Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Έργα αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στο Κόμμα Λαμίας

 

Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε κρίσιμα σημεία, όπως ο Σπερχειός ποταμός και τα ρέματα της Λαμίας, δρομολογεί η Αντιπεριφέρεια Φθιώτιδας με σκοπό  τη θωράκιση της περιοχής  από πλημμυρικά φαινόμενα . Ο Αντιπεριφερειάρχης  Φθιώτιδας Ηλίας Κ. Σανίδας στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού συμβουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενημέρωσε το σώμα για το σύνολο των έργων και παρεμβάσεων αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στο Κόμμα Λαμίας.

Οπως είπε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  μέσω σχετικών εργολαβιών εκτέλεσε έργα καθαρισμού, άρσης προσχώσεων και επισκευής τεχνικών έργων στον Σπερχειό ποταμό, προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ  και στα ρέματα Λαμίας συμπεριλαμβανομένης της Τάφρου Λαμίας, προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ . 

Στην περιοχή Κόμματος – Αμουρίου, τόνισε ο κ. Σανίδας , λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που δημιούργησαν ο αυτοκινητόδρομος Ε65 και η Νέα  Σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης, εκτελέστηκαν εργασίες καθαρισμού, του μεριστή, της γέφυρας Π.Ε.Ο. Λαμίας – Ηράκλειας, της γέφυρας Φραντζή, της γέφυρας ΟΣΕ και της νέας και παλιάς Γέφυρας Κομποτάδων.

Ταυτόχρονα , υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης , έγινε καθαρισμός της κοίτης και ενίσχυση των αναχωμάτων έτσι ώστε να μην οχλείται η ροή των υδάτων ενώ υπήρξε και ενίσχυση του αναχώματος στην περιοχή συμβολής του Γοργοποτάμου με τον Σπερχειό. Έγινε επίσης υψομετρική αποκατάσταση-προσαρμογή του βορείου αναχώματος του Σπερχειού σε μήκος περίπου 7χλμ. ενώ στην περιοχή της Υπάτης αποκαταστάθηκε ο υπάρχον αναβαθμός προκειμένου να μειωθούν οι συνθήκες ροής-ταχύτητας και κατ’ επέκταση οι πιέσεις στα αναχώματα.

Σύμφωνα με τον κ. Σανίδα ''ολες οι προαναφερόμενες εργασίες, που εκτελέσθηκαν αφορούσαν εκσκαφές, επιχώσεις, κατασκευή αναχωμάτων, κοπή αυτοφυούς βλάστησης – δένδρων και επισκευή υφιστάμενων τεχνικών έργων, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του προϋπολογισμού της σύμβασης''.

O Aντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας ανακοίνωσε οτι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια αποκαταστάσεων των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα Daniel kai Elias , πρόκειται να δημοπρατήσει έργα της τάξεως 500.000 ευρώ  σε διάφορα  ρέματα (Γοργοπόταμος, Κωσταλέξη κλπ.). , ενω οπως είπε εχει  εισηγηθεί την ένταξη 10, 5 εκατομμυρίων ευρώ  για τον Σπερχειό ποταμό, Τάφρο Λαμίας και ρέματα Δήμου Λαμίας.

''Το σύνολο των μέχρι σήμερα εκτελεσθέντων έργων αποδείχθηκε στην πράξη ότι λειτούργησαν αποτελεσματικά, κατά την εκδήλωση των δύο καιρικών φαινομένων Daniel και Elias, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να αρθούν οι συνθήκες που δημιούργησαν τα έργα του Ε65 και της Νέας Σιδηροδρομικής γραμμής της ΕΡΓΟΣΕ'' υποστρήριξε ο κ. Σανίδας .

Ενημέρωτικά ανέφερε οτι με την  απόφαση Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, εντάλθηκε η παραχωρησιούχος εταιρεία για την επείγουσα αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών διέλευσης του αυτ/μου Ε65 στα τμήματα Ξυνιάδα - Ανάβρα, Ανάβρα - Τρίκαλα και Λαμία – Ξυνιάδα προϋπολογισμού 70 εκ ευρώ, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν γίνει παρεμβάσεις. Αντί αυτού με χρήση αυτής της χρηματοδότησης εκτελέστηκαν μόνον εργασίες κατασκευής πρόσθετων εγκάρσιων τεχνικών έργων στον κόμβο Λαμίας, μετά  την εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κόμμα Λαμίας . 

Πρόβλημα είναι επίσης οτι δεν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα της  απόφασης τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων του Οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), στους οποίους γίνεται σαφής αναφορά για την διαδικασία και τις ενέργειες που έπρεπε να ακολουθήσει η παραχωρησιούχος εταιρεία όσον αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής διέλευσης του αυτ/μου κεντρικής Ελλάδος Ε65 . 

«Προχωράμε  σταθερά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων που στοχεύουν στη θωράκιση της περιοχής μας από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Ταυτόχρονα απαιτούνται σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης από το Υπουργείο και κατ’ επέκταση και από την παραχωρησιούχο εταιρεία. Προγραμματίζουμε παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία, όπως ο Σπερχειός ποταμός και τα ρέματα Λαμίας, και με σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών, εργαζόμαστε ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Στόχος μας παραμένει η διαρκής βελτίωση των υποδομών και η έγκαιρη προσαρμογή στις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις και η κλιματική κρίση» δήλωσε  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Ηλίας Κ. Σανίδας . 

Φωτογραφίες

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness