Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Η προειδοποίηση Καραμανλή για Τουρκία και Τραμπ

Με υποχωρήσεις δεν εξαγοράζεται η ειρήνη με την Τουρκία, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. Γιατί χαρακτήρισε επικίνδυνη και για την Ελλάδα τη συζήτηση περί επαναχάραξης των συνόρων των ΗΠΑ με Γροιλανδία και Καναδά

Νέα ηχηρή παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά πραγματοποίησε χθες ο Κώστας Καραμανλής, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη, με τίτλο “Για μία νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία”.

Ο πρώην πρωθυπουργός “έσφαξε με το γάντι” τους θιασώτες ενός συμβιβασμού με την Τουρκία, χωρίς να τους κατονομάσει. Οι σχετικές αναφορές του πάντως ερμηνεύθηκαν ως έμμεσες αιχμές κατα του (προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ) υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Αν και ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός, αμφισβήτησε την ορθότητα μίας συγκεκριμένης “σχολής σκέψης”, η οποία θεωρεί ότι το δίλημμα είναι “υποχωρήσεις ή πόλεμος” και δείχνει “κατανόηση” σε “ανησυχίες” της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Απάντησε επίσης σε όσους κατηγορούν τον ίδιο ως εκπρόσωπο της  “σχολής της ακινησίας” στα ελληνοτουρκικά. Τόνισε ότι υποχωρήσεις σε ζωτικά συμφέροντα και μονομερή δικαιώματα της χώρας δεν συνιστούν πρωτοβουλίες και κινητικότητα. Υπογράμμισε δε, ότι με υποχωρήσεις σε τέτοια ζητήματα δεν εξαγοράζεται η ειρήνη.

Αλλά ο κ. Καραμανλής απάντησε και στους… θαυμαστές του Κώστα Σημίτη, υπενθυμίζοντας ότι η μεγάλη επιτυχία το 2004 ήταν πως στην ΕΕ εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η Κύπρος του σχεδίου Ανάν που θα ήταν ευάλωτη στις παρεμβάσεις της Τουρκίας, όπως τόνισε.

Πως συνδέονται η Γροιλανδία και ο Καναδάς με τα ελληνοτουρκικά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν όμως και τα σχόλια του κ.Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά σε σχέση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός διαμήνυσε  ότι: “Οποιαδήποτε ένταξη της Τουρκίας στα αμυντικά σχήματα της ΕΕ είναι αδιανόητη”. Ενώ χαρακτήρισε “εύγλωττο παράδειγμα της επικίνδυνης τροπής που παίρνουν πλέον τα πράγματα” το γεγονός ότι “έχει ανοίξει συζήτηση ακόμα και για επαναχάραξη των συνόρων των ΗΠΑ με ενσωμάτωση της Γροιλανδίας και του Καναδά.” 

Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον, ορκιζόταν 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυτή τη φορά δήλωσε ότι θα μετονομάσει τον Κόλπο του Μεξικού σε κόλπο των ΗΠΑ και ότι θα πάρει πίσω τη διώρυγα του Παναμά.

Ο κ. Καραμανλής έδειξε επομένως να προβληματίζεται για την επόμενη ημέρα μετά την επανεκλογή Τραμπ στα ελληνοτουρκικά. Όχι στη βάση του ερωτήματος εάν θα έχει ξανά άμεση πρόσβαση στο Λευκό Οίκο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δείχνει να προσδοκά στην αναθέρμανση της φιλίας του με Τραμπ. Αλλά με βάση τη διαπίστωση ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αμφισβητεί θέσφατα δεκαετιών της πολιτικής της Δύσης, όπως το απαραβίαστο των συνόρων. 

“Η Γαλάζια Πατρίδα μας λέει τι επιδιώκει η Τουρκία”

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε άλλωστε ότι η Τουρκία διακρίνει την απροθυμία των ΗΠΑ και της ΕΕ να παρέμβουν δυναμικά στην περιοχή και δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα τουρκικά παιχνίδια με τη Συρία.

Χαρακτήρισε δε το γεγονός αυτό ενδεικτικό του πώς βλέπει η Τουρκία το ρόλο της και το μέλλον της στην περιοχή: “Αναθεωρητικό και ηγεμονικό, αλλάζοντας δηλαδή την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων και επιφυλάσσοντας ηγετικό ρόλο για τον εαυτό της”. 

Τόνισε επίσης ότι:“Η Γαλάζια Πατρίδα μάς λέει από μόνη της τι επιδιώκει η Τουρκία. Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Ας δούμε μόνο τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και θα καταλάβουμε. Και ο λόγος που η Τουρκία κλιμακώνει τις προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια είναι γιατί θεωρεί ότι τώρα την ευνοεί το διεθνές περιβάλλον. Η μεταπολεμική αρχή του απαραβιάστου των συνόρων βάλλεται πλέον από παντού.”

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

randomness