ΔΕΥΑ: Οικειοθελείς συγχωνεύσεις εντός 6 μηνών ! - Οι εργαζόμενοι καλούν τους Δήμους να πάρουν αποφάσεις
Οικειοθελής θα είναι τελικά η συγχώνευση των ΔΕΥΑ, μετά τις αντιδράσεις ΚΕΔΕ και της Ένωσης των ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ) στην αρχική πρόβλεψη για υποχρεωτική συνένωση τους. Το ΥΠΕΝ σε συνέχεια της ρύθμισης για χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη οφειλών ενέργειας θα συνοδεύσει το νέο νομοσχέδιο με κίνητρα για έργα εκσυγχρονισμού των δικτύων και διαχείρισης του νερού.
Στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι:
Α. Η οικειοθελής συγχώνευση των υφιστάμενων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), με κίνητρα και εντός 6 μηνών. Τα κίνητρα σχετίζονται και με την κατά 70% επιδότηση των χρεών τους προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Β. Η απορρόφηση της Δ.Ε.Υ.Α. στην Περιφέρεια Αττικής από την Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. και η απορρόφηση της Δ.Ε.Υ.Α. στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης από την Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. εντός 1 έτους, με ταυτόχρονη επιδότηση του 70% των χρεών τους προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Γ. i) Η οικειοθελής μεταφορά των αρμοδιοτήτων «όμορων» δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων σε Δ.Ε.Υ.Α.,
ii) Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων «όμορων» δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. – Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., με χρήση των ίδιων κινήτρων με την περίπτωση Α.
Δ. Η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις υφιστάμενες Δ.Ε.Υ.Α. και των Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε..
Ε. Η ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας των Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. και του ν.π.δ.δ. «Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π.».
Στ. Η διαπίστωση από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. της διαχειριστικής επάρκειας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, η οποία είναι τεσσάρων (4) βαθμίδων.
Ζ. Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε., ο οποίος αναλαμβάνει εντός 1 έτους τη διαχείριση και των δημοτικών δικτύων ύδρευσης που είναι αυτόνομα και σήμερα τα λειτουργούν είτε οι Δήμοι είτε οι ΔΕΥΑ της Θεσσαλίας (περίπου το 25-30% του αρδευτικού νερού στη Θεσσαλία), με μεταφορά του αντίστοιχου προσωπικού.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να επιλύσει ζητήματα που ανακύπτουν λόγω του κατακερματισμού των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, επιτυγχάνοντας την προσαρμογή της νομοθεσίας στις σύγχρονες ανάγκες παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, την αξιολόγηση της διαχειριστικής επάρκειας των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, προκειμένου να προκριθεί η στοχευμένη επίλυση προβλημάτων όπως της αδυναμίας είσπραξης οφειλών εκ μέρους ορισμένων παρόχων ύδατος, καθώς και της ελλιπούς τεχνικής υποδομής τους και της άρδευσης στις περιοχές Βόλβης – Λαγκαδά και της Θεσσαλίας.
Καλούν τους Δήμους να πάρουν αποφάσεις
Αντίθετοι στη νομοθετική ρύθμιση για τη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που προωθεί το ΥΠΕΝ, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ και με επιστολή της Ομοσπονδία τους καλούν τους Δήμους να πάρουν αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια τους και να στηρίζουν το αίτημα τους.
Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ εχει στείλει επιστολή προς τους Δήμους και τους καλεί να το εντάξουν στις ημερήσιες διατάξεις των συνεδριάσεών των Δημοτικών Συμβουλίων τους το θέμα της συνένωσης των ΔΕΥΑ.
Θυμίζουμε οτι για το ίδιο θέμα έχει συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου ενώ την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., στον ίδιο χώρο.
Η επιστολή
Η επιστολή της ΠΟΕ ΔΕΥΑ επισημαίνει ότι “ο σχεδιασμός αυτός που εξελίσσεται χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και διαβούλευση των θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλαδή της ΚΕΔΕ και της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. αφαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το πρόσχημα της επίτευξης οικονομιών κλίμακος τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διαχείριση του νερού που ως τοπική υπόθεση ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση και στις τοπικές κοινωνίες.
Πέρα όμως από αυτό, η σχεδιαζόμενη ρύθμιση για συγχωνεύσεις θα δημιουργήσει και πλήθος δυσεπίλυτων πρακτικών προβλημάτων, αφού η διαχείριση του αστικού νερού δεν μπορεί να γίνει από απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισμούς που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δυσκολίες. Υπάρχει, ακόμα, και ο κίνδυνος να μην έχουν πρόσβαση στο νερό περιοχές της ενδοχώρας που μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος «άγονων» γραμμών. Είναι βέβαιο ότι οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν παρά θα λύσουν.
Με τις συγχωνεύσεις θα πληγεί σοβαρά και η τοπική οικονομία και η απασχόληση.
Είναι γεγονός ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. αντιμετωπίζουν ειδικά το τελευταίο διάστημα οικονομικά προβλήματα που κυρίως οφείλονται στην ενεργειακή κρίση, για τη διαχείριση της οποίας όμως δεν ενισχύθηκαν οικονομικά από την Πολιτεία όπως όφειλε.
Τα οικονομικά, όμως, αυτά προβλήματα, είναι πολύ αμφίβολο αν θα επιλυθούν με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, αφού δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την επίλυσή τους, ενώ το δάνειο που σχεδιάζεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ενεργειακού χρέους των Δ.Ε.Υ.Α. θα επιβαρύνει σημαντικά τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.