Βουλή: «Πυρ ομαδόν» κατά Φλωρίδη και αποχώρηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης στη Βουλή, με τους κοινωνικούς φορείς να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία
Τουλάχιστον επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το βράδυ της Δευτέρας, όπου και συζητήθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών, την ενδοοικογενειακή βία και την ενσωμάτωση σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Η συζήτηση ήταν έντονη, οι κοινωνικοί φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν, εξέφρασαν – στην πλειοψηφία τους – ισχυρές ενστάσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πως δεν συγκρότησε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να προωθήσει τις επίμαχες αλλαγές αλλά προχώρησε μόνο του.
Αποχώρησαν από την Βουλή
Μάλιστα, σε κάποιο σημείο η ένταση μεταξύ του υπουργού, Γιώργου Φλωρίδη ήταν τέτοια που οδήγησε τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αριστομένη Σεβαστίδη, να αποχωρήσει από την αίθουσα της συνεδρίασης φανερά ενοχλημένος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σεβαστίδης άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο λέγοντας πως οι διατάξεις του άρθρου 24 του νομοσχεδίου δεν συμμορφώνει την Ελλάδα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Η νομολογία του ΕΡΑ δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της ρύθμισης», είπε χαρακτηριστικά.
Η φράση ενόχλησε τον κ. Φλωρίδη ο οποίος σχολίασε δεικτικά πως οι αναφορές δεν είχαν σχέση με τη νομική επιστήμη. «Λυπάμαι για την προσβολή, αν αυτά που λέω δεν έχουν σχέση με τη νομική επιστήμη…», είπε ο κ. Τζαννετάκης και αποχώρησε από την αίθουσα.
Νωρίτερα πάντως και ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος της Ένωσης Ποινικολόγων Ελλάδας, εξαπέλυσε επίθεση στο υπουργείο, χαρακτηρίζοντας βεβιασμένο τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία στο εθνικό δίκαιο. «Μια γενική παρατήρηση για τον τρόπο ενσωμάτωσης της οδηγίας: γίνεται μια πρόχειρη αντιγραφή του λεκτικού της στοιχείο και προωθεί μια παρωχημένη αντίληψη», είπε χαρακτηριστικά.
«Για δεύτερη φορά χάνουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε κάτι για την προστασία των γυναικών»
Με την Ιωάννα Κατσούλα, εκπρόσωπο της ομοσπονδίας δικαστικών υπαλλήλων, να επισημαίνει: «θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι οι μόνοι που δεν αναφέρονται πουθενά αλλά επωμίζονται όλο το βάρος. Κάθε φορά πρέπει να εξηγούν σε πολίτες και δικηγόρους τις αλεπάλληλες αλλαγές. Εμπεριέχει δηλαδή μια αντίφαση: Ενώ κάνουμε πραγματική και ουσιαστική δουλειά έχουμε φτάσει στο σημείο να επαιτούμε».
«Για δεύτερη φορά χάνουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε κάτι για την προστασία των γυναικών. Σας ζητήσαμε να το αποσύρετε και θα το ζητήσουμε και σήμερα», είπε η Κική Πετρουλάκη, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας με την Μαρία Τριφωνίδη της “Φλόγας”, να υπογραμμίζει: «Διαφωνούμε με την υποχρέωση να υποβάλλονται τα παιδιά σε νεκροτομή. Ένα παιδί με καρκίνο για χρόνια οι γονείς είναι πλήρως ενημερωμένοι όταν το παιδί δεν γίνει καλά. Οι θάνατοι είναι αρκετοί και θα ήταν εντελώς χωρίς καμία απόδοση η οποιαδήποτε διενέργεια νεκροτομής».
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR