πλάθουμε σε μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, μέχρι να σφίξουν καλά.
  • Για την επικάλυψη, βουτάμε τις μπαλίτσες στη λιωμένη κουβερτούρα, τις ανασηκώνουμε μία μία με δύο πιρούνια και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα αμύγδαλα και την κανέλα.
  • Τις κυλάμε μέχρι να καλυφθούν και τις αφήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί, μέχρι να σφίξει η επικάλυψη.
  • Απολαμβάνουμε ή διατηρούμε τις τρούφες σε καλά κλεισμένο δοχείο σε δροσερό μέρος.

Βαλεντίνη Ρίζου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc.

Απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθήνας

Instagram: nutricare4health

Tik-Tok: Valentini Rizou Dietitian 

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.