Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Ο προεδρικός γρίφος και οι “νάρκες” της αντιπολίτευσης

Η πρωτοβουλία των κινήσεων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανήκει στον Κ. Μητσοτάκη, όμως και τα κόμματα του προοδευτικού χώρου προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια υπόθεση που αντικειμενικά- δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον εκάστοτε πρωθυπουργό, στη συγκεκριμένη συγκυρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όμως, από ό,τι φαίνεται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προετοιμαστεί αναλόγως, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση να αναδειχθούν οι αδυναμίες του κυβερνητικού χειρισμού σε ένα κορυφαίο θεσμικό ζήτημα, όπως αυτό. Έχουν δηλαδή «τοποθετήσει νάρκες», στην όποια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκομίσει οφέλη από αυτή τη διαδικασία. Ανεξάρτητα από τη στάση που τελικά θα κρατήσουν, η οποία συναρτάται από το πρόσωπο που τελικά θα προταθεί.

Οι 3 επιλογές

Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει τις επόμενες εβδομάδες. Αφού στα μέσα Φλεβάρη λήγει η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ νωρίτερα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ τους, στις 15 Ιανουαρίου. Επίσης, οι προφανείς επιλογές του είναι 3:

  1. Είτε να προτείνει ανανέωση της θητείας της νυν πρόεδρου
  2. Είτε να επιλέξει ένα πρόσωπο από τον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο
  3. Είτε να προκρίνει ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά.

Για οποιοδήποτε όμως από αυτά τα σενάρια από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχει ήδη προετοιμαστεί μία «υποδοχή» που θα «στρέψει τους προβολείς» στον τρόπο που το Μέγαρο Μαξίμου αξιοποιεί τη θεσμική αυτή λειτουργία. Με γνώμονα -όπως καταγράφεται στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς– τόσο την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης όσο και τις εσωτερικές ισορροπίες στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το Προεδρικό Μέγαρο EUROKINISSI

Σήριαλ.. ενός χρόνου

Ένα πρώτο στοιχείο κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο συζητείται το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Θυμίζουμε ότι ήταν τον… περασμένο Σεπτέμβριο στη συνέντευξη, στο πλαίσιο της  ΔΕΘ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωνε ότι υπάρχει «ανακύκλωση αυτής της συζήτησης», πράγμα που σημαίνει πως το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα κάτι λιγότερο από έναν χρόνο. Στοιχείο που προφανώς βαρύνει την κυβέρνηση μια και τα στελέχη της μετέχουν στην διαδικασία των δημόσιων αναφορών, δίχως αντιδράσεις από το Μέγαρο Μαξίμου. Κάτι που καταδεικνύει τη βούλησή του να γίνει αυτή η συζήτηση.

Εξηγήσεις για την Κ. Σακελλαροπούλου

Το δεύτερο στοιχείο συνδέεται με το πρώτο και αφορά την ίδια την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι πρωθυπουργικές διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ανακοινωθούν μετά τις 16 Ιανουαρίου, όπως και η συζήτηση που έχει προηγηθεί, καθιστούν ελάχιστα πιθανό να προταθεί η ανανέωση της θητείας της νυν ΠτΔ. Με ό,τι αυτό σημαίνει για το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου που ψηφίστηκε θυμίζουμε με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή. Στο ζήτημα αυτό φαίνεται να εστιάζει ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθαρίζοντας πως, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτείνει μια νέα θητεία, οφείλει να εξηγήσει και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς «η Νέα Δημοκρατία και ειδικά ο Πρωθυπουργός θα πρέπει, αν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας της κας Σακελλαροπούλου που ήταν προσωπική του επιλογή, να το αιτιολογήσει. Αν δούμε χαρακτηριστικά σε όλους τους Προέδρους, όταν ένα κόμμα πρότεινε την πρώτη φορά Πρόεδρο Δημοκρατίας, τη δεύτερη φορά όταν έμπαινε το ίδιο όνομα στο ζύγι πάντα το κόμμα που τον πρότεινε τον ξαναστήριζε. Το ΠΑΣΟΚ στήριξε τον Κωστή Στεφανόπουλο και το 1995 και το 2000, η Νέα Δημοκρατία τον Κάρολο Παπούλια και το 2005 και το 2010. Άρα, εδώ θα έχουμε στην ουσία μια νέα κατεύθυνση πρώτη φορά να μην προτείνεται η ανανέωση. Και θα πρέπει να το αιτιολογήσει».

Κεντροδεξιό σενάριο

Στην περίπτωση που η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινηθεί σε ένα πρόσωπο από τον χώρο της κεντροδεξιάς είναι εμφανές ότι το πεδίο της κριτικής από τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς διευρύνεται κατά πολύ. Αφού άμεσα μία τέτοια απόφαση θα συνδεθεί με τον συσχετισμό που υπάρχει στο κοινοβούλιο, όπου ο χώρος της ακροδεξιάς εκπροσωπείται πολύπλευρα αλλά κυρίως με την απουσία συναινετικού πνεύματος.

Τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή προσώπου από τον προοδευτικό χώρο θεωρείται… αυτονόητο στοιχείο για το κύρος και την ευρύτητα του προεδρικού θεσμού. Η Νέα Αριστερά θυμίζουμε ότι έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς τις απόψεις της προτείνοντας για τη θέση του ΠτΔ τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστο Ράμμο.

Να σημειωθεί, τέλος, πως δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και η δυνατότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις δικές του προτάσεις για πρόσωπα. Πόσω δε μάλλον αν υπάρξει κοινή πρόταση από δύο η περισσότερα κόμματα. Όπως συζητείται στα κομματικά επιτελεία, υπάρχουν επιλογές που θα μπορούσαν να αντιπαραβληθούν με δυναμικό τρόπο σε τυχόν κυβερνητικές προτάσεις «στριμώχνοντας» πολιτικά το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να βρεθεί πολλαπλά απολογούμενο.

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης  ΠΑΡΤΙ ΜΑΣΚΕ Για του λαδιού τον τενεκέΟ φόνος έγινε σουξέ.Τρεις τενεκέδες στα παιδιάΚαι δυο στη συμπεθέραΈναν μισόν στην εκκλησιάΚαι τ’ άλλο...